Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schodki / drabinka na stryszek, na co zwrócić uwage???

Recommended Posts

Siemka

Mam pytanko odnośnie drabinki czy schodki rozsuwane, które montuje się na stryszek z poddasza.

Na co konkretnie zwrucić uwagę przy kupnie??

Wymiarami nie jestem oraniczony bo właśnie pierw chce je kupić a potem zagęścić jętki, gdyż koło komina narazie ich nie mam, a zrobie dopiero pod wymiar schodów.

Wysokość będzie ok 2,65 - 2,70 na poddaszu

Druga rzecz to jakie są wygodniejsze w użytkowaniu, bo spotkałem się narazie z drabionką drewnianą składaną, i metalowymi rozsuwanymi.

W zasadzie to pewnie bede ich używał 2 razy w roku idąc po pudełka z bąbkami na choinke :D, ale jak juz mam kupić to żebym sie później nie denerwował przy wchodzeniu.

Więc co radzicie?? jakie macie u siebie??

Pozdro !!!

drabinki drewniane widziałem w wariancie z 4cm styropianu na klapie. metalowe rozsuwane nie miały tego (jakieś włoskie były...) jakby ktoś miał namiary na rozsuwane ocieplone to prośba o udzielenie takowych....

pozdr

Fakro LST ma wg opisu: "Energooszczędna, biała klapa termoizolacyjna o grubości 36 mm i współczynniku przenikania ciepła 1,1W/m2

K znacznie ogranicza straty ciepła."

drabinki drewniane widziałem w wariancie z 4cm styropianu na klapie. metalowe rozsuwane nie miały tego (jakieś włoskie były...) jakby ktoś miał namiary na rozsuwane ocieplone to prośba o udzielenie takowych....

pozdr

Fakro LST ma wg opisu: "Energooszczędna, biała klapa termoizolacyjna o grubości 36 mm i współczynniku przenikania ciepła 1,1W/m2

K znacznie ogranicza straty ciepła."

Też mam fakro o współczynniku przenikania 1,1. Dodatkowo na zimę zaciągam na otwór w który chowają się schody nie zużyty kawałek waty szklanej. Przy kupnie trzeba sprawdzić zasięg schodków. U mnie od podłogi do sufitu jest 2,7 ale skrzynka mocowana jest nieco wyżej i w związku z tym drabinka okazała się nieco za krótka, pomimo dokonania regulacji mcowania. Radzę sobie z tym w ten sposób że po obu stronach gdzie podpiera się drabinka kładę po 1 książce

Ja na przykład teraz zwracam uwagę żeby przy rozkładaniu drabinki nie dostać nią w ryj.

Wcześniej nie zwracałem na to uwagi.

Ale doświadczenie przyszło dość szybko.

Ja na przykład teraz zwracam uwagę żeby przy rozkładaniu drabinki nie dostać nią w ryj.

Wcześniej nie zwracałem na to uwagi.

Ale doświadczenie przyszło dość szybko.

:lol: :lol: :lol:

ja nie dostałam ... ale mało brakło ... :D

do autora ... mam jakies schodki z marketu ... schody jak schody - drewniane ...standart ...ale najbardziej mi się w nich podoba poręcz ... :D

Kupiłem z firmy Oman, drewniane rozsuwane. Na razie użytkowane na budowie, ale są o tyle dobre, że nie da się nimi dostać w ryj :). Ale trzeba uważać, jak się je mocuje w pionie, bo od klapy do podłogi strychu może być maksymalnie, hmmm, jakieś 35 cm. Ja je mam niżej i muszę teraz przerobić ich uchwyty, bo po złożeniu zamiast się położyć na podłodze, sterczą po skosie w górę. A powinienem je był zagłębić bardziej w suficie i od razu byłoby OK.