odaro 30.09.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Muszę wypełnić ubytki w podciągach stropu o wym. około 40x10x7cm. Te podciągi teoretycznie mają zabezpieczyć strop monolityczny przed ugięciem i zostały wylane żeby naprawić błąd projektanta. Podciągi wystają ok. 7cm nad stropem i hydraulicy musieli wykuć w nich przejścia dla swoich rur. Zbrojenie nie zostało naruszone. Teraz chciałbym wypełnić te ubytki jaką zaprawą do naprawy żelbetonu. Nie wiem czy takie zaprawy mogą przenosić jakieś obciążenia np. na ściskanie. Sam znalazłem takie systemy. Ceresit PCC http://www.ceresit.pl/systemy/system-do-naprawy-betonu/system-naprawy-betonu-ceresit-pcc Atlas Betoner http://www.atlas.com.pl/pl/katalog/produkty/08C0AAE6288CBB8DC1257053002FE93A/System+ATLAS+BETONER Sika MonoTop http://www.sika.pl/construction/con-product_choose/con-list-repair_and_protection.htm Wszystkie stosuje się podobnie najpierw warstwa szczepna potem warstwa właściwa wypełnienia i ewentualnie szpachlówka. Macie jakieś doświadczenia z takim zaprawami. Czy ma tu znaczenie producent czy wszystko jedno który system wybierzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 30.09.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Sprawdź na stronie Sopro.Ja używałem do uzupełnienia nadproża REPADUR 50, ale widziałem, że mają szeroką gamę chemii do różnego zastosowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 30.09.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Wazniejsze pytanie - czy ta rura ktora tam zabetonujesz, a pewnie jest plastikowa, moze przenosic te obciazenia Nie robi sie przepustow przez podciagi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.09.2009 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Wazniejsze pytanie - czy ta rura ktora tam zabetonujesz, a pewnie jest plastikowa, moze przenosic te obciazenia Nie robi sie przepustow przez podciagi.. Słuszna uwaga Nie miałem wyjścia. Może masz rację lepiej dać zwykła zaprawę i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 07.10.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Wmurowac stalowa rure i dopiero naprawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 07.10.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 co to jest żelbeton ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.10.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Czy ma tu znaczenie producent czy wszystko jedno który system wybierzmy. Nie ma znaczenia co z tym zrobisz bo juz to wystarczająco zepsułeś bardziej nie można. Możesz to załtać czym ci pasuje pracowac to praktycznie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.10.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Nie robi sie przepustow przez podciagi.. Robi się ale nie na etapie "po wylaniu" a na etapie projektu to należy uwzględnić i odpowenie dobrac kształ i zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.10.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Te podciągi teoretycznie mają zabezpieczyć strop monolityczny przed ugięciem i zostały wylane żeby naprawić błąd projektanta. Podciągi wystają ok. 7cm nad stropem i hydraulicy musieli wykuć w nich przejścia dla swoich rur. Zbrojenie nie zostało naruszone. Teoretycznie? Błąd projektanta? A kto stwierdził teoretycznie, że projektant popełnił błąd? No a skoro powiedziało się "A" (poprawianie projektu) to trzeba było powiedzieć "B" (nie niszczyć poprawek). Zbrojenie bez betonu nie spełnia swojej roli. Kto pozwolił na te zniszczenia? Winnych znaleźć i powiesić A najbardziej sensowna rada jeżeli zawinił inwestor to dać grubościenną rurę stalową wokół "przepuszczanej" rury i zalać odpowiednim materiałem (ja ma zaufanie do Sika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.10.2009 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Teoretycznie? Błąd projektanta? A kto stwierdził teoretycznie, że projektant popełnił błąd? 2 innych projektantów to chyba powinno Ci wystarczyć bo na oknach może się znasz a na projektowaniu nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.10.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Teoretycznie? Błąd projektanta? A kto stwierdził teoretycznie, że projektant popełnił błąd? 2 innych projektantów to chyba powinno Ci wystarczyć bo na oknach może się znasz a na projektowaniu nie koniecznie. Bez osobistych wycieczek proszę. Nie masz pojęcia kim jestem i co w życiu robiłem poza tym (czego domyślasz się po moich wypowiedziach na forum), że zajmuję się obecnie zawodowo branżą stolarki otworowej. Uważasz, że wyklucza to znajomość konstrukcji budowlanych? Czyżby zdenerwowanie brało się z tego, że to ty podjąłeś decyzję o kuciu podciągu? Każdy popełni błędy więc nie ma się co wkurzać tylko minimalizować straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.10.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Czy ma tu znaczenie producent czy wszystko jedno który system wybierzmy. Nie ma znaczenia co z tym zrobisz bo juz to wystarczająco zepsułeś bardziej nie można. Możesz to załtać czym ci pasuje pracowac to praktycznie nie będzie. No mogłem jeszcze zrobić tak że podciągi są całe a w największym pokoju zrobić próg 10cm wysokości i podnieść na taką wysokość podłogę Podciąg ma w sumie 21cm wysokości i jest jakby częścią stropu a tylko górna cześć podciągu te 7cm zostało wyciętych reszta jest nie naruszona. Kupiłem ostatecznie Ceresit CD 26 jest stosowany do naprawy konstrukcji żelbetowych mostów to może wystarczy a może nie jest wogóle potrzebny ale wołałem jednak kupić innego niż zwykła zaprawa cementowa. Chociaż tak jak mówię może wcale nie jest to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.10.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Teoretycznie? Błąd projektanta? A kto stwierdził teoretycznie, że projektant popełnił błąd? 2 innych projektantów to chyba powinno Ci wystarczyć bo na oknach może się znasz a na projektowaniu nie koniecznie. Bez osobistych wycieczek proszę. Nie masz pojęcia kim jestem i co w życiu robiłem poza tym (czego domyślasz się po moich wypowiedziach na forum), że zajmuję się obecnie zawodowo branżą stolarki otworowej. Uważasz, że wyklucza to znajomość konstrukcji budowlanych? Czyżby zdenerwowanie brało się z tego, że to ty podjąłeś decyzję o kuciu podciągu? Każdy popełni błędy więc nie ma się co wkurzać tylko minimalizować straty. W wątku o oknach PCV sam pisałeś że od ponad 10 lat zajmujesz stolarką okienną i czujesz się ekspertem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts