Nefer 29.09.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Bo tak się robiło od stuleci :) Są na szczęscie lekarze, ktorzy maja mózg. I po operacjach tego typu nie wsadzają w gips w ogóle - a rehabilitacja się zaczyna dzień po operacji. Ale to na ogół za pieniądze żywe gdzie takie metody stosują? chyba nie za bardzo się orientujesz ja usłyszalem tylko, że teraz częściej szyją niż kiedyś zresztą o tym się sam przekonalem Krzysztof2 długie masz te szycie? In general Barbossa, in general. Gdyby mój mąż robił sobie wiązadła krzyżowe w normalnym szpitalu - leżałby w gipsie do pachwiny. Ponieważ robił za pieniądze - miał ortezę i rehabilitację w 24 h po zabiegu przeszczepu. W piątej dobie prowadził samochód- bez zagożenia życia innych uczestników ruchu. W obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.09.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Nefer, ale achilles to nie więzadło krzyżowe (przednie ?), nie ma co porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 29.09.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A ja nie mogę zakumać jak tą lewą nogą hamować. Co wtedy z prawą? Do góry ucieka czy przekładanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.09.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 malkamięśnie to pikuśdojdą do siebie szybkorozruszać, to co było szyte, to jest zabawa Nefermówimy o achillesie, to coś innegomoże mam małą wyobrażnię, ale to co napisalaś jest awykonalne w przypadku ścięgna A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 29.09.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Krzysztof2długie masz te szycie? szycie ma około 17cm 13 szwów. Jak długo mięśnie wracają do dawnej objętości? jest spora różnica na mięśniu czworogłowym. Strach pomyśleć jak będzie wyglądała łydka... Na pewno warto było założyć lekki gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.09.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 jak napisałem - mięśnie to pikuś, cały wist to te szycie i samo ścięgno zobaczysz jaka pięta będzie gładziutka (po zdjęciu naskórka) - dupa niemowlaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.09.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Nefer, ale achilles to nie więzadło krzyżowe (przednie ?), nie ma co porównywać Co nie zmienia faktu, że w państwowym szpitalu pakują w gips - "jak drzewniej bywało" a w nowoczesnym leczeniu już od dawna nie. I ja tylko w tym sensie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.09.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 malka mięśnie to pikuś dojdą do siebie szybko rozruszać, to co było szyte, to jest zabawa może to indywidualna sprawa,ale zrobić mobilizacje ścięgna,to pikuś , odbudować brzuchatego, albo czworogłowego, to już niezła jazda. Ale wiele zależy od miejsca zerwania , czy powstały duże zrosty, tu można popracować kilkoma metodami,a jak popracować nad mięśniem ,do którego achilles przyczepiony, a achilles sztywny (jak.... ) i nie chce mięśnia rozbujać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.09.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Nefer, ale achilles to nie więzadło krzyżowe (przednie ?), nie ma co porównywać Co nie zmienia faktu, że w państwowym szpitalu pakują w gips - "jak drzewniej bywało" a w nowoczesnym leczeniu już od dawna nie. I ja tylko w tym sensie. a w tym sensie, to ,ok na szczęście sa już takie, które z ciemnoty wychodzą i więcej myslą niż powielają. To daje nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.09.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 wiem jedno - dwa stawy mają być usztywnione w wyznaczonej pozycjiosobiście nie spotkałem się z inną metodą niż "gips"nie rozumiem tego gadania o "drzewniej" i "ciemnocie"w takim razie co się teraz stosuje?mówimy o zerwanym achillesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.09.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Barbossa, ale my mówimy o zerwanym ścięgnie czy złamaniu kości po kij grzyb mają być sztywne stawy Ty chodzi o niedoprowadzenie do zgięcia grzbietowego stopy, co by ścięgna nie tykać, są łuski i ortezy, które do tego nie dopuszczają, nie trzeba nosić kilogramów gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.09.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 a kto mówi o kg gipsu 3M oczywiście za drobną opłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.09.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Abstrahując już od tego, jakiego rodzaju opatrunek będzie użyty (czy w 3m, lub innych tzw lekkich gipsach można wyciąć okienko do elektrostymulacji ?)nie widzę uzasadnienia dla gipsowania w ogóle, a jeśli już innego wyjścia nie ma (koszt ortezy, łuski - nie do pokonania przez pacjenta) gips max 2 tygodnie i zawsze z dostępem do szwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 29.09.2009 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A ja nie mogę zakumać jak tą lewą nogą hamować. Co wtedy z prawą? Do góry ucieka czy przekładanka? a co tu rozumieć? prawa zagipsowana noga cofa się z pedału gazu a lewa hamuje...żeby tylko nie weszło w nawyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 30.09.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 szycie ma około 17cm 13 szwów. Jak długo mięśnie wracają do dawnej objętości? jest spora różnica na mięśniu czworogłowym. Strach pomyśleć jak będzie wyglądała łydka... Na pewno warto było założyć lekki gips. Wymiary szycia prawie idealne jak moje, tylko u mnie 12 szwów. Szybki start do piłki... i już. Gips miałem 6 tygodni (aż do pachwiny), męczyłem się okrutnie bo to było akurat lato. Noga faktycznie chudziutka po zdjęciu Rehabilitowałem się około 2 miesięcy. Gimnastyka z rehabilitantką, wodne masaże, terapuls, jakieś ultradzwięki. Poźniej ćwiczyłem sam, pełna sprawność po ok czterech miesiącach od zdjęcia gipsu. W piłkę odważyłem sie po roku, ale to bardziej kwestia psychiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 30.09.2009 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Rehabilitowałem się około 2 miesięcy. Gimnastyka z rehabilitantką, wodne masaże, terapuls, jakieś ultradzwięki. Poźniej ćwiczyłem sam, pełna sprawność po ok czterech miesiącach od zdjęcia gipsu. W piłkę odważyłem sie po roku, ale to bardziej kwestia psychiki no no " gimnastyka z rehabilitantką" to może być bardzo przyjemne zajęcie co sądzicie o bucie ortopedycznym? ponoć warto taki mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.09.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 But to dobra rzecz, jednak musisz się liczyć z kosztami (ok 650 zł) ale jest refundowany przez NFZ,więc możesz sie zwrócić o pokrycie dużej czści tej kwoty.Dobierze Ci go lekarz, albo terapeuta, ja osobiście polecam dodatkowa nabyć opaskę, możesz jej potem (po zakończeniu rehabilitacji) używać nadal podczas uprawiania sportu, czy prac na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 01.10.2009 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 but za 650 zł toż to niewiele więcej kosztowały moje rossignole bandit-y narciarskie. za tydzień zdjęcie gipsu,aż się boję co to będzie. Rozumię ,że na ten sezon narciarski nie mam szans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 01.10.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 A psychicznie będziesz w stanie? ja w zeszłym sezonie zerwałam boczne więzadło, wszystko z nogą już dobrze, ale psychicznie chyba sobie jeszcze z nartami nie poradzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.10.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 toć pisałem o wkładce do buta - o wiele taniej tyle co koszt np 2 skarpetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts