akuszer 29.09.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam formumowiczów. Mam problem budowlany. Kupiłem niedawno dom z gliny szalowanej do kapitalnego remontu. Zwaliłem już strop, ząłożyłem belki wymieniłem więźbę itp. Mury - jak to w glinie - są grube (55 cm), wyglądały na mocne. Niestety trochę je popsułem. Zrzucony strop plus ziemię "zmagazynowałem" na jednej ze ścian, która w wyniku tego uległa częściowemu uszkodzeniu, tuż ponad fundamentem. Tenże fundament jest z kamienia polnego i warstwy cegły "na sztorc" Po nasiąknięciu wilgocią (z ziemi, której pryzma opierała się na ścianie), ściana ponad fundamentem zaczęła kruszeć. Największe ubytki mają długośc ponad 1 metra, szerokość około 0,5 metra, a głębokość - w porywach - do 15 cm. Nie wiem, jak (i czym) uzupełnić ubytki tak, aby stworzyły spójną i trwałą masę ze ścianą. Problem jest nagły, bo za chwile przyjdą jesienne deszcze i będzie kłopot.... Czy istnieją na rynku takie materiały, które wiażą się z gliną?? Ponadto, już nie zdążę otynkować całości domu, ale zdążę jeszcze uzupełnić ubytki (tam, oraz w innych odparzonych miejscach. Jak i czym to zrobić??! Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 29.09.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Ja bym użył gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 29.09.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Nie znam się na tym, ale samej gliny to chyba nie da rady za duże ubytki. Glina może popękać, trzeba z czymś związać. Nawet jak będziesz kładł warstwowo to glina jest za krucha. Ja kładłam warstwy po 1,5 cm i jest ok, ale czytałam tutaj, że trudno związać glinę w dużych ubytkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 29.09.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Stosuje się mieszanki cement - glina - piasek. Pisałem tu o tym kiedyś (dawno). Dość kłopotliwe jest przygotowanie samej gliny do takiej mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.09.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 wystarczy piasek z gliną. Sama glina popeka i nie będzie się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 29.09.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98702&highlight=gliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuszer 06.10.2009 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dziękuję za sugestie. Na razie zabezpieczyłem jak się dało ubytki. Dowiedziałem się, że teraz jest już - niestety - za zimno na lepieni gliną. Do problemyu wrócę na wiosnę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts