Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP,REKUPERATOR,CMA-akumulacja ciepła!-opinie,porady

emilio

Recommended Posts

Witam serdecznie,planuję w najbliższym czasie zamontować system dgp grawitacyjny i wpiąć go w układ z rekuperatorem,Moje pytanie brzmi co da lepszy efekt , wpiąć dgp przed reku czy na wyjsciu?Także system akumulacji ciepła-CMA nie daje mi spokoju,gra jest chyba warta nakładów finansowych?proszę o opinie,spostrzezenia i uwagi.zapraszam do dyskusji.

Trochę kłóci się zasada działania. DGP rozprowadza ciepłe powietrze dlatego wyloty powinny byc umiejscowione tuż nad podłogą. W rekuperacji odwrotnie, wyloty są pod sufitem bo powietrze nimi płynie chłodniejsze. Rekuperator bez podłączenia do kominka i tak rozprowadzi ciepło z niego po pomieszczeniach więc łączenie ich nie bardzo ma sens.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale o tym wszystkim napisano tu już kilkaset postów. Forumowa wyszukiwarka nie działa zbyt dobrze. Jak chcesz tu coś znaleść to wykorzystaj taki patent: wpisz w googlu site:forum.muratordom.pl/DGP to lepsze niż tutejsza wyszukiwarka. Wszystko to co wpiszesz po slashu zostanie w wynikach pokazane (kiminek, ogrzewanie itp)

ok dzieki PERM za poradę :)czytałem juz te wszystkie fora ale niestety wiekszośc z nich jest dość dawno pisana 4,5 lat wstecz .Postęp techniczny idzie trochę do przodu,nawet reku są przystosowane to tej opcji !generalnie chodzi mi o to ,zeby jeden z anemostatow wywiewnych zamontować tuz obok okapu ,tak zeby reku zaciągało gorące powietrze(myśle ze o temp.ok +40st.c)i dalej mieszało się z powietrzem swiezym,zimnym i wracało jako ogrzane anemostatami nawiewnymi do pomieszczeń (o temp.ok 24-27st)tak przypuszczam,napewno mozna to doregulować przepustnicą.

Co sądzicie o wydłuzeniu rury od czerpni swiezego powietrza do rekuperatora?wydaje mi się ,ze wtedy powstanie coś na zasadzie (gwc)dzieki temu powietrze w rurze powiedzmy 20metrowe na poddaszu docieplonym wstępnie się zagrzeje co poprawi w wymienniku odzysk ciepła,ktoś ma jakieś spostrzeżęnia,wnioski?Moze rura czerpni a wyrzutni musi się w miare równoważyć?tak zeby reku miało stabilną prace?

Mpoplaw z tym wpięciem to jest tak,albo wpiąć rurę przez trojnik 45stopni do przewodu czerpni czyli przed reku,lub bezpośrednio do reku rurą wywiewną .takze tu mam mały dylemat ktora opcja bedzie sprawniej działać.A jeśli chodzi o akumulację ciepła to myślę o systemie CMA-CEBUD(http://www.cebud.eu)i własnie przy tym systemie wystarczy palić w kominku 2,3h poczym system cma wystarczająco sie nagrzeje,zeby oddawać ciepło przez najbliższe 10-12 godzin.Firma Brunner też ma w ofercie taki system. Dzięki za post pozdrawiam

Emilio pozwolisz ze wyprowadze cie z błedu. Palenie w takim kominku przez 2-3 h sie zgadza ale kominek oddaje potem cieplo przez 4-6 h w zaleznosci od temp na zewnatrz. Po tym czasie temp wewnatrz obudowy jest w okolicy 40-50st ale jej oddawanie na zewnatrze jest niewielkie. Wiem bo mam i pale.

Te 12 h to mozna miedzy bajki wcisnac. Nigdy mi sie taka sztuka nie udała.

cześć Marcinie1978 rozumiem,ze uzytkujesz system CMA czyli ceramiczne płyty akumulacyjne(specjalny system modułów )producent zapewnia ze oddają ciepło przez min 10h.Jeżeli to prawda co mowisz to jest to zastanawiające?a ile tych modułów u ciebie jest zamontowanych?CYTUJE PRODUCENTA SYST.CMA

-Przy obliczaniu ilości modułów przyjmujemy, że do ogrzewania domu niezbędne jest zastosowanie 100 kg masy akumulacyjnej na 1 kg spalanego suchego (o wilgotności poniżej 20%) drewna. Otrzymany w ten sposób dodatkowy wymiennik ciepła zdecydowanie podnosi sprawność naszego układu grzewczego, odzyskując ciepło, które zwykle uchodzi bezużytecznie do komina. Dzięki zastosowaniu CMA uzyskujemy bardzo dużą dodatkową powierzchnię grzewczą, która podnosi moc cieplną naszego pieco - kominka. Zakumulowane w kilkuset kilogramowej masie ciepło promieniuje przez wiele godzin i pozwala na wydłużenie okresu grzewczego naszego urządzenia (pieco - kominka) do ok. 8 -12 godzin, czyniąc jego użytkowanie o wiele bardziej wygodnym, zbliżonym, do sposobu palenia w tradycyjnym piecu kaflowym. POZDRAWIAM

czesć Mpoplaw to fakt temperatura pewnie bedzie zbyt wysoka pewnie nawet w granicach 60-80C.Ale tak jak mowisz zamontować wywiew reku zaraz przy suficie za obudową okapu to ma sens.A co myślisz o tym wydłuzeniu rury czerpni na poddaszu zeby wstępnie podgrzać powietrze z zewnątrz?to o czym napisałem w poscie wczesniejszym,pozdrawiam

hej Mpoplaw właśnie na tym mi zalezy zeby podnieśc nieco temperaturę na wejsciu do reku i tyle :) i tak zrobię jak mówisz czerpnia bedzie zamontowana od strony gdzie najczesciej wieją wiatry czyli zachodu,chociaż od południa,nasłonecznionej cześci domu temp.była by napewno wyzsza,hmm..zawsze coś:)pozdrawiam

Wiec co pisze producet :D. Troszke to mija sie z prawda. NIe znaczy to ze układ jest zły. Osobiscie jestem wdzieczy losowi ze umijscowił ich firme niedaleko mojego domu co dało mi mozliwosc poznania tekiego sposobu budowy kominka. Czas odzysku ciepła podany przeze mnie jest poparty praktyka.

Tak jak pisałem duzo zalezy od tego jaka temperatura zew i jak mamy zaizolowany dom. Np przy temp do -5 potrzebuje zaplaic raz przez 2-3 godz(jeden wsad) zeby do nastepnego ranka utrzmac srednia temp 19-20 st

Ale juz przy -10 popoludniu tez musze przepalic.

A mam zamontowane 8 lub 10 kształtek.(dokładnie nie pamietam) Pow poddasza 90mkw

hej Marcin1978 ,to widzę nie jest tak zle z tym systemem:)Wkoncu średnia temper.w zimie nie jest tak niska(-10)coś bardziej ok 0stop.,więc zdaję to egzamin.A poproszę jeszcze zebyś podał jaką izolację zastosowałeś na dom-ściany,podłoga,dach.Domyślam się,ze rekuperatora nie posiadasz bo nie wspomniałeś o tym.Mam jeszczę kilka pytań ale moze nie wszystko naraz:) pozdrawiam

Witam.

Tak długie (a nawet dłuższe niż 10 h) kumulowanie ciepła jest możliwe ale przy zabudowach zamkniętych, tzw. hypokaustycznych.

Jeżeli zabudowa pieco-kominka jest konwekcyjna (posiada kratki) lub mieszana, to przepływ powietrza powoduje szybsze chłodzenie masy akumulacyjnej i (co ma się rozumieć szybsze dostarczanie jej do wnętrza domu).

Zastosowanie jednak zamkniętej obudowy jest uwarunkowane podłączeniem do takiego systemu odpowiedniego paleniska (wkładu), którego producent dopuszcza takie użytkowanie (bez przewiewu powietrza) takich producentów na naszym rynku jest niewielu

Pozdrawiam.

Tak długie (a nawet dłuższe niż 10 h) kumulowanie ciepła jest możliwe ale przy zabudowach zamkniętych, tzw. hypokaustycznych.

A ja mam forest jeszcze takie pytanie. Czy jezeli przyjmiemy ze ciepło jest akumulowane w obudowie przez 10 h to mozemy tez przyjac ze taka zabudowa bedzie w stanie utrzymac srednia temp w pomieszczeniu np 20st przez taki sam okres czasu??

Ten czas co podałem jest czasem wynikajacym z praktyki. Jak pozamykam kratki w obudowie to tez bede miał dlugo ciepło ale w czopuchu. Np jak kiedys paliłem rano przez 4h (od 6 rano do 10) to na nastepny dzien o tej samej porze miałem jeszcze temp w czopuchu okolo 50st. Pomiimo takiej temp w czopuchu temp w salonie gdzie stoi kominek była okolo 19st (temp zewn okolo -2)

Tak ze wydaje mi sie ze czas jaki obudowa utrzymuje z akumulowane cieplo a zdolnosc do ogrzenia pomiesczenia przez taka obudowe jest troszke inna i zalezy od wielu czynników(ilosc masy akumulacyjnej,ocieplenia domu itd.)

U mnie jest to srednio 4-6 godzin.

Emilio:

Wentlacja grawitacyjna,dach 2 spadowy srednio 30cm wełny sciana murowana styropian 10,wykusze dreniane na poddaszu wełna 20cm+ styropian 8, okna plastki 1,0, zabudowa poddasza plyty farmacell

Cześć Forest .Piszesz ,ze jest mało tego typu wkładow do zabudowy hypokaustycznych,do tego nie znalazłem takiego ktory by mi się spodobał.Osobiście stawiam na spartherma varia bh lub coś podobnego.Posiada moc 15kw na Polski przelicznik,i niemal wszystkie funkcję poprawiające jego sprawnosć.

Więc chciałbym zostać przy zabudowie konwekcyjnej bo rozumiem ,ze Varia BH sie do zab.hypokaustycznej nie nadaje tak?.(Najwyżej zastosuję ok 14 modułów co zwiększy mase akum.i tym samym dłuzej utrzyma ciepło). Pow.do ogrzania to 170m2,Do tego DGP grawitacyjne do 4 pom.na poddaszu.Rekuperator planowany Storkair G90.dom docieplony 15cm styro,dach 30cm wełna,podłoga 11cm styro i okna plastik1,0. Co o tym sadzisz ,sądzicie?Pozdrawiam Gorąco

hej Marcinie1978 dzięki za odpowiedz co do Twojego systemu,pozwole sobie równiez odpowiedzieć na Twoje zapytanie-

Wraz ze spadkiem temp.masy akumulacyjnej,będzie stopniowo maleć temperatura w pomieszczeniach,wieć nie jest mozliwe utrzymanie tej samej temperatury przez cały ten czas .to moja opinia na ten temat.Ale jak piszesz ,ze rano po upływie doby w pomieszczeniu jest 19st.c to chyba nie ma co narzekać.Ciekawi mnie jaką temperature zadałeś po 4 godzinnym wypaleniu tego wkładu ok 10 rano:) i ile kg poszło opału?pozdrawiam

Witam.

Z tym "trzymaniem" temperatury to jest tak:

1.Szybciej się nagrzewa i dłużej stygnie obudowa zamknięta (hypokaustyczna), ale z reguły ma ona nieco inną budowę wewnętrzną, w której odległości kanałów akumulacyjnych od ścianek są o wiele mniejsze (1-2 cm) by jak najsprawniej przekazać ciepło na zewnątrz

2.Szybciej nagrzewa pomieszczenie szamotowa obudowa konwekcyjna, gdyż od razu widoczny jest efekt grzewczy paleniska - konwekcyjnego wkładu kominkowego, a dopiero później efekt oddawania ciepła przez ściany zabudowy

3.Ta sama zabudowa szybciej jednak stygnie bowiem powietrze "chłodzi" ją oddając ciepło do otoczenia

4.Obudowy mieszane, akumulacyjno-konwekcyjne nie muszą być wykonywane z takim "reżimem technicznym" i z zachowaniem jak najmniejszej odległości pomiędzy akumulacyjnym wnętrzem i oddającymi ciepło ścianami zewnętrznymi. To niestety najczęściej warunkowane jest formą pieco-kominka i zasobnością portfela (droższe paleniska)

Reasumując - konstrukcje mieszane mają swoje wady ale i zalety. Tyle że trzeba je także nieco inaczej użytkować. Jak słusznie zauważyłeś, dobrze by np. zrobiło "przewietrzenie" takiej zabudowy w godzinach porannych, bo oddała by nam jeszcze sporo ciepła. Ale z kolei taka wyższa temperatura akumulatora ułatwia z kolei szybsze jego ponowne nagrzanie. Bardzo dużo zależy też od samej formy i kształtu zabudowy i samego paleniska. Twoje ma powiedzmy na wyjściu 500-550 stopni. I to jest maksymalna temp jaką możemy z niego wycisnąć. Z innych, bez trudu można uzyskać w o wiele krótszym czasie temp. rzędu 700-800 stopni i wtedy śmiało można np. zwiększyć masę akumulacyjną.

Dużo możliwości i rozwiązań...każdy taki pieco-kominek to de facto inaczej działający i z innymi możliwymi rozwiązaniami technicznymi egzemplarz...

Pozdrawiam.