Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da radę palić pszenicą w piecu na węgiel?

goike

Recommended Posts

Pszenica w tym roku jest śmiesznie tania. Może warto byłoby zastanowić się nad przeróbką posiadanego pieca na węgiel lub miał tak aby możliwe było palenie pszenicą? Czy ktoś tego próbował? Czy wystarczy wstawić gęstszy ruszt? Czym różni się piec na pszenicę od klasycznego na węgiel lub miał?

Pszenica w tym roku jest śmiesznie tania. Może warto byłoby zastanowić się nad przeróbką posiadanego pieca na węgiel lub miał tak aby możliwe było palenie pszenicą? Czy ktoś tego próbował? Czy wystarczy wstawić gęstszy ruszt? Czym różni się piec na pszenicę od klasycznego na węgiel lub miał?

Po ile tona?

Jaka jest watość opałowa pszenicy?

Jak się będzie miała cena energii pozyskanej z pszenicy do pozyskanej z węgla?

owies może przejdzie

pszenica? Bóg cię opuścił

nie pisz tak więcej :-?

No dobra poprawię się. Nie miałem pojęcia jakim zbożem się pali. Ogólnie wszystkie zboża są w tym roku tanie. I generalnie nie widzę żadnego problemy w tym aby palić zboże odpadowe lub takie które rolnik i tak chce kompostować bo nie opłaca mu się go za taką cene sprzedawać. Drugi warunek to taki aby takie palenie było czyste i bezpieczne. Bo jak mam zadymić pół wiochy to ja w taki interes nie wchodze. Podejrzewam że palenie owsa np. w zwykłym piecu węglowym bez większych przeróbek jest możliwe jedynie poprzez dosypywanie małymi porcjami do palącego się węgla.

Dzięki koledze wyżej, za podanie linka do tematu na temat owsa.