Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miesięczny/roczny rozkład temperatur w regionie - skąd

zebacz

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jako nowa osoba na tym forum chciałbym postawić pytanie z zakresu meteorologii. Pytanie brzmi - czy ktokolwiek spotkał się z możliwością pozyskania danych bezpłatnie lub odpłatnie (w rozsądnych granicach) dotyczących temperatur dobowych/średnich w okresie kilku ostatnich lat. Może ktokolwiek trafił na jakąś stronę dotyczącą takiego zagadnienia i udostępniającą takie dane dla konkretnego miejsca w Polsce.

Do czego chciałbym je wykorzystać - proste - mnóstwo osób zastanawia się tutaj nad systemem ogrzewania, rekuperatorami, GWC i innymi zagadnieniami. Ja biorę pod uwagę GWC i stąd moje rozważania. Po przeczytaniu wielu wątków dotyczących tego tematu okazuje się że stosowanie GWC (gruntowy wymiennik ciepła) w zakresie temperatur mniej więcej od +5 do +15 st. C nie ma najmniejszego sensu - GWC jest wyłączane i włączany bypass który czerpie powietrze bezpośrednio z zewnątrz do domu. Jeśli takich dni w roku jest powiedzmy realnie np. 250 w danym regionie to cała budowa GWC na pozostałe 114 dni staje pod poważnym znakiem zapytania (głównie z punktu widzenia ekonomicznego).

Czy ktoś z Państwa analizował taki problem ??

pozdr.

zebacz

Takich szczegółowych danych nie mam. Mam tylko coś takiego.

jak pisałem... tu chyba jest dokładniej:

http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IWOJ.POD1&graphspan=week&month=9&day=6&year=2009

dane dzienne, tygodniowe, miesięczne, roczne, wstecz do 2003, również w postaci csv, ja jestem zachwycony :-)

• 1 year później...