Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy a brak PNB?

maristez

Recommended Posts

nie znalazłem w archiwum.

czy jak otrzymam warunki zabudowy to może zdarzyć się iż nie dostanę pozwolenia na budowę? oczywiście zakładam iż dostosuję projekt do WZ.

miał ktoś taki przypadek?

Nie powinno być z tym problemu-chyba, że w między czasie urząd wydający WZ zmieni przeznaczenie gruntów lub ustali plan zagospodarowania przestrzennego, a Ty nie wystąpisz o pozwolenie na budowę wg wcześniej wydanych warunków.

Mam nadzieję ze zrozumiale napisałem?? :(

Jestem"mądry"bo sam miałem podobne dylematy :lol:

jeśli zostanie uchwalony plan zagospodarowania to decyzja traci ważność tylko w przypadku gdy jej warunki są sprzeczne w zapisami planu,

można nie uzyskać PNB nawet jak się dostosuje do decyzji WZ, ale projekt nie będzie spełniał warunków technicznych, lub będzie miał inne błędy,

maristez przy założeniu, że:

1. projekt opracowany jest zgodnie z warunkami technicznymi

2. uwzględniono zapisy WZ

3. te zapisy są zgodne z planem zagosp. przestrzennego lub go nie uchwalono

4. projekt zawiera wszelkie niezbędne elementy określone rozporządzeniem o zakresie i formie projektu

5. nie zachodzą u Ciebie jakieś warunki szczególne bądź są spełnione

6. złożyłeś prawidłowe i kompletne dokumenty do pozwolenia

to nie powinno być problemu z uzyskaniem PNB,

choć od każdej reguły są wyjątki :wink: lub upierdliwy urzędnik

Mialem identyczna sytuacje!

Miesiac temu otrzymalem PnB mimo ze 2 lata staralem sie je uzyskac. Miasto od tego czasu "walczy" z planem i nie moge go uchwalic a mi odmawiano do czasu kiedy postanowilem zalatwic inna droga i udalo sie blyskawicznie. Bylem wkur... delikatnie mowiac ze kolesie moga sie dogadac ale najwazniejsze to ze w koncu go otrzymalem. A zapewniali mnie ze nie ma szans w tej chwili wydanie zadnych WZ na tym terenie....