Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zerwałem"achillesa", co dalej? ile trwa powrót do

Krzysztof2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sama rehabilitacja po gipsie do pełnej formy licz 3 m-ce. Bardzo dobrze rehabilituje jazda samochodem :)

haha właśnie zaczaem jeździć autem po mieście z nogą w gipsie kolanowym (prawa noga) na krótkie odcinki da radę tylko hamowanie ... trzeba lewą nogą. Ale to się pewnie nie liczy do rehabilitacji. Słyszałem ,że jazda rowerem też dobrze wpływa na ten uraz.

Sama rehabilitacja po gipsie do pełnej formy licz 3 m-ce. Bardzo dobrze rehabilituje jazda samochodem :)

haha właśnie zaczaem jeździć autem po mieście z nogą w gipsie kolanowym (prawa noga) na krótkie odcinki da radę tylko hamowanie ... trzeba lewą nogą. Ale to się pewnie nie liczy do rehabilitacji. Słyszałem ,że jazda rowerem też dobrze wpływa na ten uraz.

Jazda z gipsem nie należy do rehabilitacji :):)

Znajomy zerwał grając w siatkówkę. Po roku był sprawny. Gips miał ponad pół roku. Potem rehabilitacja.

ja zerwałem grając w "nogę" pół roku w gipsie?? strasznie długo , ja miałem mieć trzy miesiące ale trafiłem na chirurga sportowego , który zalecił szybsze uruchamianie się. tj zdjecie gipsu po 2 miesiącach.

po dwóch miechach do kolanka

i tak jeszcze 2 tygodnie

potem reha

ja byłem 5,5msc na zwolnieniu (a dokładnie 6 tyle zę te 2 extra)

uważaj, jak zdejmą gips łatwo o naciągnięcie

chodzi się masakrycznie

dobrze do lacza coś pod piętę podłożyć, nie będzie tak ciągnąć

zus się nie dop...?

mnie 2 tygodnie po zdjęciu gipsu ciągnęli na komisję

zresztą Ciebie po 3 miechach też pewnie wezwą

dobra reha to przysiady (trzymając się czegoś), tyle, że na początku ledwie zegniesz kolana :D

o rowerze zapomnij, chyba, że takim z jednym kółkiem

dobra reha to przysiady (trzymając się czegoś), tyle, że na początku ledwie zegniesz kolana :D

o rowerze zapomnij, chyba, że takim z jednym kółkiem

kolano to już mam uruchomione - macham nim zgodnie z zaleceniami i naprężam mięśnie w kontuzjowanej nodze. Pewnie chociaż pływać w basenie będzie wolno. A narty jak? pewnie sezon na straty. Ogólnie to masakra, tylko książki, film muzyka, niewiele się da zrobić stojąc na jednej nodze. Wakacje przepadły, miałem jechać na Hel popływać na windsurfingu w tatry Słowackie szkoda gadać. Robię się coraz bardziej dożarty dla domowników...Ze sportu zostały mi szachy...

i strzelanie z łuku. Z zusem mam spokój.

miał ktoś taką kontuzje? jestem juz 2-gi miesiąc po zabiegu zszycia. jeszcze 2 tygodniei będę wyjęty z gipsu. Jak długo dochodziliście do siebie bo tej kontuzji?

pozdrawiam.

czy dobrze zrozumiałam - 10 tygodni w gipsie :o

Jaki rodzaj gipsu,udowy czy marszowy ?

i czy Ty prowadzisz samochód :o :o

miał ktoś taką kontuzje? jestem juz 2-gi miesiąc po zabiegu zszycia. jeszcze 2 tygodniei będę wyjęty z gipsu. Jak długo dochodziliście do siebie bo tej kontuzji?

pozdrawiam.

tzn źle to trochę napisałem po 30 dniach od zszycia ścięgna skrócono mi gips z długiego udowego na krótszy , tzki pod kolano. Całkowicie zdjęty gips będę miał równo po 2 miesiącach od operacji.

Samochodem jeżdżę ale tylko po małym mieście , ostrożnie i wyczuciem. Hamowanie awaryjne zarezerwowane dla lewej nogi.

Bo tak się robiło od stuleci :):)

Są na szczęscie lekarze, ktorzy maja mózg. I po operacjach tego typu nie wsadzają w gips w ogóle - a rehabilitacja się zaczyna dzień po operacji.

Ale to na ogół za pieniądze żywe :)

gdzie takie metody stosują?

chyba nie za bardzo się orientujesz

ja usłyszalem tylko, że teraz częściej szyją niż kiedyś

zresztą o tym się sam przekonalem :-?

Krzysztof2

długie masz te szycie?

pozdrawiam.

tzn źle to trochę napisałem po 30 dniach od zszycia ścięgna skrócono mi gips z długiego udowego na krótszy , tzki pod kolano. Całkowicie zdjęty gips będę miał równo po 2 miesiącach od operacji.

Samochodem jeżdżę ale tylko po małym mieście , ostrożnie i wyczuciem. Hamowanie awaryjne zarezerwowane dla lewej nogi.

czyli i tak bardzo długo., Nie zaryzykowałabym całokowitej rezygnacji z gipsu (no chyba ze zastępczo łuska zapobiegająca zgięciu grzbietowemu stopy), ale dość powszechne (alleluja :D ) staje się gipsowanie na ok 2 max 4 tygodnie,potem specjalnie dobrany but oraz opaski .

Choćby z tego powodu, że często już zrekonstruowane ścięgno "jest gotowe' do pracy, natomiast kończyna jest tak "sflaczała" (zanik, skrócenie mięśni), że ni cholery nie pociągnie.

Przecież to gołym okiem widać, jak ściągną gipsior, a łydeczka chudzieńka :roll:

No ale jak już ściiągną Ci gips, zadbaj o wkładkę pod pięte (klinik),no i nie rozpędzaj się wczesnym obciążaniem nogi,a jak masz możliwość, kup opaskę na achilles,tylko zwróć uwagę by nie drażniła szwu .

Powodzenia i uwierz, że niebawem bedziesz śmigał jak sarenka :lol: :wink: