Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie nt. kotła i kominka Buderusa?

adamrw

Recommended Posts

Witam,

potencjalny wykonawca instalacji w moim domu (kompleksowo wod-kan, co, gaz) zaproponował mi połączenie kotła Buderus LogamaxPlus GB022 lub GB152T oraz kominka tej samej firmy Funke Aqua 25kW. Lektura forum nie dała mi odpowiedzi, czy urządzenia te są warte uwagi, czy po prostu ktoś próbuje mi je wcisnąć, bo najwięcej na nich zarabia.

Jeśli ktoś używa wspomnianych produktów Buderusa to byłbym wdzięczny za opinie i ewentualne sugestie.

pozdrawiam

A.

W tym wątku jeden się przyznał, że ma całą kotłownię Buderusa:

http://forum.muratordom.pl/buderus-logamax-plus-gb022-czy-gb152,t157113.htm?highlight=buderus

(ostatni post, możesz go na priva zapytać o wrażenia)

No ale od kwietnia 2009 to specjalnie nie było okazji wykorzystywać jeszcze tej kotłowni :)

Poza tym ostatni post nie napawa optymizmem :D

Tu też mają:

Wszystkie te wątki już czytałem, ale niewiele jest w nich konkretnych opinii. Poza tym ani słowa o kominku Funke Aqua (tak, tak wiem - w bodajże 3 wątkach na forum ta nazwa się pojawia :) ).

Nadal zatem liczę na opinie forumowiczów, którzy z technologią grzewczą Buderusa się zetknęli i mogą ją polecić lub odradzić :lol:

Buderus jest dobry w/g mnie w kotłach olejowych .

Jak byłem na etapie kupna kotła na gaz to informacje zaciągalem bezpośrednio u instalatorów , serwisantów, użytkowników i w hurtowniach.

Buderus daje dobre ceny dla instalatorów , z tego co wiem polityka ich jest taka ze serwisantem jest instalator. To on ustawia kocioł , szkoli użytkownika z obsługi kotła i serwisuje .

Ogólnie średniak dla mas z nienajnowszą techniką.

A kominek to moc ma potężną, to i cena pewnie wysoka .

W jakich cenach to zaproponował ?

Ogólnie średniak dla mas z nienajnowszą techniką.

A kominek to moc ma potężną, to i cena pewnie wysoka .

W jakich cenach to zaproponował ?

Na razie podał mi cenę cennikową (ok. 4300 netto), ale to była wstępna rozmowa, więc nawet nie negocjowałem (na allegro można kupić ten kominek za taką samą kwotę, tyle że już brutto).

pzdr.

A.