Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie Kohlman

albercik13

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam od 3 dni. Niestety jeszcze są w pudełkach ale to kwestia dwóch tygodni. Mam te:

http://allegro.pl/item765273471_bateria_wannowa_4_otworowa_axis_qb244_kohlman.html

http://allegro.pl/item749407301_bateria_wannowa_podtynkowa_excelent_qw210n_kohlman.html

Tą drugą oczywiście zastosuję jako podtynkową do kabiny prysznicowej.

Obie kupiłem na tych aukcjach i w 100% polecam tego sprzedawcę który jest chyba jedynym w obecnym sprzedającym w Polsce. Kupiłem poza tymi dwoma bateriami słuchawkę prysznicową za którą zapłaciłem 130zł. Jest według opisu również z Kohlmana ale coś dziwnie inna niż reszta. Niby posiada gumowane wyloty które umożliwiają czyszczenie, wygląda fajnie ale ciekawi mnie dlaczego jest o połowę lżejsza niż słuchawka którą mam w zestawie z baterią nawannową?

Po drugie baterie są zapakowane bardzo starannie, w sztywne kartonowe pudła z czarno białym logiem firmy. W środku każdy element leży w przegrodach z pianki absorbującej uderzenia, a wszystkie elementy chromowane są zapakowane w woreczki od środka wykończone jakby welurem.

Jak to się ma do słuchawki którą dostałem w szarym pudełku ze zwykłego żółtawego kartonu a sama słuchawka okręcona była w piankę podobną do takie jak daje się pod panele podłogowe. Zero napisu, nazwy producenta.

To tyle jeżeli chodzi o wykonanie. Jak podłączę wtedy napiszę więcej o pracy i użytkowaniu. Na "sucho" głowice chodzą bardzo ładnie i miękko, czuć opór ale zarazem powinna być duża płynność w regulacji strumienia i mieszaniu.

W natynkowej zawór przełączający pomiędzy słuchawką a deszczownicą chyba jest automatyczny ponieważ "dmuchając" w baterię jestem w stanie przełączać pomiędzy wylotami poprzez wciśnięcie przycisku ale nie jestem w stanie go zablokować na stałe. Chodzi mi o takie przełączenie jak w tańszych bateriach wannowych gdzie pociągaliśmy i przekręcaliśmy "grzybek" co powodowało przełączenie strumienia na słuchawkę.

Tutaj jest chyba inaczej i zawór działą prawdopodobnie dopiero przy ciśnieniu wody.

Działa to chyba w ten sposób że puszczając wodę na starcie leci ona przez słuchawkę. Jeżeli przełączymy na deszczownicę i zamkniemy wodę to po jej ponownym otwarciu zawór wraca w pozycję tak jakby zerową i woda znów jest podawana na słuchawkę.

Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam. Ostatnio powrót do pracy wymusił trochę absencji na forum i dlatego nie odpisywałem. Wracając do tematu to baterie oczywiście już są zamontowane i sprawują się bardzo dobrze. Są ciche, głowice mają bardzo płynny skok. Od ostatniego postu w tym temacie do baterii natryskowej podtynkowej dokupiłem deszczownicę 25cm, przyłącze kątowe i słuchawkę prysznicową. Wszystko działa i wygląda super. Ciekawostką dla mnie jest przyłącze kątowe które ma funkcję zapobiegającą kapaniu z słuchawki.

Podsumowując sprawę i chcąc rozwiać wątpliwości innych powiem Wam tak. Gdyby takie firmy jak Tres, Hansgrohe czy inni markowi i sprawdzeni producenci mieli taki design baterii to na pewno nie pchał bym się w nikomu nieznaną firmę o której nikt nic nie wie a co tu dużo mówić ceny Kohlmana jie są jakoś super niskie. Kupiłem najpierw podtynkową do kabiny żeby wybadać jaki to sprzęt. Obecnie mam w całej łazience Kohlmana bo wygląd baterii na żywo jest obłędny. Nie rozumiem dlaczego inne ugruntowane firmy nie wypuszczą produktów w podobnym stylu.

• 2 weeks później...

Baterie są obłędne, czy moglibyście wkleić zdjęcia waszych łazienek z tymi bateriami?

Czy montaż baterii podtynkowych jest trudny? montuje się je na wannie czy obok wanny w obudowie? Czy kupując baterię wannową można dokupić z tej samej seri słuchawkę z wężem - taki zestaw prysznicowy do wanny?

pozdrawiam

Baterie kohlman, na moje oko, to prawie na 100% chiński wyrób jakiś. Zastanawiające, że na allegro same wizualizcje mają (zresztą polak robił), chyba jeszcze zbierają na sesję...:) Kiedyś widziałem kibelki na allegro. Też były ładne i też same wizualizacje... Ciekawe jak z trwałością i serwisem gwarancyjnym. Chętnie się dowiem za kilka lat..

pzdr.

Baterie kohlman, na moje oko, to prawie na 100% chiński wyrób jakiś. Zastanawiające, że na allegro same wizualizcje mają (zresztą polak robił), chyba jeszcze zbierają na sesję...:) Kiedyś widziałem kibelki na allegro. Też były ładne i też same wizualizacje... Ciekawe jak z trwałością i serwisem gwarancyjnym. Chętnie się dowiem za kilka lat..

pzdr.

No ale właśnie piszą użytkownicy powyżej,którzy je mają,że nie są tandetne,tylko właśnie porzadnie zrobione :roll: .

Też mi się wydaje że to chińszczyzna (nawet pytałam sprzedawcę ale odpowiedzi nie uzyskałam ;)) W każdym bądź razie zaryzykowałam i zamówiłam deszczownicę. Wygląda naprawdę solidnie ale jeszcze nie zamontowana :oops: Za to absolutnie odradzam zakup słuchawki prysznicowej - niby ciężka, wykonana z mosiądzu a na jej czubku znajduje się plastikowa zaślepka pryśnięta sprayem w kolorze chromu :o (przy upadku gwarantowane że się pognie a "lakier" odpryśnie) :roll:

Za to absolutnie odradzam zakup słuchawki prysznicowej - niby ciężka, wykonana z mosiądzu a na jej czubku znajduje się plastikowa zaślepka pryśnięta sprayem w kolorze chromu :o (przy upadku gwarantowane że się pognie a "lakier" odpryśnie) :roll:

o, zaślepka na słuchawce? u mnie słuchawka jest cała, z jednego kawałka

(po weekendzie postaram się wrzucić zdjęcia baterii)

Hmm.. Jak brałaś zestaw to może tam jest inna słuchawka? Ja kupowałam słuchawkę osobno (tą co jest obecnie na aukcji za 130zł) i niestety zaślepka jest :( Zwróciłam nawet uwagę sprzedawcy że to trochę tandetą zalatuje :D A może coś się od czasu mojego zakupu zmieniło i teraz robią całe..? (kupowałam jakoś na początku roku)

Przyznam, że dlatego właśnie tak dopytuję o jakość tych baterii, gdyż po pierwsze nie udało mi się w necie znaleźć oficjalnej strony www firmy kolhman, ( moze źle szukam), a po drugie te baterie są bardzo podobne do baterii steinberga, tylko cena trzy razy niższa, co wydaje się być nieco podejrzane.

Jak na tandetną chińszczyznę to cenę mają dość wysoką ( choć cena nie zawsze wyznacznikiem jakości )

Z drugiej strony posiadacze zachwalają wykonanie...