Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o ogrodzenie

Recommended Posts

Proszę o pilną odpowiedź na kilka pytań:

1. Ogrodzenie między sąsiadami buduje się w ten sposób, że oś słupków i siatka jest dokładnie na granicy. Jak to jest w przypadku ogrodzenia od frontu? jest to granica pomiędzy moją działką a drogą wewnętrzną będącą współwłasnością moją i siąsiadów.

2. Do jakiej wysokości sąsiad może wybudować pełny mur na naszej wspólnej granicy nie mając na to mojej zgody. Czy mogę z mojej strony pomalować ten mur na dowolny kolor.

Z góry dziękuję.

Proszę o pilną odpowiedź na kilka pytań:

1. Ogrodzenie między sąsiadami buduje się w ten sposób, że oś słupków i siatka jest dokładnie na granicy. Jak to jest w przypadku ogrodzenia od frontu? jest to granica pomiędzy moją działką a drogą wewnętrzną będącą współwłasnością moją i siąsiadów.

Z tego co wiem to jest jakaś tolerancja odnośnie położenia granicy. W praktyce to 5cm raczej nikogo nie zbawi więc postaw ogrodzenie , aby licowało się od zewnętrznej strony z linią granicy.

2. Do jakiej wysokości sąsiad może wybudować pełny mur na naszej wspólnej granicy nie mając na to mojej zgody. Czy mogę z mojej strony pomalować ten mur na dowolny kolor.

Budując ogrodzenie na wspólnej granicy to raczej oboje powinniście uzgodnić rodzaj i zapłacić. Jak razem uzgodnicie i zapłacicie to maluj na jaki kolor chcesz. Jeśli nie zgadzasz się na ogrodzenie to sąsiad raczej powinien postawić je na swojej ziemii. Granica wysokości to chyba 2,2m, ale mogę się mylić.

Z góry dziękuję.

Dziękuję za odpowiedź.

Na mur nie było naszej zgody bo to dokładnie nasza południowa strona i zacienia nam działkę. Stoi w granicy i przeszliśmy nad nim do porządku dziennego. Zapowiedzieliśmy, że to nie był nasz pomysł więc za niego nie płacimy. Po zrobieniu ogrodzenia chcieliśmy zwrócić sąsiadom połowę wartości standardowego ogrodzenia tzn. podmurówka+siatka i słupki.

Budujemy teraz ogrodzenie od frontu i chcąc zlicować się narożnikami do ogrodzeń ktore już stoją i do skrzynki gazowej, która ma być teoretycznie w linii ogrodzenia wychodzimy murkiem ok 5 cm za granicę działki i uruchomiliśmy lawinę telefonów i skarg :evil:

O dodatkowe 7-8 cm za granicę działki wychodzi fundament naszego ogrodzenia, który poszerzyliśmy z tego względu, że sąsiedzi podnieśli poziom wspólnej drogi o ok 50cm i chcemy mieć masywniejszy fundament utrzymujący różnicę wysokości, ale będzie to zasypane i nic nie bedzie widać.

Tylko dla porządku i wiadomości.

Teoretycznie budowa ogrodzenia od strony tej drogi powinna być zgłoszona, bo nawet jeśli nie jest drogą w sensie klasyfikacji i (lub) oznaczenia na mapie, to wypełnia definicje innego miejsca publicznego.

Może być pewien problem, bo przy bardzo niesprzyjających warunkach (życzliwość urzędnicza lub donosy sąsiadów), może okazać się, potrzebne będzie pozwolenia na budowę.

A wszystko zależy od statusu tej drogi. Jeśli w ewidencji jest to droga lub jest WZ wpisane o tej „działce” jako o drodze, to można przyjąć, że utwardzenie wchodzi w zakres przebudowy drogi – czyli wystarczy zgłoszenie.

Jeśli działka jest wygrodzona z „budowlanych” i jako taka istnieje w ewidencji – tez wystarczy zgłoszenie.

W każdym przypadku na wniosku (zgłoszeniu) muszą się podpisać wszyscy współwłaściciele.