Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam mały problem, pomoże ktoś?

Skajler

Recommended Posts

na wiosnę planuję budowe domku letniskowego ok. 25 mkw - łazienka jakieś 4 mkw a reszta to pokój może z jakimś aneksem kuchennym...zastanawiam się w jaki sposób mogę w najtańszy sposób podgrzewać wodę (nie mówcie, że czajnikiem :p) w takim domku zaznaczam że kominka raczej nie planuję robić bo będe przebywać w domku w okresie letnim gdy pogoda dopisuje...w zasadzie tej wody potrzebuje tylko jak będe brać np. prysznic po pracy w ogródku...może jakiś bojler? kompletnie się na tym nie znam. może ktoś ogrzewa wodę w swoim domku letniskowym i wie co i jak? Proszę o pomoc

moze pojemnik np. na dachu, lub w n aslonecznionym miejscu, czy tez takie rury pomalowane na czarno, ktore beda nagrzewac sie w sloneczne dni od slonca, natomiast w chlodniejsze dopiero inne ogrzewanie. Boiler w sumie dobra sprawa, bo jak przyjezdzasz na dzialke wlaczasz go do pradu i podgrzeje Ci wode, a jak nie potrzebujesz (w sloneczne dni gdybys mial alternatywne rozwiazanie o ktorym napisalem na poczatku) nie wlaczasz go

Nie cudujcie.

Na wsi mam zbiornik 100 l stalowy, pomalowałem go czarną farbą i umiesciłem na wysokości ok. 3 m, na konstrukcji z drewnianych żerdzi. od dołu mam zawór zwrotny i moge tam doprowadzać wodę wężem z domu. A z góry mam podłączone normalne sitko prysznicowe.

Starcza na całe lato. Czasem woda jest tak gorąca, że nie idzie wytrzymać.

Witam skoro to domek letniskowy to po cholere chcesz wode ogrzewac najtanszym kosztem?Przeciez korzystasz z niej okazjonalnie ,chyba ,ze jestes czlowiekiem ktory gotow jest stracic 1 zl zeby zaoszczedzic 1 grosz.Najprosciej i najlogiczniej jest po prostu zamontowac mala (ok 5-10 litrow) terme najblizej prysznica i umywalki ,ale o mocy 2kw.Podgrzewa prawie jak przeplywowka i nie wierz innym ,ze to duzo kosztuje,oczywiscie duzo zalezy od ciesnienia wody i da sie ustawaic bez problemu (wiekszosc ludzi ma duze bojlery o malej mocy ,bo tak im producenci wytlumaczyli i placa za cos z czego nie korzystaja, bo woda stygnie ).Pzdr

Czemu najtańszym kosztem? bo np. gdybym chciała spędzić cały miesiąc lub 2 na działce, mieszkając w tym domku letniskowym to na 2 osoby (ja + mąż) to koszty wzrastają gdyby korzystać z tej termy przepływowej :) może faktycznie jakiś bojler zainstalować lub ten zbiornik pomalowany na czarno..musze to przemyśleć, dziękuje za propozycje i czekam na kolejne propozycje, wszelkie opinie mile widziane :)

Czemu najtańszym kosztem? bo np. gdybym chciała spędzić cały miesiąc lub 2 na działce, mieszkając w tym domku letniskowym to na 2 osoby (ja + mąż) to koszty wzrastają gdyby korzystać z tej termy przepływowej :) może faktycznie jakiś bojler zainstalować lub ten zbiornik pomalowany na czarno..musze to przemyśleć, dziękuje za propozycje i czekam na kolejne propozycje, wszelkie opinie mile widziane :)

Masz 3 propozycje do wyboru:

1. Zbiornik na dachu - koszt niewielki, ale trochę pracy wymaga. Minus to brak ciepłej wody w niepogodne dni, jak się skończy to trzeba czasami bardzo długo czekać (do następnego pogodnego dnia). Jak mija sezon nie można zapomnieć o spuszczeniu wody. Plusem jest fakt, że podgrzewanie wody masz za darmo.

2. Podgrzewacz przepływowy - koszt trochę wyższy, nie brakuje ciepłej wody, ale wydajność mała i instalacja elektryczna może być niewystarczająca.

3. Mały boiler (np. 10l). Koszt niewysoki, a po podgrzaniu do wyższej temp. na prysznic na pewno wystarczy, a trwa to niezbyt długo (ale porównanie do przepływowego to "lekka" przesada).

W zależności od rzeczywistych potrzeb i możliwości wybrać możesz co Ci wygodnie. Ja optuję za opcją 3. Zbiornik na dachu wymaga sporo pracy, a i materiały nie są za darmo, a komfort nieporównywalny.

• 2 weeks później...
o ilez Ci koszta wzrosna przez 2 miesiace ,o 20-50zl ?Szkoda sobie glowy zawracac ,ale jak juz jestes taka "oszczedna" to zamontuj ogrzewanie solarne za min kilka tys zl ;-).Polacy zawsze byli nienomalni na punkc niby "oszczedzania",z ciekawosci czym w domu w kotrym mieszkasz podgrzewaasz wode ?

• 4 weeks później...

ach ta polska mentalność...zawsze znajdzie się ktoś kto to wyśmieje drugą osobę - sama nie wiem dlaczego :) ale ok żyj w swoim świecie i buduj swój dom dwurodzinny za około 100 tyś zł :) skoro tak się bawisz to dlaczego ja nie mogę? :)

ja miałam swoje powody zakładając ten temat, uzyskałam kilka sensownych odpowiedzi które na pewno wezmę pod uwagę i za które serdecznie dziękuję :)

Witam ,po prostu jezeli bedziesz korzystac z domu przez max 2 miesiace to nie oplaca sie kombinowac,bo przez ten czas wydasz na ogrzanie wody z kilkadzisiat zlotych,a koszt solarnego ogrzewania jest dosc spory.Takie rzeczy opalaca sie robic gdy ma sie spore zuzycie C.W.U.,wtedy mozna np: zamontowac zbiornik do wstepnego podgrzewania soalranego wody ,a w zimie zamontowac w obudowie kominka drugi zbiornik w ktorym bedzie sie wstepnie woda podgrzewala(co zreszta zamierzam zrobic).Nie robilbym tego korzystajac z domu przez 2 miesiace ,bo by mi sie to po prostu nie kalkulowalo.Pzdr