Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł Karo firmy Protech

bunio1

Recommended Posts

Temperatura wody na wyjsciu powinna przekraczac 65 stopni wtedy kocioł sie nie dusi,zas na powrocie nie mniej niz 50-55.

Komin do takiego kotła powinien miec prawdopodobnie wysokosc 8-9 m zas jego przekruj w granicach 18*18 cm.

Wazne jest tez ustawienie odpowiedniej temperatury przy której nawiew ma sie załanczac i włanczac.Przerwy nie powinny byc zbyt dłógie gdyzbeda duze straty ciepła.Prawie nam wygasa i hulaj nawiew aby uzyskac 70 stopni.

Zapomniałem o waznej zeczy -wkład kominowy kamionka kwasówka lub inne cuda.

dzięki za podpowiedź,natomiast głównym powodem osadzania sadzy były nieszczelności /nie dokręcone śruby/,na szczęście pojechałam do osoby ,która też ma ten piec i zobaczyłam co trzeba robić,ale generalnie uważam ,że dla samotnej kobiety jest to piec za trudny,może ten sterownik powinien podpowiadać od ilu sekund zaczynać ,albo która opcja jest niewłaściwa i kiedy nie ma mnie w domu,a piec się wyłączy ,to nie wiem czy był źle ustawiony na podtrzymaniu ,czy na pracy

mam kociol Karo 25 kW,jestem załamana,ciągle nie mogę go ustawić ,dotego codzień tona sadzy,a miał być prawie bezobsługowy proszę o pomoc w sprawi e sadzy :cry: [/b]

Witam,

W tym wątku jest o tym piecu i podane są ustawienia sterownika.

http://forum.muratordom.pl/kotly-na-mial-z-podajnikiem-tlokowy-ile-zuzywaja-mialu,t119609-240.htm

dzięki za podpowiedź,natomiast głównym powodem osadzania sadzy były nieszczelności /nie dokręcone śruby/,na szczęście pojechałam do osoby ,która też ma ten piec i zobaczyłam co trzeba robić,ale generalnie uważam ,że dla samotnej kobiety jest to piec za trudny,może ten sterownik powinien podpowiadać od ilu sekund zaczynać ,albo która opcja jest niewłaściwa i kiedy nie ma mnie w domu,a piec się wyłączy ,to nie wiem czy był źle ustawiony na podtrzymaniu ,czy na pracy

O jakich nieszczelnościach piszesz ?

Które sruby były niedokrecone ?

pozdr