Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patologiczne zbieractwo śmieci mojej sąsiadki.

dorianna

Recommended Posts

Skopiowałam z forum pomocy społecznej - może się przyda jeszcze jeden tok postępowania...

Do Ireny

Jeśli jest tak jak podajesz to umieszczenie Twojej klientki w DPS na podstawie ustawy o ochronie zdrowia psychicznego nie jest możliwe. Art. 39 tej ustawy stanowi, że ops ma prawo wystąpić do sądu o umieszczenie osoby w DPS ........jedynie chorej psychicznie lub umysłowo upośledzonej - pomijam przesłanki do umieszczenia a jest ich 4 - patrz art. 38 wymienionej ustawy.

Jeśli zaś chodzi o ubezwłasnowolnienie to do złożenia wniosku o ubezwłasnowolnienie do Sądu Okręgowego - bo to jest właściwość tych sądów - uprawniona jest jedynie najbliższa rodzina.

OPS może zaś złożyć zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej najbliższej miejscu zamieszkania tej osoby o zagrożeniu życia i zdrowia z prośbą o rozważenie możliwości wszczęcia postępowania przez Prokuratora.

Po zakończeniu postępowania prokurator jeśli znajdzie przesłanki to kieruje wniosek do sądu albo umarza postępowanie.

OPS pozostaje wtedy albo zaskarżyć postanowienie albo .......systematycznie odwiedzać klientkę, proponować DPS i dokumentować ten fakt w aktach.

To co prawda nie załatwia sprawy, ale kiedy "coś" się stanie Ty przynajmniej jesteś chroniona ...... bo paradoksalnie prokuratura nie znalazła podstaw.

To straszne ale prawdziwe.

Wszystkiego ładnego......

Czyli krótko - psychiatrzy nie znaleźli choroby psychicznej :o :o (to co to u diabła jest - kłopotu się pozbywają) - to moze pomoc społeczna stwierdzi, że kobieta żyje w warunkach zagrażających JEJ zdrowiu i życiu - tu się przyda dokumentacja i barwne opowieści, a rzeczona opieka nie może jej w "miejscu zamieszkania" prawidłowo doglądać.

Może prokurator będzie miał więcej "jaj" i w ten sposób pomoże, jak pozostali "nic nie mogą" :evil:

Współczuję i życzę powodzenia...

nie chcę cię martwić, ale to nie wygląda jeszcze najgorzej..... przynajmniej na zdjęciach

Na Julianowie (bardzo droga i prestiżowa dzielnica Łodzi) są 2 takie posesje. Jedna przy jednej z "lepszych" ulic, po bokach eleganckie wille z międzywojnia a w środku 100 letni drewniaczek z szybami zakrytymi ścierami i CAŁA działka zastawiona starymi pralkami, samochodami, rowerami i kto wie, czym jeszcze. Między tym wszystkim chodzą kury i kaczki... Wewnątrz nie byłam. Drugi jest trochę bardziej na uboczu i w nim już nikt nie mieszka, ale są nieuregulowane sprawy spadkowe, więc drewniaczek się wali a działka straszy ilością nagromadzonego dobra i zdziczałych kotów... Taki stan rzeczy jest od kiedy pamietam. Czyli ze 20 lat. I, jak widać, nikomu nie udało się nic z tym zrobić, a nie wątpię, że próbowano, szczególnie, że za cenę działki w tej okolicy można kupić ładne mieszkanie w bloku.

Raczej zainwestuj w płot i licz na szczęśliwy zbieg okoliczności. A szczury nie przyjdą, tam mają więcej jedzenia.

Gość 2mm

Na Julianowie (bardzo droga i prestiżowa dzielnica Łodzi) są 2 takie posesje. Jedna przy jednej z "lepszych" ulic, po bokach eleganckie wille z międzywojnia a w środku 100 letni drewniaczek z szybami zakrytymi ścierami i CAŁA działka zastawiona starymi pralkami, samochodami, rowerami i kto wie, czym jeszcze. Między tym wszystkim chodzą kury i kaczki...

jaka to ulica? Bema? Sowińskiego?

Szczególnie fajny jest ten "apartamentowiec" na Bema niedaleko od Zgierskiej, w cudownej okolicy PRL-owskiego przedszkola, walących się przedwojennych ruin itp.

a z tym "prestiżem" Julianowa to trochę przesada....... gdzie ten prestiż??

pozdr.

To pewnie też jest ok:

http://yfrog.com/5uroxi052j

Normalne, że ludzie tak mieszkają:

http://yfrog.com/2troxi044j

Nie, to nie jest normalne. To jest chore.

Chciałam tylko napisać, że nie łatwo jest coś z tym zrobić. Bo właściwie nie ma kto. Właściwie powinna posesję sprzątać gmina i wystawić rachunek, regularnie a nie jednorazowo. A po pewnym czasie przejąć działkę i zlicytować za długi. Myślę, że do tego zresztą by nie doszło, córka by się uaktywniła znacznie wcześniej.

A tak pozostaje ci 3 metrowy płot :roll:

nie przesadzajmy... Julianow w sumie droga dzielnica jest....

czyli drogi "prestiż"?

można sobie postawić pałac ale jak w okolicy są rudery, śmietnik i syf to będzie prestiżowa dzielnica?

Drogi Julianów, to w sumie kilka ulic. Między Julianowską Łagiewnicką i parkiem. Bema, Sowińskiego -to dawne rudery robotnicze :lol: Owszem, tam jest wiele nowych domów ale i całkiem sporo starych, jak i u mnie na osiedlu. Nie ma co mówić o prestiżu :lol:

A ta ruinka, o której piszę, jest na ulicy łączącej park z Kniaziewicza, nie pamiętam, jak się nazywa...

Gość 2mm

Drogi Julianów, to w sumie kilka ulic. Między Julianowską Łagiewnicką i parkiem. Bema, Sowińskiego -to dawne rudery robotnicze :lol: Owszem, tam jest wiele nowych domów ale i całkiem sporo starych, jak i u mnie na osiedlu. Nie ma co mówić o prestiżu :lol:

A ta ruinka, o której piszę, jest na ulicy łączącej park z Kniaziewicza, nie pamiętam, jak się nazywa...

masz rację, zgadzam się w zupełności.

Ostatnio jechałem Bema - niby taka wspaniała ulica, tak słyszałem :wink: - i jak zobaczyłem te rudery w szczególności bliżej Zgierskiej to dziękuję za taką okolicę. Zresztą w bok od Łagiewnickiej też 80-90% domów to rudery i syf - albo przedwojenne budki albo radosna twórczość okresu PRL.

Tam gdzie Ty mieszkasz jest chyba lepiej :wink:

pozdr.