A_dam 28.09.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam!Mam kolejny problem(?) ze stropem teriva.Nie mogę kupić siatek zbrojenia podporowego. Sprzedawcy wytrzeszczają ... nie wiedzą co to takiego. Komentarz jest krótki: tego nikt nie daje, oto nikt nie pyta. A ja chcę mieć tak jak być powinno (?). I szukam. I znowu wydumałem sobie (autorski projekt - z nikim nie konsultowany), że takie siatki podporowe zaginane to ja mogę sam na budowie zrobić. Są w Internecie gotowe rysunki techniczne tych siatek, więc żaden problem. Ale zgłębiając temat natrafiłem na informację, że takie siatki powinny być zgrzewane (nie spawane). Nie miałem zamiaru tego spawać. Chciałem to związać jak wiąże się zbrojenie, czyli drutem wiązałkowym (czy jak mu tam jest). No i teraz dylemat, czy tak powiązana siatka spełni swoje zadanie w tym stropie. Czy to nie będzie zbędna robota. Wydaje mi się, że powinno być ok. W związku z powyższym mam pytanie. Czy sami robiliście takie siatki na budowie? Jeśli nie, to co o tym myślicie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.09.2009 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 by spać spokojnie zrób strop monolityczny....tam takie problemy niespecjalnie występują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 29.09.2009 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam! Beton44 - chyba za późno na strop monolityczny. Mam wymurowane ściany. Największa odległość między ścianami to prawie 6 metrów. Bez jakichś słupów i podciągów tu monolit chyba nie powisi. Tak mi się wydaje. Nie wiem. Rozglądam się za elementami stropu terivy - tak jak mam w projekcie. Wczoraj policzyłem ile i czego mi potrzeba. Dzis byłem z tym w sklepie. No i troszkę mnie poraziła cena tego mojego stropu. Pustaki, belki i kształtki wieńcowe mają kosztować prawie 19 tysięcy złotych. Do tego jeszcze beton, stal i robocizna. Powierzchnia stropu to około 200 m kwadratowych. Mpoplaw - w Łodzi byłem tylko raz w życiu (na weselu). Do Łodzi mam około 350 km. Jak się mieszka w dużym mieście to ma się większe możliwości. Ja buduję dom na wsi zabitej dechami. Mam gotowe rysunki tych siatek, więc zrobimy je sami na budowie. Tym bardziej, że gdzieś wczoraj wyczytałem, że można je wykonać podobnie jak się wykonuje zbrojenie. Muszę tylko wszystko policzyć i kupić odpowiednią ilość stali. Dzięki za odzew.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.09.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 a u nasz we Warszawie to Panie cuda wieksze niz w Lodzi Wiele informacji tu nie ma ale moze się przyda: http://www.stropex.pl/?s=03#6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.09.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Beton44 - chyba za późno na strop monolityczny. Mam wymurowane ściany. Największa odległość między ścianami to prawie 6 metrów. Bez jakichś słupów i podciągów tu monolit chyba nie powisi. Kpisz, drwisz czy laik kompletny jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 30.09.2009 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Wychodzi na to, że laik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts