RadziejS 29.09.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam, przymierzam się do zrobienia fundamentu pod bramę samonośną. Czy jest gdzieś szablon jak rozmieścić szpilki? Na bramę nie ma kasy teraz, ale chciałbym może przed zimą chociaż wylać stopę ze szpilkami. Wózka nie chcę kupować, bo potem firma, która robi bramy wlicza go w cenę bramy przy montażu. Acha, wszelkie inne uwagi miło widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.09.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam, przymierzam się do zrobienia fundamentu pod bramę samonośną. Czy jest gdzieś szablon jak rozmieścić szpilki? Na bramę nie ma kasy teraz, ale chciałbym może przed zimą chociaż wylać stopę ze szpilkami. Wózka nie chcę kupować, bo potem firma, która robi bramy wlicza go w cenę bramy przy montażu. Acha, wszelkie inne uwagi miło widziane Moja rada jest taka - wylej fundament i nie myśl o szpilkach. Bardzo ważna jest dokładność ich położenia. 1 cm to może być nieakceptowalna różnica. Do wykonania i montażu zatrudnij dobrą firmę to poradzą sobie z tym problemem bez zastanowienia (kotwa chemiczna). Zadbaj tylko, aby beton na wierzchu był dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 29.09.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Domyślam się, że masz na myśli takie specjalne kołki? szpilki? kotwy? rozporowe do betonu. Jakoś nie jestem przekonany do takiego rozwiązania. Może niesłusznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.09.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Domyślam się, że masz na myśli takie specjalne kołki? szpilki? kotwy? rozporowe do betonu. Jakoś nie jestem przekonany do takiego rozwiązania. Może niesłusznie... Kołki rozporowe zdecydowanie nie. Teoretycznie będą OK, ale jeśli beton nie jest pewny jeśli chodzi o jakość to mogą pojawić się problemy. Na myśli mam kotwę chemiczną, czyli wklejanie szpilek do wywierconych otworów i to jest pewne i sprawdzone rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.09.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Dodam jeszcze, że wózki też mają różny rozstaw otworów pod mocowanie, czyli bez zakupu wózków szykowanie szpilek może być bezcelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 30.09.2009 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 ja mam inną uwagę u mnie w betonowym fundamencie jest zatopiony ceownik 10 cm szeroki 300cm długi, do tego fachowce przyspawali wózki, dzięki temu mogli sobie do woli regulować wysokość czy skos, czy środek ustawienia i brama chodzi popychana jednym palcem Pomysł wydaje mi się ciekawy, pozostawia wykonawcom pole do popisu i chyba nic nie ogranicza. A jaka długość odciągu powinna być przy bramie 4m? Pytam o długość optymalną (nie minimalną) tak, aby wszystko ładnie chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.09.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 ja mam inną uwagę u mnie w betonowym fundamencie jest zatopiony ceownik 10 cm szeroki 300cm długi, do tego fachowce przyspawali wózki, dzięki temu mogli sobie do woli regulować wysokość czy skos, czy środek ustawienia i brama chodzi popychana jednym palcem Pomysł wydaje mi się ciekawy, pozostawia wykonawcom pole do popisu i chyba nic nie ogranicza. A jaka długość odciągu powinna być przy bramie 4m? Pytam o długość optymalną (nie minimalną) tak, aby wszystko ładnie chodziło. Optymalnie cała brama 6m (światło + 50%). Pomysł z ceownikiem niezgorszy, ale daje ograniczenie w odsunięciu bramy od ogrodzenia. Duży problem to nie jest, ale z doświadczenia powiem, że czasami trzeba odsunąć bramę ze względu na np. daszki na słupkach klinkierowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts