piokrza 29.09.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Pytanie do tych którzy postawili na energooszczędność i ekologię. Ile droższy w budowie jest dom wykorzystujący nowoczesne technologie? Po ilu latach to się zwraca/zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 29.09.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A zwraca się w ogóle? Jest taki dom wybudowany gdzieś koło Wrocławia. Jak dowiedziałam się ile kosztuje to nawet nie sprawdzałam czy to się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 29.09.2009 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A zwraca się w ogóle? Jest taki dom wybudowany gdzieś koło Wrocławia. Jak dowiedziałam się ile kosztuje to nawet nie sprawdzałam czy to się zwróci. I dlatego właśnie pytam - czy to się zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlek74 29.09.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 WitamCzy się opłaca? wg mnie takA jaki większy koszt to można sobie samemu policzyćCo trzeba dodatkowo zrobić żeby mieć taki dom:Po pierwsze znaleźć wykonawcę który będzie miał świadomość co buduje (czyli trochę droższy niż ten któremu tylko się wydaje że wszystko potrafi zbudować)a następnie- ocieplić fundament od dwóch stron (zakładając że 1 m3 hydromaxa kosztuje 350 zł to można łatwo policzyć - 0,10 m * powierzchnia ścian fundamentowych)- ocieplić podłogę i tutaj dwa warianty albo 20 cm styropianu lub 10 cm ecotehermu lub podobnego materiału, polecam ten drugi sposób bo przy tym pierwszym podłoga wydaje głuchy pogłos - ściana zewnętrzna nośna z gazobetonu (najlepiej Ytong lub Solbet) lub ceramika poryzowana a tutaj nie będę podpowiadał firm bo trochę ich jest i w zależności od regionu mogą być rozbieżności cenowe - nie kupował bym tej ceramiki z Niemiec bo pod szyldem porotonu przywożą pustaki na ściany wewnętrzne i wciskają jako zewnętrzne - sprawdź ile kosztuje m2 tego materiału i tylko taka powinna być różnica w porównaniu z tańszymi materiałami, bo robocizna nie powinna się różnić- ocieplenie ścian grubszą warstwą styropianu lub wełny (20 cm) lub 16 cm styropian o lepszych parametrach czyli grafitowy (kolor szary) kosztuje on około 180 zł za m3 czyli jak przy normalnym ociepleniu potrzeba Ci 12 cm styropianu to różnica jest 4 cm no i różnica na cenie ten tańszy kosztuje w granicach do 120 zł za m3- ocieplenie dachu czyli 30 cm wełny a nie 20 lub 15 , ceny, można z łatwością to wyliczyć znając cenę wełny i tutaj proponuję tel. do najbliższej hurtowniDo tej pory te koszty nie powinny być duże w porównaniu z całą inwestycją Teraz się zacznieOkna - czyli o współczynniku około 0,8 - 0,9 - przy 13 oknach z 6 komorowym profilem i 2 komorową szybą wypełnioną kryptonem to różnica około 6 tys zł. i do tego ciepłe okna dachowe czyli około 1000 zł na jednym oknie dodatkowoRekuperacja - no to popis dla firm tym się zajmujących bo niektóre nie wiedzą ile już żądać myśląc że trafiają na naiwnych ludzi - powinna nie być droższa niż 15 tys zł i to dobrze wykonana z dobrą centralą minus koszt kominów wentylacyjnych które przy tym systemie nie trzeba robićSolary - rozpiętość cenowa jest dosyć spora a to zależy jakie solary czy płaskie czy rurowe próżniowe - ceny za zestaw od 6 tys nawet do ponad 30 tys.W domu energooszczędnym ważne jest też ustawienie względem stron świata no i mało skomplikowana bryła ale z tym ostatnim można sobie poradzić dobrym wykonaniem Ważne jest to aby ten świadomy wykonawca bardzo starannie eliminował mostki termiczne.Jeżeli o czymś zapomniałem to proszę forumowiczów o uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 30.09.2009 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 qlek74 dzięki za odpowiedź, ja jednak mam zamiar zamiast tradycyjnego fundamentu postawić na płytę fundamentową. Teren jest płaski więc "zda egzamin". Jeśli chodzi o bryłę budynku to będzie raczej najmniejszy problem. Mam upatrzonych kilka projektów tzw. "dla odważnych" którymi są proste bryły geometryczne, więc żadnych mostków termicznych raczej nie będzie. Będą natomiast olbrzymi przeszklenia, sięgające od podłogi po sam sufit, więc okna będą musiały być bardzo energooszczędne no i antywłamaniowe. Wypełnienie kryptonem ciekawa sprawa. Ma ktoś coś takiego? sprawdza się? Gdzie można uzyskać informacje o takich oknach i kto je wykonuje (jakaś firma) ? Mógłby mi ktoś polecić jakąś firmę która wykonuje tak olbrzymie okna? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlek74 30.09.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 jak już wybierzesz to proszę o link do stronypodobają mi się takie projekty ale sam się nie zdecydowałem bo nie chciało mi się latać po urzędach aby dostać odstępstwa od miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.Więc cieszę się tym co mam (w Dąbrówkach G2)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 01.10.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Gdzie można uzyskać informacje o takich oknach i kto je wykonuje (jakaś firma) ? Mógłby mi ktoś polecić jakąś firmę która wykonuje tak olbrzymie okna? Nie znam takiej firmy ale cy myślałem żeby dać na parterze fixy - chyba byłoby łatwiej je wykonać niż otwierane okna lub czy myślałeś o wstawieniu samego szklenia bez ram? Ja chcę tak zrobić z kilku powodów -powinno być cieplej -powinno być ładniej -powinno być taniej a szklenie koło mnie(Poznań) to np w: http://www.insoglas.pl/informacje-o-firmie/kontakt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 01.10.2009 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Nie znam takiej firmy ale cy myślałem żeby dać na parterze fixy - chyba byłoby łatwiej je wykonać niż otwierane okna lub czy myślałeś o wstawieniu samego szklenia bez ram? Ja chcę tak zrobić z kilku powodów -powinno być cieplej -powinno być ładniej -powinno być taniej a szklenie koło mnie(Poznań) to np w: http://www.insoglas.pl/informacje-o-firmie/kontakt.html Tak, też myślałem o samym szkle bez ram i tylko pojedyncze, otwierane przesuwnie drzwi. Widziałem domy z takimi samymi szybami bez ram gdzieś na australijskich/amerykańskich portalach o budownictwie nowoczesnym i bardzo mi się to podobało. Myślałem że w Polsce czegoś takiego nie ma i dlatego nic nie pisałem. Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś namiary na firmy które wykonują takie specjalne oszklenie to bardzo proszę o namiary. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 06.10.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Pikorza Tylko nie przyjmuj jako pewnik,że dom tradycyjny jest 2 razy drozszy w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 06.10.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 mpoplaw zapodał ci dość obszerną literaturę internetową ale za to z obrazkami - popieram bo warto przeczytać - namiesza człowiekowi w głowie ale koniec końcem rozjaśni ogół tematów związanych z oszczędzaniem kasy i energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 06.10.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Pytanie do tych którzy postawili na energooszczędność i ekologię. Ile droższy w budowie jest dom wykorzystujący nowoczesne technologie? Po ilu latach to się zwraca/zwróci? ja taki właśnie prawie kończę, kosztował połowę tego co tradycyjny, zwrot z inwestycji jest już na etapie projektu dom energooszczędny to prosta była a więc taniej, to ukierunkowanie na strony świata, a to jest za darmo, wentylacja grawitacyjna niepotrzebna, odpada koszt kilku kominów wentylacyjnych, mniejszy system CO, chudsza ściana nośna a grubsza izolacja co bezpośrednio przekłada się że jest taniej, brak systemowych drogich kształtek od ścian 1W, ocieplenie dachu po stropie a więc mniejsza powierzchnia, okna ciepłe to dzisiaj podobna cena jak te zwykłe wczoraj itp itd szczegóły masz w wątku: http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908.htm albo tutaj http://forum.muratordom.pl/m30-w-wersji-energooszczednej,t124591.htm w tym wątku piczman opisuje budowę energooszczędnego za 200 tyś zł miłego czytania Dziękuję za linki bardzo interesujące, ale niestety nie dowiedziałem się nic o zastosowaniu energooszczędnych rozwiązań w domu w stylu modernistycznym Rozwiązania tu przedstawiane są odpowiednie do tradycyjnych domów z tradycyjnymi ścianami, drzwiami, oknami, dachem, elewacją itd. Połowa ścian w moim domu ma być ze szkła, dach płaski (stropodach) a zamiast zwykłego fundamentu - płyta. Ściany nie mogą być tak grube jak w tradycyjnym domu ( tzn. jakieś 50cm lub więcej wraz z elewacją styropianową 10-20cm) gdyż zburzy to koncepcje na dom nowoczesny. I ot w tym sęk, aby wybudować prawdziwie modernistyczny dom i zastosować w nim takie technologie aby był jak najbardziej energooszczędny. Poszukuję więc materiałów które zapewnią podobną lub nawet taką samą izolację cieplną jak zwykła cegła z elewacją styropianową w domu tradycyjnym. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 06.10.2009 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Pikorza Tylko nie przyjmuj jako pewnik,że dom tradycyjny jest 2 razy drozszy w budowie Dom tradycyjny dwa razy droższy w budowie, ale od czego? od domu energooszczędnego? Przecież to nielogiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.10.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Poszukuję więc materiałów które zapewnią podobną lub nawet taką samą izolację cieplną jak zwykła cegła z elewacją styropianową w domu tradycyjnym. Macie jakieś pomysły? Może ściana szkieletowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 07.10.2009 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Pikorza Rzeczywiście Njerzy zbudowal dom o bryle inej niz popularnie sie u nas buduje. Natomiast ja odniosłem się do wpisu w odpowiedzi na koszt domu energooszczędnegompolaw - "ja taki właśnie prawie kończę, kosztował połowę tego co tradycyjny," połowa tego co tradycyjny oznacze,że tradycyjny byłby dwa razy drozszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomik2874 07.10.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Wit Mozesz podzilic sie dokladnymi danymi wg ktorych dom energo kosztuje polowe tego co tradycyjny? Pikorza Rzeczywiście Njerzy zbudowal dom o bryle inej niz popularnie sie u nas buduje. Natomiast ja odniosłem się do wpisu w odpowiedzi na koszt domu energooszczędnegompolaw - "ja taki właśnie prawie kończę, kosztował połowę tego co tradycyjny," połowa tego co tradycyjny oznacze,że tradycyjny byłby dwa razy drozszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 07.10.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 cyt" "Wit Mozesz podzilic sie dokladnymi danymi wg ktorych dom energo kosztuje polowe tego co tradycyjny?" Oj oj Wpis mpoplaw z 1/10/2009 kilka postow wyżej.To pytanie skieruj do niego,sam chętnie przeczytam odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna 07.10.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 PS ceramika 19cm grubo + 20cm styropianu to = 40 cm łącznie chudsze od tego to tylko drogi keramzyt prafea 15cm + 15cm drogiego szarego styropianu 0,031 = 30cm łącznie Wtam. mpoplaw mam pytanie. Czy sformułowanie "ceramika 19 cm grubo" oznacza grubościenną? Pytam bo nie mogę znaleść na necie nic takiego i czy w domu dość wysokim bo kalenica ma 8.5m takie ściany nośne nie będą zbyt słabe? projekt ZGODA z Archetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 07.10.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 mpoplawPrzegladałem dzienniki niektóre z w/w. Interesowały mnie rozwiazania i skutek.Może nie czytałem wszystkiego bo Ciebie tam nie znalazłem.Zreszta konkretne pytanie do Ciebie miał tomik 2874,ja chetnie bym poczytał cos w pigułce odnośnie twojego uzyskanego kosztuJedna rzecz sie nasuwa, budowa domu to szerokie pojęcie, składa sie na nia kilka/wiele etapów.I tak uważa sie ,ze stan surowy zamkniety to około 35% -40%inwestycji.ocieplenie tez stanowi tylko jakis % kosztów. Na każdym etapie w jednym rozwiazaniu można zaplacic mniej w innym więcej. Więc ewentualnie większe % różnice mogą na +/- dotyczyć konkretnych etapów ,budowy całego domu raczej mniej dotykają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 07.10.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Tak ciekawy to wątek.W koszcie całej inwestycji należy tez pamiętac ile było wkladu wlasnego , mysli twórczej i potu.Własny czas też kosztuje...Systemem gospodarczym energooszczedny i tradycyjny dom da radze znacznie taniej wybudować.Chyba frykow miał w dzienniku budowy domu energooszczędnego założenie by nie przekroczyć kwoty x, czy sie zmieścił? Warto poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 07.10.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Fryków to nie jedyna osoba która chce się zmieścić w cenie X -- kwestia poszperać po dziennikach -- ale tych nastawionych na energozbieractwo to złapiesz od razu - katalog mpoplawa to same ekstremum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts