dziubek25077 30.09.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Siemka Mam pytanko odnośnie drabinki czy schodki rozsuwane, które montuje się na stryszek z poddasza. Na co konkretnie zwrucić uwagę przy kupnie?? Wymiarami nie jestem oraniczony bo właśnie pierw chce je kupić a potem zagęścić jętki, gdyż koło komina narazie ich nie mam, a zrobie dopiero pod wymiar schodów. Wysokość będzie ok 2,65 - 2,70 na poddaszu Druga rzecz to jakie są wygodniejsze w użytkowaniu, bo spotkałem się narazie z drabionką drewnianą składaną, i metalowymi rozsuwanymi. W zasadzie to pewnie bede ich używał 2 razy w roku idąc po pudełka z bąbkami na choinke , ale jak juz mam kupić to żebym sie później nie denerwował przy wchodzeniu. Więc co radzicie?? jakie macie u siebie?? Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.09.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 ja mam u siebie metalowe rozsuwane i już zarówno mój ojciec jak i teściu którzy mają drewniane składane zauważyli że są praktyczniejsze. Lekko się je składa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.09.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Ja kupiłem Fakro Smart za 380 z wysyłką, a widziałem wczoraj w markecie jakieś "no name" za 220. Te z marketu mają straszliwie cienką skrzynkę (obudowę) chyba trzeba by je montować dokładnie na jętkach... Fakro jest gruba i będę ją odsuwał od jętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 30.09.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 ja bym patrzył na cene a jak na stryszek to czy klapa jest ocieplona (grubsza) używałem metalowych rozsuwanych, teraz mam drewniane rozkładane i jakoś nie absorbuje mnie ich mniejsza/większa użyteczność w warunkach korzystania kilka razy w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.09.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 proponuję na ó Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 30.09.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 właśnie - a jak to jest jak ocieplenie leci po stopie?czy takie schody mają klapę ocieploną, czy jest jakiś patent, żeby to ocieplić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.09.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 proponuję na ó Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 30.09.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 chyba wystarczy już tego pastwienia się - zaraz będzie więcej postów na temat ó (lub u) niż w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 30.09.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 drabinki drewniane widziałem w wariancie z 4cm styropianu na klapie. metalowe rozsuwane nie miały tego (jakieś włoskie były...) jakby ktoś miał namiary na rozsuwane ocieplone to prośba o udzielenie takowych....pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.10.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 drabinki drewniane widziałem w wariancie z 4cm styropianu na klapie. metalowe rozsuwane nie miały tego (jakieś włoskie były...) jakby ktoś miał namiary na rozsuwane ocieplone to prośba o udzielenie takowych.... pozdrFakro LST ma wg opisu: "Energooszczędna, biała klapa termoizolacyjna o grubości 36 mm i współczynniku przenikania ciepła 1,1W/m2 K znacznie ogranicza straty ciepła." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 01.10.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 drabinki drewniane widziałem w wariancie z 4cm styropianu na klapie. metalowe rozsuwane nie miały tego (jakieś włoskie były...) jakby ktoś miał namiary na rozsuwane ocieplone to prośba o udzielenie takowych.... pozdrFakro LST ma wg opisu: "Energooszczędna, biała klapa termoizolacyjna o grubości 36 mm i współczynniku przenikania ciepła 1,1W/m2 K znacznie ogranicza straty ciepła." Też mam fakro o współczynniku przenikania 1,1. Dodatkowo na zimę zaciągam na otwór w który chowają się schody nie zużyty kawałek waty szklanej. Przy kupnie trzeba sprawdzić zasięg schodków. U mnie od podłogi do sufitu jest 2,7 ale skrzynka mocowana jest nieco wyżej i w związku z tym drabinka okazała się nieco za krótka, pomimo dokonania regulacji mcowania. Radzę sobie z tym w ten sposób że po obu stronach gdzie podpiera się drabinka kładę po 1 książce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 01.10.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 no tak, a później raportują, że czytelnictwo w narodzie wzrasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 01.10.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Jest jeszcze wariant z drabinką metalową (łamaną) i stopniami drewnianymi. Kombinacja dość udana - stabilne, nie są śliskie, dobrze się wchodzi i schodzi. Wadą jest ciężar. Kupowałem na zamówienie w Praktikerze (ocieplone 5cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.10.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 ........ Radzę sobie z tym w ten sposób że po obu stronach gdzie podpiera się drabinka kładę po 1 książce dobre, dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.10.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Co do minusów moich Fakro LST to ten metal z których jest zrobiony z lekka się w kilku miejscach na stopniach odkształcił i już nie są idealnie płaskie. A nic takiego super ciężkiego nie wnosiłem. No moze kilka kartonów z płytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.10.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Schodki / drabinka na stryszek, na co zwrócić uwage??? Ja na przykład teraz zwracam uwagę żeby przy rozkładaniu drabinki nie dostać nią w ryj. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Ale doświadczenie przyszło dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.10.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Schodki / drabinka na stryszek, na co zwrócić uwage??? Ja na przykład teraz zwracam uwagę żeby przy rozkładaniu drabinki nie dostać nią w ryj. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Ale doświadczenie przyszło dość szybko. ja nie dostałam ... ale mało brakło ... do autora ... mam jakies schodki z marketu ... schody jak schody - drewniane ...standart ...ale najbardziej mi się w nich podoba poręcz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 02.10.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Odstęp od ściany. Nie zostawiłem dostatecznego dystansu z boku od ściany i teraz przy każdej wizycie na strychu muszę zdejmować obrazek, który akurat w tym miejscu żonie najbardziej pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 02.10.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Kupiłem z firmy Oman, drewniane rozsuwane. Na razie użytkowane na budowie, ale są o tyle dobre, że nie da się nimi dostać w ryj . Ale trzeba uważać, jak się je mocuje w pionie, bo od klapy do podłogi strychu może być maksymalnie, hmmm, jakieś 35 cm. Ja je mam niżej i muszę teraz przerobić ich uchwyty, bo po złożeniu zamiast się położyć na podłodze, sterczą po skosie w górę. A powinienem je był zagłębić bardziej w suficie i od razu byłoby OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 03.10.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 też mam Omana, tyle, że stalowe, klapa ocieplona, rozkładają się łatwo, i w razie potrzeby, można zdemontować kilka szczebli, wtedy całość jest bardziej pionowa (taka drabinka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts