Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaprawa naprawcza do żelbetonu?

Recommended Posts

Muszę wypełnić ubytki w podciągach stropu o wym. około 40x10x7cm.

Te podciągi teoretycznie mają zabezpieczyć strop monolityczny przed ugięciem i zostały wylane żeby naprawić błąd projektanta.

Podciągi wystają ok. 7cm nad stropem i hydraulicy musieli wykuć w nich przejścia dla swoich rur. Zbrojenie nie zostało naruszone.

Teraz chciałbym wypełnić te ubytki jaką zaprawą do naprawy żelbetonu.

Nie wiem czy takie zaprawy mogą przenosić jakieś obciążenia np. na ściskanie.

Sam znalazłem takie systemy.

Ceresit PCC

http://www.ceresit.pl/systemy/system-do-naprawy-betonu/system-naprawy-betonu-ceresit-pcc

Atlas Betoner

http://www.atlas.com.pl/pl/katalog/produkty/08C0AAE6288CBB8DC1257053002FE93A/System+ATLAS+BETONER

Sika MonoTop

http://www.sika.pl/construction/con-product_choose/con-list-repair_and_protection.htm

Wszystkie stosuje się podobnie najpierw warstwa szczepna potem warstwa właściwa wypełnienia i ewentualnie szpachlówka.

Macie jakieś doświadczenia z takim zaprawami.

Czy ma tu znaczenie producent czy wszystko jedno który system wybierzmy.

Te podciągi teoretycznie mają zabezpieczyć strop monolityczny przed ugięciem i zostały wylane żeby naprawić błąd projektanta.

Podciągi wystają ok. 7cm nad stropem i hydraulicy musieli wykuć w nich przejścia dla swoich rur. Zbrojenie nie zostało naruszone.

Teoretycznie? Błąd projektanta? A kto stwierdził teoretycznie, że projektant popełnił błąd?

No a skoro powiedziało się "A" (poprawianie projektu) to trzeba było powiedzieć "B" (nie niszczyć poprawek). Zbrojenie bez betonu nie spełnia swojej roli. Kto pozwolił na te zniszczenia? Winnych znaleźć i powiesić :lol:

A najbardziej sensowna rada jeżeli zawinił inwestor to dać grubościenną rurę stalową wokół "przepuszczanej" rury i zalać odpowiednim materiałem (ja ma zaufanie do Sika).

Teoretycznie? Błąd projektanta? A kto stwierdził teoretycznie, że projektant popełnił błąd?

2 innych projektantów to chyba powinno Ci wystarczyć bo na oknach może się znasz a na projektowaniu nie koniecznie.

Bez osobistych wycieczek proszę. Nie masz pojęcia kim jestem i co w życiu robiłem poza tym (czego domyślasz się po moich wypowiedziach na forum), że zajmuję się obecnie zawodowo branżą stolarki otworowej. Uważasz, że wyklucza to znajomość konstrukcji budowlanych? Czyżby zdenerwowanie brało się z tego, że to ty podjąłeś decyzję o kuciu podciągu? Każdy popełni błędy więc nie ma się co wkurzać tylko minimalizować straty.

Czy ma tu znaczenie producent czy wszystko jedno który system wybierzmy.

Nie ma znaczenia co z tym zrobisz bo juz to wystarczająco zepsułeś bardziej nie można. Możesz to załtać czym ci pasuje pracowac to praktycznie nie będzie.

No mogłem jeszcze zrobić tak że podciągi są całe a w największym pokoju zrobić próg 10cm wysokości i podnieść na taką wysokość podłogę

Podciąg ma w sumie 21cm wysokości i jest jakby częścią stropu a tylko górna cześć podciągu te 7cm zostało wyciętych reszta jest nie naruszona.

Kupiłem ostatecznie Ceresit CD 26 jest stosowany do naprawy konstrukcji żelbetowych mostów to może wystarczy :) a może nie jest wogóle potrzebny ale wołałem jednak kupić innego niż zwykła zaprawa cementowa.

Chociaż tak jak mówię może wcale nie jest to potrzebne.

2 innych projektantów to chyba powinno Ci wystarczyć bo na oknach może się znasz a na projektowaniu nie koniecznie.

Bez osobistych wycieczek proszę. Nie masz pojęcia kim jestem i co w życiu robiłem poza tym (czego domyślasz się po moich wypowiedziach na forum), że zajmuję się obecnie zawodowo branżą stolarki otworowej. Uważasz, że wyklucza to znajomość konstrukcji budowlanych? Czyżby zdenerwowanie brało się z tego, że to ty podjąłeś decyzję o kuciu podciągu? Każdy popełni błędy więc nie ma się co wkurzać tylko minimalizować straty.

W wątku o oknach PCV sam pisałeś że od ponad 10 lat zajmujesz stolarką okienną i czujesz się ekspertem w tej dziedzinie.