marvinas 28.09.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam.Mam pytanie na temat ceramicznych wkładów kominowych.Czy istnieje możliwość postawienia samego wkładu ceramicznego (Normal+, fi 200 firmy Marywil S.A.) bez obudowania go pustakami czy cegłą? Komin około 7mb. Czy taka konstrukcja jest zgodna z wymogami przepisów budowlanych? Ewentualnie od stropu ocieplić wełną i obudować pełną (albo dziurawką) cegłą czerwoną i nad dachem klinkierówką?Pomysł trochę dziwny, ale brak miejsca w kotłowni zmusza mnie do takich nietypowych, wręcz niebezpiecznych, rozwiązań.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinas 29.09.2009 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Chodzi głównie o brak miejsca za piecem, tam gdzie jest wymurowany stary komin. W takim razie trzeba będzie pruć kawałek starego co by się bloczki zmieściły za piecem, bo jego przestawienie też nie w chodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.09.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam. Pomysł trochę dziwny, ale brak miejsca w kotłowni zmusza mnie do takich nietypowych, wręcz niebezpiecznych, rozwiązań. Zastanów się nad tym co sam napisałeś... Same wkładki nie są kominem, nie stanowią konstrukcji nośnej. One tylko "przewodzą" spaliny. Pracują, rozszerzając się i kurcząc w miarę nagrzewania i stygnięcia. To właśnie obudowa z pustaków i izolacja "trzyma je w ryzach"...i zapewnia stabilność i samonośność całości komina. Zapewnia też bezpieczeństwo jego użytkowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 29.09.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Wkładem od długopisu da się pisać, ale z kominem jest trochę gorzej.Taki komin tej wysokości groziłby wręcz zawaleniem.Jeśli nie masz miejsca to może zrobić komin z rur stalowych, praktykuje się takie systemy kominowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts