Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patologiczne zbieractwo śmieci mojej sąsiadki.

dorianna

Recommended Posts

Czy ktoś z Państwa zetknął się z takim problemem? Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami zwłaszcza o możliwościach diagnozowania/leczenia tego problemu. Mam 52-letnią sąsiadkę, która zwozi rzeczy ze śmietników. Już raz było u niej sprzątanie posesji dwa lata temu na koszt gminy ale sytuacja znowu "wróciła do stanu poprzedniego". Jej córka wniosła sprawę o przymusowe leczenie a biegli psychiatrzy orzekli, że cytuję: " wiele osób to czyni, zwłaszcza w wieku średnim lub podeszłym." i jest zdrowa psychicznie poza organicznymi zaburzeniami osobowości :evil: :evil: :o

Jeszcze sprawa jest w toku... Chciałabym coś poradzić bo.... zaczynają do mnie "pukać" szczury z tej posesji.

Sąsiad piętro wyżej. Tragedia.

Jesli sąsiadka nie zechce się leczyć to nikt jej zmusić nie może. TO bardzo trudna sytuacja. Zainteresowałam opiekę społeczną - wbrew pozorom trochę mogą. Ale jeśli ta pani ma rodzinę, to chyba rodzina jest najbardziej uprawniona... ale też ograniczone ma możliwości.

Nie słyszałam o leczeniu tego problemu - może prywatnie - psychiatra ? Terapeuta ? W końcu to też forma uzależnienia...

Nefer ta Pani ma córkę która przed sądem rodzinnym stara się doprowadzić do tego by skierował matkę na przymusowe leczenie. Problem w tym, że biegli nie widzą problemu w ogromnej ilości śmieci zalegających w pomieszczeniach i na zewnątrz (koszt opróżnienia tej posesji wynosi ponad 10 tys zł według wycen kilku firm)

osobiście wydałam ponad 7000 za śmieci pobudowlane, więc nie musisz mi mówić :)

Dopóki córka nie ubezwłasnowolni mamy - nic z tego.

Moja sąsiadka przyjełaby je z radością :lol: Wyobraż sobie, że kilka m-cy temu jakiś budowlaniec-ociepleniowiec zwoził do niej na posesję pozostałości po robotach: kawałki styropianu, folii, siatki, wiadra po klejach... No wiesz jak to jest: "wszystko się przyda" :wink: :evil: A jak się nie przyda to się spali w piecu :evil: :evil:

A ja gupia wynajęłam ludzi i transport z sortowni :):)

Ale szczerze Ci wpółczuję. NIemniej masz ograniczone możliwości : możesz wzywać służby sanitarne, sanepid, pomoc spłeczną, wydz. ochrony przyrody etc...Czyli uprzykrzać życie. Nic więcej.

... Chciałabym coś poradzić bo.... zaczynają do mnie "pukać" szczury z tej posesji.

maśc na sciury, masc na ściury !

wyciagamy ściura z dziury

lewa reka, zrenćnym ruchem - smarujemy go pod bziuchem

i ściur zdycha - lub nie zdycha ... :-?

masc kosztuje jedna dycha

Trzeba dowieść (córka to powinna zrobić składając wniosek o przymusowe leczenie), że ta kobieta swoim postępowaniem zagraża swojemu życiu albo zdrowiu i życiu innych osób. Na przykład zagrożenie pożarowe, albo epidemiologiczne.

Co do ubezwłasnowolnienia, to zbieractwo śmieci nie jest podstawą to tak poważnych kroków.

Zwrócić się do Wójta/Burmistrza o wszczęcie postępowania zgodnie z art 5ust 7 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w Gminach. Powołać się również na gminny regulamin utrzymania czystości.

Córka tej kobiety jest właścicielem posesji i ma podpisana umowę o wywóz śmieci. Co z tego, jak matka niczego nie wyrzuci i pojemnik wiecznie jest pusty. Dwa lata temu burmistrz zorganizował sprzątanie na koszt gminy, woli udawać, że problemu nie ma tym bardziej, że posesja położona jesta na przedmieściach i graniczy tylko z jednym sąsiadem - czyli ze mną :cry: . Niestety teraz nie ma ochoty po raz kolejny sprzątać prywatnej posesji a obciążenie rachunkiem tej kobiety mija się z celem bo spotęguje jej zbieractwo (obecnie ma rentę ale jak komornik będzie jej regularnie potrącał celem spłaty długu to będzie miała mniej pieniędzy i jeszcze zacznie żywić się też na śmietniku...nie tylko ubierać i wyposażać barak w którym mieszka).

Trzeba dowieść (córka to powinna zrobić składając wniosek o przymusowe leczenie), że ta kobieta swoim postępowaniem zagraża swojemu życiu albo zdrowiu i życiu innych osób. Na przykład zagrożenie pożarowe, albo epidemiologiczne.

Co do ubezwłasnowolnienia, to zbieractwo śmieci nie jest podstawą to tak poważnych kroków.

Biegli psychiatrzy uważają, że "stan zdrowia psychicznego badanej nie jest zły. Zdradza ona objawy organicznych zaburzeń osobowości z odchyleniami charakteru, zaleganiem afektu i podejrzliwością. Wskazana byłaby opieka w Poradni Nerwic. Niejest to jednak bezwzględnie konieczne, gdyż nie zdradza objawów choroby psychicznej :evil: ". Brak słów :cry:

Jesli sprawa sądowa jest w toku, to porozmawiaj z córką i poproś żeby wniosła o powołanie cię na świadka. Jednocześnie zbieraj wszystkie pisma które wysłałaś do Urzędów i Instutycji, rób zdjęcia, wystąp do Wójta o udostępnienie akt sprawy dotyczacej wcześniejszego sprzątania posesji.

Ja już zeznawałam w sądzie. Jednak Sąd opiera się na opinii biegłych a to co Oni uważają napisałam wyżej. Sędzia współczuje :o :evil: ale uważa że w tej sprawie nie ma podstaw do zastosowania przymusowego leczenia w szpitalu. w grudniu ostatnia rozprawa na której będą przesłuchani biegli - odnośnie pytań do sporządzonych opinii. Czy ktoś wie jakie możnaby złożyć jeszcze wnioski dowodowe? Czy Sąd "z urzędu" może wystąpić do Sanepidu?