Gość Iras 20.12.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Czy namoknięta wełna nadaje się jeszcze do czegoś, czy tylko do wymiany. Namokło mi ok. 1m2 wełny podczas robót zw. z kładzeniem dachówki i wykańczaniem dachu. Łudzę się ,że nim zamieszkam (może za dwa lata) w jakiś sposób wyparuje. Dodam, że nie mam jeszcze podbitki i co za tym idzie - dach ma dobrą wentylacje. Z góry dziękuję i WESOŁYCH ŚWIĄT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczole 20.12.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 wełna poprostu wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 20.12.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Dobrze, jeśli wyschnie, ale czy nie straci swoich właściwości izolacyjnych? Już teraz kiedy ją obserwuje wydaje się jakoś bardzo przytłoczona, przyklapnięta. Boje się, że powstanie mi w tym miejscu mostek termiczny. Aha , dodam jeszcze, że wełna ta ociepla skos betonowego stropu poddasza. Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 21.12.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 jezeli masz mozliwosc to wymien te mokra welne...zbita czy przychlapnieta welna ma gorsze wlasciwosci izolacyjne...poza tym ocieplenie uklada sie w ten sposob, ze jedna warstwa miedzy krokwie, a druga (prostopadle do poprzedniej),miedzy ruszt pod plyty g-k...mostek termiczny wykluczony...w ruszt tez nalezy wlozyc welne (w profile)...poza tym jak wymienisz bedziesz spac spokojnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.12.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 U mnie trochę podciekło przy kominie i wykonawca wymienił cały mokry fragment (po poprawieniu nieszczelności), gratis. Kierownik budowy twierdził, że wełna raz zmoczona nadaje się do wyrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 22.12.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Dzięki Tomasz, tego się obawiałem, zrobię to ale dopiero na wiosnę, a przez te parę miesięcy poobserwuję ten mokry fragment. U mnie sprawa z wymianą nie jest taka prosta, bo przemoczony fragment znajduje się na na żelbetonowym skosie, przykryty jest dachówką i folią. A zatem będę musiał wyciągnąć dachówkę, zniszczyć folię i dopiero uciąć mokrą wełnę i zamianić na "zdrową". Ale dzięki za rady.Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.12.2003 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 A ja mam takie pytanko dotyczące mokrej wełny. Skoro namokłą to jak może stracić swoje właściwości? Zakłądam, że się nie sprasowałą lub coś w tym stylu. Czy same włókna mogą wchłonąć wodę? Raczej nie - tym bardziej, że część wełny robiona jest ze stłuczki szklanej. Czyli wydaje mi się, że jeśli wełna wyschnie to wszystko wraca do normy. Czy możecie mi przybliżyć na czym polega pogorszenie parametrów mokrej a następnie wysuszonej wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts