goike 28.09.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Pszenica w tym roku jest śmiesznie tania. Może warto byłoby zastanowić się nad przeróbką posiadanego pieca na węgiel lub miał tak aby możliwe było palenie pszenicą? Czy ktoś tego próbował? Czy wystarczy wstawić gęstszy ruszt? Czym różni się piec na pszenicę od klasycznego na węgiel lub miał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 28.09.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam, W tym temacie dyskusja o paleniu owsa http://forum.muratordom.pl/mam-owies-w-glowie-a-nie-jestem-renata-berger,t39164.htm?highlight=owies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.09.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 owies może przejdzie pszenica? Bóg cię opuścił nie pisz tak więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 29.09.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 owies może przejdzie pszenica? Bóg cię opuścił nie pisz tak więcej Akurat po tobie Barbossa takiego ciemnogrodu to się nie spodziewałem Ilu ludzi codziennie ginie na drogach po pijaku? jakoś nikt nie widzi nic złego w przerabianiu zboża na gorzałę i zabijaniu potem kogo popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 29.09.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Pszenica w tym roku jest śmiesznie tania. Może warto byłoby zastanowić się nad przeróbką posiadanego pieca na węgiel lub miał tak aby możliwe było palenie pszenicą? Czy ktoś tego próbował? Czy wystarczy wstawić gęstszy ruszt? Czym różni się piec na pszenicę od klasycznego na węgiel lub miał? Po ile tona? Jaka jest watość opałowa pszenicy? Jak się będzie miała cena energii pozyskanej z pszenicy do pozyskanej z węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 29.09.2009 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 owies może przejdzie pszenica? Bóg cię opuścił nie pisz tak więcej No dobra poprawię się. Nie miałem pojęcia jakim zbożem się pali. Ogólnie wszystkie zboża są w tym roku tanie. I generalnie nie widzę żadnego problemy w tym aby palić zboże odpadowe lub takie które rolnik i tak chce kompostować bo nie opłaca mu się go za taką cene sprzedawać. Drugi warunek to taki aby takie palenie było czyste i bezpieczne. Bo jak mam zadymić pół wiochy to ja w taki interes nie wchodze. Podejrzewam że palenie owsa np. w zwykłym piecu węglowym bez większych przeróbek jest możliwe jedynie poprzez dosypywanie małymi porcjami do palącego się węgla. Dzięki koledze wyżej, za podanie linka do tematu na temat owsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 29.09.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A gdyby tak zasypać kocioł owsem i zapalić go od góry .paliłem tą metodą trociny i bardzo fajnie się jarało (bez dymu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 29.09.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Piec górniak oczywiście i założony miarkownik bez dmuchawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts