Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość izb - definicje.

Recommended Posts

Elo.

Pytanko o definicję izby w kontekście zgłoszenia o zakończeniu budowy...

W PINB "proszą grzecznie" o podanie ilości izb. Tylko jak potraktować takie pomieszczenia, jak:

- salono-kuchnio-korytarz (brak drzwi),

- wiatrołap,

- pomieszczenia gospodarcze, typu pomieszczenie z kotłem, półpiwniczka,

- strych.

Chciałbym mieć jakąś redutę obronną w przypadku zagrożenia konfliktem zbrojnym z PINBem ;) Dzięki z góry za wszelkie info.

EDIT:

http://www.stat.gov.pl/gus/definicje_PLK_HTML.htm?id=POJ-3187.htm

czyli salono-kuchnio-korytarz to 1 izba ;) Pomieszczenia gospodarcze wliczają się jako izby też. Natomiast nadal nie wiem, czy wiatrołap spełnia definicję izby :-?

EDIT2:

To będzie właściwsze: http://www.stat.gov.pl/gus/definicje_PLK_HTML.htm?id=POJ-221.htm

Czyli tak: wiatrołap nie jest izbą, łazienka nie jest izbą (ciekawe czemu, ale spierać się nie będę), piwniczka nie jest izbą, nie są też nią wszelkie korytarze, itd.

Uff... ;) Sorry, jeśli zaśmiecam wewontek, ale może komuś się przyda :)

Elo.

Pytanko o definicję izby w kontekście zgłoszenia o zakończeniu budowy...

W PINB "proszą grzecznie" o podanie ilości izb. Tylko jak potraktować takie pomieszczenia, jak:

- salono-kuchnio-korytarz (brak drzwi),

- wiatrołap,

- pomieszczenia gospodarcze, typu pomieszczenie z kotłem, półpiwniczka,

- strych.

Chciałbym mieć jakąś redutę obronną w przypadku zagrożenia konfliktem zbrojnym z PINBem ;) Dzięki z góry za wszelkie info.

EDIT:

http://www.stat.gov.pl/gus/definicje_PLK_HTML.htm?id=POJ-3187.htm

czyli salono-kuchnio-korytarz to 1 izba ;) Pomieszczenia gospodarcze wliczają się jako izby też. Natomiast nadal nie wiem, czy wiatrołap spełnia definicję izby :-?

EDIT2:

To będzie właściwsze: http://www.stat.gov.pl/gus/definicje_PLK_HTML.htm?id=POJ-221.htm

Czyli tak: wiatrołap nie jest izbą, łazienka nie jest izbą (ciekawe czemu, ale spierać się nie będę), piwniczka nie jest izbą, nie są też nią wszelkie korytarze, itd.

Uff... ;) Sorry, jeśli zaśmiecam wewontek, ale może komuś się przyda :)

Sam stanę przed takim dylematem w maju ale dziwi mnie (a jestem dociekliwy) dlaczego nie zapytasz w PINB o definicję Izby?W projekcie masz łącznik bez drzwiowy o nazwie salonokuchnoikorytarz?Czy w projekcie dany rzut ma swoją odrębną nazwę?

Sam stanę przed takim dylematem w maju ale dziwi mnie (a jestem dociekliwy) dlaczego nie zapytasz w PINB o definicję Izby?W projekcie masz łącznik bez drzwiowy o nazwie salonokuchnoikorytarz?Czy w projekcie dany rzut ma swoją odrębną nazwę?

No zapytam, jak stanę przed majestatem - uprzednio zabocyłem zapytać :oops:

Jednak chciałbym mieć swoje stanowisko w tej sprawie też ;)

W projekcie są niby 2 pomieszczenia, oddzielone od siebie ściankami działowymi bez drzwi (otwór w ścianie), ale my przerobiliśmy projekt tak, aby praktycznie tej ściany nie było - został kawałek, na którym zrobimy półeczki na kwiatki ;)

No zapytam, jak stanę przed majestatem - uprzednio zabocyłem zapytać :oops:

Jednak chciałbym mieć swoje stanowisko w tej sprawie też ;)

W projekcie są niby 2 pomieszczenia, oddzielone od siebie ściankami działowymi bez drzwi (otwór w ścianie), ale my przerobiliśmy projekt tak, aby praktycznie tej ściany nie było - został kawałek, na którym zrobimy półeczki na kwiatki ;)

Teraz na poważnie.

Izba w pojęciu PINB to pomieszczenie- pokój+ kuchnia/nie.Tak więc wiatrołapy ,łazienki, pomieszczenia gospodarcze, pomieszczenie z kotłem, półpiwniczka,itp

strych ,które wyróżniasz to na pewno nie izby.Twój salono-kuchnio-korytarz to też...ale jedna izba.Kolo z wyższa dobrze prawi(częściowo)

pzdr.