kosse 29.09.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam,działka ok. 1500m. z 2 współwłaścielami. Na planie działki są zaznaczone 2 budynki - jeden z nich to jest dom mieszkalny, drugi to zespół komórek. Czy w miejsce tych komórek można postawić drugi dom? Czy gdzieś na planie są one oznaczone jako pomieszczenia gospodarcze?A może po rozbiorze komórek nie ma konieczności budowy domu w ich miejsce, tylko gdziekolwiek indziej na działce, o ile łączna powierzchnia zabudowana nie przekroczy % udziału określonego w planie zagospodarowania?Proszę o pomoc - budowa drugiego domu pozwoliłaby, po zniesieniu współwłasności, na otrzymanie 2 osobnych działek z domami, co przy obecnym planie zagospodarowania nie jest możliwe przy takich wielkościach gruntu.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 29.09.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam, Proszę o pomoc - budowa drugiego domu pozwoliłaby, po zniesieniu współwłasności, na otrzymanie 2 osobnych działek z domami, co przy obecnym planie zagospodarowania nie jest możliwe przy takich wielkościach gruntu. Pozdrawiam Tomek Sam sobie odpowiedziałeś. Skoro możliwość podziału działki (orzeczeniem sądu) istnieje tylko w przypadku, gdy jest ona zabudowana dwoma budynkami, to kto pozwoli Ci zbudować drugi dom - skoro skutkowałoby to umożliwieniem podziału wbrew ustaleniom planu? Przecież inwestycja musi być zgodna z MPZP. Do planu można adaptować zabudowę istniejącą (jeśli już coś jest,to musi pozostać, nie można w planie nakazać rozbiórki naniesień wcześniejszych, niezgodnych z nowymi ustaleniami), ale plan jest po to, żeby nie dopuszczać zabudowy wbrew jego ustaleniom. Teoretycznie mógłbyś adaptować ten "zespół komórek" na pomieszczenia mieszkalne, zalegalizować to (tzn. zgłosić zmianę przeznaczenia budynku), a następnie rozpocząć rozbudowę tego "kompleksu". Ale tylko teoretycznie. Nie wierzę jednak, żeby w planie nie było zapisu o zakazie adaptacji pomieszczeń gospodarczych na mieszkalne na nieruchomościach, na których już są domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 30.09.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam, działka ok. 1500m. z 2 współwłaścielami. Na planie działki są zaznaczone 2 budynki - jeden z nich to jest dom mieszkalny, drugi to zespół komórek. Czy w miejsce tych komórek można postawić drugi dom? A plan zagospodarowania zezwala na więcej niż jeden budynek mieszkalny na działce? Jeśli tak to budujesz nowy dom, i potem dzielisz (to się wbrew pozorom da zrobić nawet jeśli plan zagospodarowania mówi inaczej) Czy gdzieś na planie są one oznaczone jako pomieszczenia gospodarcze? Ja np. posiłkuję się mapami, które zostały przygotowane przy okazji robienia projektu wodociągu i na nich widać jakie jest przeznaczenie budynków (m-mieszkanlne, g-gospodarcze) . Myślę, że takie informacje są przechowywane więc przemycenie 'zespołu komórek' jako domu raczej nie przejdzie. A może po rozbiorze komórek nie ma konieczności budowy domu w ich miejsce, tylko gdziekolwiek indziej na działce, o ile łączna powierzchnia zabudowana nie przekroczy % udziału określonego w planie zagospodarowania? To trzeba sprawdzić w planie zagospodarowania. U mnie np. na działce może być tylko jeden budynek mieszkalny zgodnie z MPZP i z tego powodu mam sporo problemów , bo u mnie już od wielu lat stoją 2 Proszę o pomoc - budowa drugiego domu pozwoliłaby, po zniesieniu współwłasności, na otrzymanie 2 osobnych działek z domami, co przy obecnym planie zagospodarowania nie jest możliwe przy takich wielkościach gruntu. Sytuacja trochę nieszczęśliwa, bo nie ma 2 budynków mieszkalnych, gdyby były to art.95 ustawy o gospodarce nieruchomościami mógłby pomóc. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosse 30.09.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Dziękuję za odpowiedzi,w MPZP oczywiście jest mowa tylko o 1 budynku mieszkalnym, więc o ile gdzieś na mapach te komórki są zaklasyfikowane jako budynki gospodarcze to rozumiem, że nic nie poradzę. Wątpię, żeby była szansa na zmianę przeznaczenia budynku. Muszę przejrzeć jeszcze raz mapy pod kątem tej informacji.Rozumiem, że w takiej sytuacji jedynym wyjściem, aby mieć 2 domy to dobudowa do już istniejącego i zrobienie bliźniaka? Czy tu mogę napotkać na jakieś trudności o ile zmieszczę się w wymaganej maksymalnej powierzchni zabudowanej - 30% (komórki zostaną w takim wypadku wyburzone)? W MPZP budowa bliźniacza jest przewidziana - w takim wypadku dobudowa chyba też?Mając bliźniaka można chyba znieść współwłasność i zostać z 2 domami? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.09.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Rozumiem, że w takiej sytuacji jedynym wyjściem, aby mieć 2 domy to dobudowa do już istniejącego i zrobienie bliźniaka? Tak. Oczywiście nie musi on być taki sam jak stary budynek. Czy tu mogę napotkać na jakieś trudności o ile zmieszczę się w wymaganej maksymalnej powierzchni zabudowanej - 30% (komórki zostaną w takim wypadku wyburzone)? Nie, nie będzie trudności. W MPZP budowa bliźniacza jest przewidziana - w takim wypadku dobudowa chyba też? Dobudowa też. Mając bliźniaka można chyba znieść współwłasność i zostać z 2 domami? Tak, trochę zabiegów potrzeba, ale da to się zrobić. Ja pamiętałbym o ścianie pożarowej między budynkami. W najgorszym razie wydzielisz lokal mieszkalny z przynależną do niego częścią nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 30.09.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Dziękuję za odpowiedzi, w MPZP oczywiście jest mowa tylko o 1 budynku mieszkalnym, Czy tu mogę napotkać na jakieś trudności o ile zmieszczę się w wymaganej maksymalnej powierzchni zabudowanej - 30% (komórki zostaną w takim wypadku wyburzone)? W MPZP budowa bliźniacza jest przewidziana - w takim wypadku dobudowa chyba też? Mając bliźniaka można chyba znieść współwłasność i zostać z 2 domami? Czy my nie mieszkamy w tej samej okolicy ?? , bo te zapisy MPZP jakieś dziwnie podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 01.10.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Witam, działka ok. 1500m. z 2 współwłaścielami... Proszę o pomoc - budowa drugiego domu pozwoliłaby, po zniesieniu współwłasności, na otrzymanie 2 osobnych działek z domami, co przy obecnym planie zagospodarowania nie jest możliwe przy takich wielkościach gruntu. Przeczytaj: http://www.rp.pl/artykul/56696,246111_Podzial_nieruchomosci_wbrew_gminie.html Raczej niewiele jest różnic między tym, co napisałem wyżej a treścią publikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts