sssmakija 29.09.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam, Chcieliśmy zamontować w łazience niski brodzik (wysokość 5 cm) i mam pytanie: Jak wygląda montaż takiego sprzętu razem z syfonem? Jak głęboko trzeba skuć wylewkę żeby zmieścić wszystko? Ktoś ma jakies doświadczenia? Czy nie będzie problemu z montażem jesli odpływ jest z lewej strony, a brodzik, jaki wybraliśmy jest z odpływem z prawej strony?Czy może być problem jeśli pod wylewką są rury od wody? (zdjęcie poniżej)http://images49.fotosik.pl/207/9b3548abf8338bacmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rychupas 30.09.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Są dostępne na rynku niskie syfony do brodzików, nie przekraczające 6-7cm wysokości, ostatnio pojawiło się ich sporo więc i ceny spadły. U siebie mam prysznic zupełnie bez brodzika, z odpływem i syfonem Kessel, trzeba było wykuć w wylewce zaledwie 7-8cm na głębokość. Przy brodziku myślę, że znacznie mniej lub wcale. Jeśli chodzi o oddalenie syfonu od odpływu to wydaje mi się, że często tak właśnie bywa, np u mnie ok. 40cm. Z tego co mówił wykonawca, należy zapewnić jedynie odpowiedni (niewielki) spadek i będzie OK. No i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.09.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Jeśli chodzi o oddalenie syfonu od odpływu to wydaje mi się, że często tak właśnie bywa, np u mnie ok. 40cm. Z tego co mówił wykonawca, należy zapewnić jedynie odpowiedni (niewielki) spadek i będzie OK. No i jest OK Jeżeli odpływ będzie niżej aniżeli dno brodzika, to i wtedy będzie działać, bo woda będzie się przelewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sssmakija 30.09.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Dowiedzieliśmy się, że wylewka ma grubość 3cm, pod nią 12cm warstwa styropianu, więc z kuciem nie byłoby problemu. Największy myk to rura odpływowa. Boję się, że umieszczona na tej wysokości stanowić będzie problem i trzebaby przerabiać hydraulikę. A że jest to blok to może być problem. Jak to rozwiązać?http://images49.fotosik.pl/207/81f77873ff90e3ecmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.10.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 A macie już syfon do tego brodzika?Od tego trzeba by zacząć. A rura odpływowa nisko, to wg. mnie nie problem - woda lubi lecieć w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sssmakija 01.10.2009 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Nie mamy syfonu, nie kupowaliśmy dopóki nie będziemy mieli pewności, że da się coś zrobić.A odpływ wydaje się być za wysoko, dlatego pytam.Gdyby rura była niżej to nie byłoby problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.10.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Nie mamy syfonu, nie kupowaliśmy dopóki nie będziemy mieli pewności, że da się coś zrobić. A odpływ wydaje się być za wysoko, dlatego pytam.Gdyby rura była niżej to nie byłoby problemu.A czy chociaż macie coś upatrzonego? Idzcie do sklepu, stańcie przy brodziku, dostawcie syfon i zobaczcie ile cm jest potrzebne. Najważniejsze, aby górna krawędź wejścia do rury była niżej aniżeli dół brodzika. Resztę powinna załatwić grawitacja i naczynia połączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 02.10.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 w tym wyjściu rury fi50 (na zdjęciu) zapewne jest kolanko, dalej rura fi50 jest ułożona wzdłuż ściany do instalacyjnego szachtu - tak zazwyczaj jest, można nieco rozkuć i spojrzeć czy to kolano może jeszcze pod jakimś kątem wchodzi niżej, wtedy jakby problem prosty, jesli nie to trzeba kombinować z kuciem. Z wymianą nawet całej rury nie widzę tu wielkiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts