RB 20.12.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Stoję przed wyborem wysokości pustaka na strop Ackermana - 15, 18, 20 cm. Mój kierownik budowy twierdzi, że można zastosować pustak wys.15 cm w miejsce planowanego w projekcie 20 cm tylko trzeba dać 1cm nadbetonu więcej. Ja też skłaniałbym się za cieńszym stropem ale zastanawiam się jak wpływa te 5 cm stropu mniej np. na akustykę, sztywność itp. Interesują mnie Wasze opinie i doświadczenia na ten temat oraz z jakich grubości robiliście? Pozdrowienia RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 spróbuj zaufac kierownikowi - on zna rozpietosci pomieszczeń i nie musi nad tym dywagowac robiłem strop gestozebrowy gr 20 cmakustyke stropy gestożebrowe maja lepszą od monolitycznych i wielkopłytowychnie mam zastrzeżeń - strop nie dudni sztywnosc stropu utrzyma wieniec, zebra i belki brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość esus 20.12.2003 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 ja bym nie zmienial tego co w projekcie, bo ktos nad tym myslal kiedy wybieral 20 a nie 15. ne obrazajac zadnego kierownika budowy to oni moga budowac bez projektu, bo przeciez uwazaja ze sie znaja. lepiej isc do projektanta lub dowolnego konstruktora i sie go zapytac. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 20.12.2003 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Esus-zapomniałem dodać, że kierownik budowy jest projektantem, który adoptował nam gotowy projekt. Twierdzi on, że w budynkach jednorodzinnych, do rozpiętości stropu 5 m można stosować pustaki Ackermana 15cm z równoczesnym zwiększeniem o 1cm warstwy nadbetonu.Czy ktoś robił strop z pustaków Ackermana-15 cm i jaką dawał warstwę na niego betonu?Pozdr.-RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 21.12.2003 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Mam akermana 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts