krolikos 30.09.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam Poszperałem, ale nie mogłem znaleźć podobnego pytania:Czy terakota w hall-u/kuchni/pokoju jest jesienią i wiosną ciepła, tzn czy da radę chodzić boso?Obecnie prawie wszyscy montują ogrzewanie podłogowe, a wiadomo że wówczas najlepszym materiałem na podłogę jest terakota/kamień itp. I właśnie , czy jeśli na zewnątrz jest chłodno, ale nie na tyle aby włączać już ogrzewanie, przy dobrze ocieplonej podłodze (15-20 cm styro) "trzeba chodzić w kapciach"?Nie jestem zmarźluchem ale po prostu nie lubię zimnej podłogi, chodzenia w kapciach również. A jeśli jest zimno to może lepiej położyć jakieś twarde drewno lub panele na podłogówkę, bo przecież można. PzdrRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.09.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam Poszperałem, ale nie mogłem znaleźć podobnego pytania: Czy terakota w hall-u/kuchni/pokoju jest jesienią i wiosną ciepła, tzn czy da radę chodzić boso? Obecnie prawie wszyscy montują ogrzewanie podłogowe, a wiadomo że wówczas najlepszym materiałem na podłogę jest terakota/kamień itp. I właśnie , czy jeśli na zewnątrz jest chłodno, ale nie na tyle aby włączać już ogrzewanie, przy dobrze ocieplonej podłodze (15-20 cm styro) "trzeba chodzić w kapciach"? Nie jestem zmarźluchem ale po prostu nie lubię zimnej podłogi, chodzenia w kapciach również. A jeśli jest zimno to może lepiej położyć jakieś twarde drewno lub panele na podłogówkę, bo przecież można. Pzdr Robert Pytanie jest trochę tendencyjne. Większość nawet w mieszkaniach ma terakotę w łazience (nawet bez ogrzewania podłogowego), czyli nie jest wielką filozofią sprawdzić nawet u kogoś w rodzinie jakie się ma odczucia. A czy jest za zimno, czy nie to już indywidualna sprawa. Jak dla mnie one są zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 30.09.2009 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Tak wiem że trochę tendencyjne i że każdy ma rożne poczucie ciepła, Obecnie mieszkam w bloku na 4p, terakotę mam tylko w łazience, jest to średnie porównanie bo tam nawet zimą bez podłogówki jest w miarę ciepło. Kolejne porównanie mam w domach sprzed 20-30 lat a tam ocieplenie jest raczej marne, więc terakota jest zimna w zasadzie prawie przez cały rok. Więc pytanie bardziej do użytkowników domów nowszych dobrze ocieplonych/energooszczędnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 30.09.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Byłem latem w nowym domu gdzie w salonie była terakota. Po godzinie przebywania stopami (skarpetki na nogach) na terakocie miałem ogromną potrzebę zmiany miejsca przebywania. Dla mnie w salonie/pokoju tylko drewno czyli bez ogrzewania podłogowego. Kuchnia/łazienka z terakotą i ew. z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 01.10.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 hmm, wniosek z tego taki że jeśli latem terakota w "ciepłym" domu jest zimna to jesienią i wiosną również, a nawet tym bardziejwobec tego, jak dla mnie, podłogówka na całym parterze i:cienki, "twardy" parkiet - kuchnia/jadalnia/salon, terakota - hall/łazienka Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 01.10.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Byłem latem w nowym domu gdzie w salonie była terakota. Po godzinie przebywania stopami (skarpetki na nogach) na terakocie miałem ogromną potrzebę zmiany miejsca przebywania. Dla mnie w salonie/pokoju tylko drewno czyli bez ogrzewania podłogowego. Kuchnia/łazienka z terakotą i ew. z ogrzewaniem podłogowym. Ale wiocha, dobrze ( właściwie żle) że właściciel nie dał ci frotek ale nie ma się co dziwić dom na prowincji a nie w Warszawie , u mnie i nie tylko, tam gdzie jest tarakota chodzi się w obuwiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.10.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Mieszkałam w Barcelonie w lipcu i sierpniu. Na zewnątrz 40 stopni codziennie. W nocy 30. W hotelu była terakota. W obu pokojach, kuchni i łazience. Masakra. Bardzo trudno latem w Barcelonie znaleźć skarpety z owczej wełny, ale sie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 02.10.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 u mnie i nie tylko, tam gdzie jest tarakota chodzi się w obuwiu. Pewnie proponowali abym wszedł w butach ale ja wtedy czuł bym się nie komfortowo chodząc w butach po czyimś domu/mieszkaniu (zakł. że było tam czysto). Ale chociaż mogę po tym stwierdzić - zero kamienia na podłodze w salonie! Wtedy salon z przytulnością, ciepłem, domowym klimatem ma mało wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 02.10.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Dla mnie w salonie/pokoju tylko drewno czyli bez ogrzewania podłogowego. Kuchnia/łazienka z terakotą i ew. z ogrzewaniem podłogowym. drewno nie koliduje z podłogówką, oczywiście odpowiednie drewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 02.10.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 drewno nie koliduje z podłogówką, oczywiście odpowiednie drewno... Dla chcącego nic trudnego i oczywiście jest to możliwe jak ktoś się uprze. Z tym drewnem na podłogówkę to podobnie jakby rolnik do ciągnięcia pługu użył zamiast ciągnika rolniczego, odpowiednio przystosowany terenowy samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts