Marcin1978 10.10.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Emiilio temp po 4 godz palenia jest okolo 90 st przy przecietnym drewnie i srednim dopływie powietrza. Jak załaduje naprawde sucha paczke i puszcze kominek na maxa to nie mam takiego samego wsadu po 2h ale obudowy kominka nie dotkniesz. Przecietny wsad wyglada tak http://lh6.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/SUa5d_foOHI/AAAAAAAABIo/8m2lyryXk54/s800/DSCN6479.JPG Dzisiaj rano paliłem od 6 do 10.30(wygaszone palenisko. Zawsze jak wychodze z domu do palenisko wygaszone zostawiam) i teraz jak pisze w pokoju mam 22st a w obudowie 38st. Rado dobiłem gdzies okolo 82st w obudowie. Forest z tego co piszesz to mam niezłe pomiesznie rodzajów obudów. Wkłady akumulacyjne sa naprawde blisko obudowy , dotego zamontowałem zamiast zwykłych kratek kratki z zaluzja wiec teoretycznie moge zrobic sobie namiastke obudowy hypokaustycznej . A tak na powaznie to wyglada tak ze jak nagrzeje juz pomieszcznie to zamkniecie kratek powoduje stabilizacje temp w salonie i kominek wtedy oddaje tylko przez prominiowanie. Ogolnie taka obudowa to jednak pełen wypas i jak widze jak ludzie pakuja wełne do srodka to ..... (zaraz sie pewnie na mnie gromy posypią ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio 11.10.2009 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 witaj Forest,dzieki za przyblizenie zagadnienia akumulacji .Podchwyciłem temat zabudowy szamotowo konwekcyjnej To chyba bedzie najlepsze rozwiązanie dla mojego systemu.Muszę teraz zbadać rynek cegieł szamotowych,zapraw specjalistycznych bo tylko na takie wolno pewnie murować . Jeszcze jedno pytanie czy dystrybutor nakładany na korpus lepiej zamowić z 4 osobnymi wyjsciami,czy naprzykład z jednym i na to zamontować czwornik.Czy nie ma znaczenia?dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio 11.10.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Czesc Marcin a ty obudowę z jakich materiałow wykonałeś?co do wełny to popieram w 100% ,widziałem jak wygląda po 5 latach w okapie,szkoda gadać! Piszesz,ze zastosowałeś kratki z żaluzjami ,nie masz obawy ze moze się przegrzać wkład kominkowy gdy mocno zaluzje przymkniesz?Chyba ,ze Twoj wkład jest przystosowany do takiego palenia ,lub masz juz to przetestowane i nic się z nim nie dzieje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 11.10.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 wkład mam Hajduka Prisma K. Narazie(odpukac) nic sie nie dzieje. W sumie to nie budowałem tego kominka sam tylko firma ktora zarazem jest producentem materiałow akumulacyjnych. Mam nadzieje ze wiedzieli co robia Do budowy uzywali kształetek CMA ,plyt z akubetu i sklejali to klejem ortner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witam.Aaaa...no znalazłem na innym wątku...Marcin - u Ciebie dodatkowo jedna rzecz wpływa jeszcze na szybsze schładzanie akumulacji. Dzielone szyby we wkładzie.Nawet jeśli pozamykasz przepływ powietrza to i tak zawsze ono sobie będzie fruwać w Twoim układzie szparami między kawałkami szyb, chłodząc elegancko to co już nagrzane.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio 11.10.2009 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 widzę ,ze materiały z wyzszej półki .Teraz tylko się cieszyć i ogrzewać dom. Te kształtki znalazłem w cenie 240zł/szt-tanie nie są ale robotę robią pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 12.10.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Masz racje Forest tak było. Sprawa juz poprawiona jak i tez wiele innych "wpadek" w tym wkładzie. Niestety jako ze Hajduk to prawie Spartherm( w tym przypadku prawie robi duza rozniece ) jego głownym mankamentem jest brak dbalosci o detale w wykonczeniu(spawy punktowe a nie ciagle,dolot na szybe trzeba poprawic itd.) Ale po dokonaniu kilku przerobek powiem ci ze da sie w nim palic Ogolnie uwazam ze za ta cene wkład jest ok. Co do szyby to w taki kształcie jak moja jest tak samo ładna jak i problematyczna. Chyba teraz bym kupił płaska Widzisz jak zwykle spawa rozbija sie o kase. Ja wolałem miec Hajduka w akumulacji niz Spartherma w kartonie. I wydaje mi sie ze wybor był trafny P.S. Wiekszym problemem niz szyba jest brak dodatkowej przepustnicy na dolocie powietrza. Ale za cholere nie mam jak tego zrobic. Ot taki mały bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio 18.10.2009 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 cześc Marcinie a nie myślałeś zeby przepustnice założyć na czerpni przy samej scianie domu?Potem tylko to cięgno do regulacji przepływu powietrza przekuć (przepuscić)przez sciane do salonu i po sprawie .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts