player_pl 07.10.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 FlashBack, czyli pod membranę wysokoparoprzepuszczalną, między krokwie o wysokości 18 cm można dać wełnę o gr. 18 cm, czy też musi być trochę mniej? Fakt zastosowania jako krycie wstępne foli wysoko paroprzepuszczalnej nie stanowi, że możemy izolację układać do niej na styk. Czyli dać mniej? 16 cm będzie dobrze i bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.10.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 FlashBack, czyli pod membranę wysokoparoprzepuszczalną, między krokwie o wysokości 18 cm można dać wełnę o gr. 18 cm, czy też musi być trochę mniej? Fakt zastosowania jako krycie wstępne foli wysoko paroprzepuszczalnej nie stanowi, że możemy izolację układać do niej na styk. Czyli dać mniej? 16 cm będzie dobrze i bezpiecznie? odpowiedz: nie wiem, nie widze dachu a tym samym nie mam jak dokonac oceny. male co nie co, poszlo na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.10.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 FlashBack, czyli pod membranę wysokoparoprzepuszczalną, między krokwie o wysokości 18 cm można dać wełnę o gr. 18 cm, czy też musi być trochę mniej? Fakt zastosowania jako krycie wstępne foli wysoko paroprzepuszczalnej nie stanowi, że możemy izolację układać do niej na styk. no cóż, producenci membran i izolacji termicznych twierdzą inaczej, ze można, no ale oni się przecież nie znają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.10.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 FlashBack, czyli pod membranę wysokoparoprzepuszczalną, między krokwie o wysokości 18 cm można dać wełnę o gr. 18 cm, czy też musi być trochę mniej? Fakt zastosowania jako krycie wstępne foli wysoko paroprzepuszczalnej nie stanowi, że możemy izolację układać do niej na styk. no cóż, producenci membran i izolacji termicznych twierdzą inaczej, ze można, no ale oni się przecież nie znają... hmmm obrazilem ich? o! ja. przepraszam wszystkich producentow membran dachowych i izolacji termicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 06.11.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Podłącze sie pod stary temat, aby nie dublować Mam dach kryty dachówka ceramiczną na łatach, poniżej membrana Marma dachowa 135 (paroprzepuszczalność ok 3000, producent podaje że do membrany termoizolacja może bezpośrednio dolegać), krokwie wysokości 22 cm. Pierwotnie zamierzałem dać 20 cm wełny o lambdzie 0,032- ale dla tej ciepłochronności produkują tylko 15 cm. Po analizie cen zamierzam: -od "góry" dać 15 cm wełny z Castoramy- Knauf Ekorolka lambda 0,044; w innym temacie poświęconym tej wełnie forumowicze piszą że czasami sie słabo rozpręża, więc robię założenie że rozpręży się do 12 cm -poniżej 10 cm wełny 0,032 i tak wypełnic przestrzeń miedzy krokwiami. Później przypuszczalnie jeszcze 10 cm wełny 0,032 nakrokwiowo. Czy moje założenia Waszym zdaniem są OK? Ponieważ czasami Knauf Ekorolka sie nie do końca rozpręża to warstwa będzie gęstsza, a to tez niektórzy koledzy wskazują- że lepsza jest gęstsza wełna Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.11.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Istnieje ryzyko wypchnięcia membrany.Osobiście zastosowałbym wełnę o grubości 20cm i odpuściłbym tą eko rolkę,a w zamian wybrał coś lepszego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 08.11.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Tez sie tego troche obawiam... Z drugiej strony, w wątku o tej wełnie piszą że trzeba ja bardzo dobrze wzruszyć żeby wstała Gdyby była 20 cm wełna w rolce o lambdzie 0,032 to pewnie w nia bym poszedł, a jak i tak mam składać to po próbach rozprężenia- do ilu cm sie wyrób z Castoramy rozpręży- dokupie tą lepszą, 10 ewentualnie 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts