bzykos 29.09.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam! Czy jest jakaś "praktyczna" różnica w użytkowaniu płyty ceramicznej podłączonej pod 220V niż pod 360V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.09.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam! Czy jest jakaś "praktyczna" różnica w użytkowaniu płyty ceramicznej podłączonej pod 220V niż pod 360V ? Pomijając drobiazg, że takie napięcia w sieci już nie istnieją (a 360 V raczej nigdy nie istniało) to przy prawidłowo wykonanej instalacji elektrycznej (prawidłowo dla danego odbiornika) różnicy w użytkowaniu nie ma prawa być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 29.09.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Oki. Już poprawię,coś mnie zamroczyło... Oczywiście chodzi o 230V i 380V. Czyli nie ma żadnej różnicy? A dlaczego zaleca się podłączenie pod 380V? Mniejsze obciążenie czy jak...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.09.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Oki. Już poprawię,coś mnie zamroczyło... Oczywiście chodzi o 230V i 380V. Czyli nie ma żadnej różnicy? A dlaczego zaleca się podłączenie pod 380V? Mniejsze obciążenie czy jak...? Zaleca się na 380 bo wtedy masz mniejsze obciążenie na fazie. Fachowcy wytłumaczą dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 29.09.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 ja mam płytę (indukcję) podłączoną na 230V i różnicy w użytkowaniu nie ma - zresztą i producent dopuszcza obie możliwości. tylko raz brak podłączenia do "siły" się zemścił - kiedy miałem dużą imprezę rodzinną i jednocześnie zaczęła pracować zmywarka, piekarnik, płyta i frytownica było to za duże obciązenie i wyskoczył bezpiecznik - podejrzewam, że przy podłączeniu pod 380V udałoby się tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 29.09.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A jaki Wam producent zaleca bezpiecznik do takiej płyty ceramicznej podłączonej do jednej fazy ? Pytam bo w instrukcji od mojej płyty o mocy 6,2kW , którą można podłączyć pod jedną , dwie lub trzy fazy, producent zaleca bezpiecznik 20A przy przewodzie 3x2,5 .....no i tutaj jest zagwostka: Bowiem bezpiecznik 20A jest na tyle duży , że przekracza możliwości przewodu 2x2,5, tzn , że prąd zwarcia może spalić przewód , a bezpiecznik mimo to nie zadziała....tak pisali na forum ISE.. I się martwię bo najprościej podłączyć pod jedną fazę i spokój. Piekarnik pod drugą, a trzecią fazę obciążyć gniazdkami i oświetleniem (do spółki z tą drugą). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts