michalp 01.10.2009 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Grzejniki były dobierane sporo ponad wymiar tego, ile podawał projekt domu. Nie pamiętam już przeliczników, ale na pewno większe / dłuższe by się nie zmieściły z powodu swojej wielkości, a potrójne raczej wykluczałem z racji ich głębokości. Moja instalacja jest nieco prostsza, niż opisujesz. Nie ma oddzielnego sterowania zasobnika cwu, ponieważ ten zasobnik jest zanużony w zasobnik co i to właśnie albo palnik olejowy albo kominek dogrzewa zasobnik co, przez który ogrzewa się z kolei zasobik cwu. Dzwoniłem dzisiaj do Makrotermu i potwierdzili, że temp. 50-ąt kilka stopni jest jak najbardziej prawidłowa, sugerują zwiększyć bieg pompy z pierwszego na drugi i w pierwszych miesiącach palenia - palić mocno, co by dom wygrzać. Sugerują ustawienie nawet 75 st. na kominku w pierwszym okresie. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.10.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 ile masz pomp zainstalowanych po stronie kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 01.10.2009 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Jedną jako że wymiennik jest wbudowany w płaszcz czy jak to się nazywa - płaszcz dwuwarstwowy??? Jest ona zamontowana na między kotłem ACV a kominkiem. I jest uruchamiana zgodnie z nastawą w sterowniku Macrotrermu - u mnie 65 st. A jako, że piec ma nastawę 60 st (przy mocnej zimie dajemy 80-90), to nastawa w kominku 65 stąd, co by kominek nie wychładzał wody w zbiorniku pieca. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.10.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 czy mógłbyś wrzucić jakiś schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 02.10.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Narysowałem coś takiego: http://www.ochrona-men.pl/downloads/deltaM.jpg Jest jeszcze w tym układzie podłogówka, ale dla czytelności jej tu nie zamieszczam. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts