Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje budowa domu energooszczędnego?

Recommended Posts

Pikorza

Rzeczywiście Njerzy zbudowal dom o bryle inej niz popularnie sie u nas buduje.

No faktycznie bo przecież u nas poza dworkami i parterówkami nic się nie buduje.

Natomiast ja odniosłem się do wpisu w odpowiedzi na koszt domu energooszczędnegompolaw - "ja taki właśnie prawie kończę, kosztował połowę tego co tradycyjny,"

połowa tego co tradycyjny oznacze,że tradycyjny byłby dwa razy drozszy 8)

To w takim razie trzeba było zacytować mpoplaw a nie pisać komentarz nie wiadomo do czego :D. Nie czytam w twoich myślach żeby się domyślić o co ci chodzi :)

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To chyba jakiś żart :roll: dom pigeona w niczym nie przypomina domu w stylu modernistycznym, natomiast dom njerzy to moim zdaniem zwykła kostka.

Według mnie dom w stylu modernistycznym wygląda np. tak:

http://www.plastolux.com/blog/su2.jpg

To surowa, prosta, kanciata bryła z całkiem płaskim stropo-dachem (a nie tak jak u njerzego lekko pochyłym) i przeszkleniami od podłogi po sufit.

PS ceramika 19cm grubo + 20cm styropianu to = 40 cm łącznie

chudsze od tego to tylko drogi keramzyt prafea 15cm + 15cm drogiego szarego styropianu 0,031 = 30cm łącznie

Dzięki wielkie, o to mi właśnie chodziło :) Chyba zdecyduję się na droższy keramzyt i szary styropian. Ściany muszą być jak najcieńsze, więc to będzie optymalne rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Fryków to nie jedyna osoba która chce się zmieścić w cenie X -- kwestia poszperać po dziennikach -- ale tych nastawionych na energozbieractwo to złapiesz od razu - katalog mpoplawa to same ekstremum :D

Koszt mojego domu także wyszedł stosunkowo niewysoki - 350tys. zł za 212m2 powierzchni użytkowej. Z tego wykończone i ogrzewane jest 108m2. Do zakończenia całości i zagospodarowania działki potrzeba jeszcze ok. 100tys. zł.

Fakt, że żeby taki poziom kosztów uzyskać konieczny był spory wkład własnej pracy :

projekt, nadzór, część instalacji, część robót wykończeniowych.

No to znalazlem coś w świerzego. http://www.prostysystem.pl

Ten dom spełniając wymagania konstrukcji pasywnej faktycznie ma prawo być nawet tańszy od "standardowca".

Pytanie kiedy ruszą z masówką i jak wiele osób zaakceptuje formę? Mnie tam się podoba :wink:

http://www.prostysystem.pl/img_800width/omega_pic11.jpg

PS jak się wkleja obrazek? :-?

Ten dom spełniając wymagania konstrukcji pasywnej faktycznie ma prawo być nawet tańszy od "standardowca".

Pytanie kiedy ruszą z masówką i jak wiele osób zaakceptuje formę? Mnie tam się podoba :wink:

http://www.prostysystem.pl/img_800width/omega_pic11.jpg

PS jak się wkleja obrazek? :-?

Tylko najpierw znajdź miejsce, gdzie miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego na takie budynki pozwala :

http://prostysystem.pl/img_800width/omega_pic11.jpg

Wiesz, w końcu biurokracja nie może (chyba) stanąć okoniem wobec jakiejś innowacji. Co innego jak ktoś ma kaprys - np. stawiać "górala" w na gdańskiej starówce, a co innego zakazać stawiać nowszej generacji dom gdziekolwiek.

Swoją drogą mnie już zmęczyły te dwórki płolskie a ludzie muszą mieć dachy z określonym spadkiem... tylko że TU NIE MA DACHU! Czyli może przepis złamany by nie był?

PS jak używa się tego IMG? zaznaczyłem link wcisnąłem a zdjęcie się nie pokazało.

O podobnym systemie było np. TUTAJ : http://forum.muratordom.pl/post2740572.htm#2740572

jest całkiem energooszczędne, taki domek to jak szklarnia ogrzewa się sam jak tylko słoneczko zaświeci, pewien facet w USA buduje takie na zamówienie i jak na razie chwali się że w żadnym nie ma potrzeby włączać ogrzewania

problemem jest tylko fakt że w Polsce nie da się tanio oszklić domku, 40 tyś za jedną ścianę to minimum, jak chcemy oszklić 3 to lepiej kupić sobie domek na Karaibach

Nie wiem ile wynosi koszt realizacji tego projektu, gdyż kosztorys jest opracowywany w momencie zamówienia :(

Szklane ściany- fajne, ale to nie jest energooszczędne

Szklane ściany w połączeniu z kolektorami słonecznymi, ogniwami fotowoltaicznymi, turbiną wiatrową, rekuperatorem, pompą ciepła i odzyskiem wody deszczowej mają tworzyć budynek zeroenergetyczny według projektantów. Ciekawe jak to się sprawdza w praktyce :-?

A podałem projekt Cube jako przykład domu zeroenergetycznego, gdyż jest on dostępny i można go zrealizować jeśli tylko się ma do tego środki :D a nie tak jak projekt niemieckich studentów którzy zwyciężyli "Solar Decathlon" - co z tego jeśli taki dom nie może być zrealizowany gdyż koszta realizacji zwróciłyby się dopiero w 2-3 pokoleniu (są 2 razy wyższe niż projektu Cube) :p http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1454880.html

Szklane ściany mają ok 10krotnie większą przenikalność cieplną od ścian zewnętrznych przewidzianych dla domu pasywnego, ale.. moga stać się źródłem ciepła dzięki wpusczaniu promieniowania podczerwonego ze światła słonecznego. TAki zysk energetyczny może byc spory, pod warunkiem, że świeci słońce.

Problem wtym, że zwykle tam gdzie słońce swieci jest tez odpowiednio wysoka temp. powietrza (są wyjątki). W Polsce w "sezonie grzewczym" zdecydowanie większa dni jest z całkowitym/częściowym zachmurzeniem, więc trudno liczyć na doładowanie ciepła podczerwienią (w przeciwieństwie do lata). Myślę, że szklane sciany wyszłyby na plus energetycny wiosną i pod koniec lata. W pozostałym okresie byłyby kłopotem. Zatem raczej igloo

Myślę, że szklane sciany wyszłyby na plus energetycny wiosną i pod koniec lata. W pozostałym okresie byłyby kłopotem. Zatem raczej igloo

Tak, tyle że w lecie trzeba byłoby ograniczać to "dogrzewanie" żaluzjami/roletami przed nadmiernym nagrzewaniem wnętrza, gdyż GWC lub klimatyzacja byłyby przeciążone. Co za tym idzie mogłoby się okazać że cała energia elektryczna wyprodukowana przez ogniwa i turbiny szła by na chłodzenie budynku. A co z resztą urządzeń w domu? Podobnie w zimie, całą energia byłaby pochłaniana przez ogrzewanie. A przecież jest jeszcze oświetlenie, agd, rtv, itp., itd..

Wniosek z tego taki że bez odpowiednich żaluzji/rolet i szyb o odpowiednio wysokim współczynniku ten projekt nie ma miejsca bytu (przynajmniej w Polsce).

No z tym słońcem, wiatrem tak już jest u nas że nie ma 100% pewności że nas będzie wspierało :/ inwestowanie w siłownie albo kolektory, nie mówiąc o ogniwach to koszty które na chwile obecną są zbyt kosztowne w ogólnym rozrachunku ( mowa o tym jaki jest czas zwrotu zainwestowanych pln'ów ) nijak się mają do oszczędności w utrzymaniu domu, bo czy wydamy kasę na rachunki czy jednorazowo na instalacje to i tak nam ich ubędzie.

Nie pamiętam kto ale gdzie już na forum ktoś napisał że takie gadżety mają sens przy własnym udziale inwencji twórczej zainteresowanego ( złota rączka"coś tymi ręcami wykonane" )

A wracając do sprawy kosztów domu energooszczędnego to też już ktoś wcześniej napisał że to liczba bliżej nieokreślona i zależna nie tylko od konstrukcji, lokalizacji budynku, regionu, ilości wkładu własnego ale także od zorientowania i chęci inwestora w poszukiwanie tanich ale sprawdzonych materiałów.

Nie spotkałem się jeszcze z osobą która by w jednym zdaniu odpowiedziała ile wart jest dom energooszczędny. ( No HenoK napisał 350 + ... + ... , ale to chyba pierwsza osoba z jaką się spotkałem, może z racji tego że jestem z grona mało szperających na forum :D )

Jak dla mnie to cena jest proporcjonalna do stopnia energooszczędności budowanego lokum.

Ok wystarczy chyba tych wywodów bo dołączyłem do grona udzielających odpowiedzi bez żadnych konkretów i liczb :D

pozdrawiam

jest całkiem energooszczędne, taki domek to jak szklarnia ogrzewa się sam jak tylko słoneczko zaświeci, pewien facet w USA buduje takie na zamówienie i jak na razie chwali się że w żadnym nie ma potrzeby włączać ogrzewania

problemem jest tylko fakt że w Polsce nie da się tanio oszklić domku, 40 tyś za jedną ścianę to minimum, jak chcemy oszklić 3 to lepiej kupić sobie domek na Karaibach

Nie wiem ile wynosi koszt realizacji tego projektu, gdyż kosztorys jest opracowywany w momencie zamówienia :(

Jak można złożyć zamówienie na dom nie wiedząc ile kosztuje :o abstrakcja, co to za firma?

Jak można złożyć zamówienie na dom nie wiedząc ile kosztuje :o abstrakcja, co to za firma?

Z tego co mi wiadomo projekt jest jeszcze w fazie opracowywania dokumentacji technicznej. Jest to projekt z pracowni Archipelag. http://www.domy21.pl/index.php

Wysłałem e-maila do pracowni i Pani odpisała że należy przyjąć 1600-1800zł netto za m2 powierzchni do stanu surowego zamkniętego.