Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wybrać okna połaciowe - konkretny przypadek

Recommended Posts

Witam,

Piszę z prośbą o pomoc - najlepiej do użytkowników takich okien.

Muszę wybrać okna dachowe i nie wiem na co się zdecydować.

Sytuacja wygląda tak:

1. Okien potrzeba 7 sztuk

2. Kąt nachylenia połaci to tylko 25o, a więc żeby było zgodnie z zaleceniami (max. 110 cm nad podłogą - min. 190 cm) okna muszą mieć 160 cm wysokości

3. Chciałbym mieć możliwość pełnego zaciemnienia (w pomieszczeniu będzie min. kino domowe)

4. Ponieważ będę miał rekuperator to wolałbym okna bez nawiewników

I tutaj co mi zaoferowano:

1. Najtańsze Fakro FTS z roletami elektrycznymi za około 16k

minusy to klamka u dołu (konieczność nurkowania pod okno)

okno tylko obrotowe (walimy się dodatkowo w głowę przy wyproście)

2. Najtańszy Velux GZL z roletami elektrycznymi za około 20k

tu plusem jest klamka u góry, ale minusy to tylko obrotowe okno + niepotrzebny mi moduł wentylacyjny

3. Roto 8 z roletami - pełen wypas - okno uchylno-wysokoosiowe z mikrowentylacją w klamce, więc nie ma dodatkowych mostków przez niepotrzebne mi otwory za jedyne 21k

minusem jest jednak klamka u dołu (nurkowanie pod okno)

4. To samo Fakro ale z markizą zewn. i roletą zaciemniającą za 11k

5. Ten sam Velux ale jw. za 12k

6. To samo Roto ale jw. za 14k

Z powyższych ofert sensownie wyglądają 1, 3, 4, 5, 6, bo zwykły Velux jest niewiele tańszy od Roto

Proszę o pomoc w wyborze - czy jest sens montować rolety el. do najtańszych okien (to trochę tak jak wsadzić super silnik do malucha)

Czy zestaw z markizą zewn. i roletą wewn. może mi zastąpić roletę el. zewn.?

Czy warto dać dużo lepsze okna, ale bez rolet?

Czy może nie ma sensu wstawiać lepsze okna - dać najtańsze?

Czy w ogóle rodzaj otwierania ma znaczenie - jaki scenariusz ma większe prawdopodobieństwo, że się sprawdzi:

1. Okna będę otwierał jedynie sporadycznie do wietrzenia (czyli brać najtańsze - najlepiej Velux bo ma klamkę u góry)

2. Okien nie będę otwierał wcale bo będzie REKU (brać najtańsze bez nawiewnika - czyli Fakro)

2. Będę chciał często przez nie wyglądać i za każdym razem nurkując do klamki u dołu i waląc się przy tym w głowę będę rzucał #$%$##%$ (czyli lepiej Roto)

Proszę dośw. użytkowników o opinię

Nie miałem aż tylu pytań przed wyborem okien dachowych, ale i tak na forum nie znalazłem odpwowiedzi.

Zadzwoniłem na infolinię Fakro i Pani Dominika (końcówka nr tel chyba 444) wyjaśniła mi co i jak.

W efekcie kupiłem okna z nawiewnikami, które zamykam (wentylacja mechaniczna; o ile pamiętam za wersję tego okna bez nawiewnika była dopłata 10%) i do tego markizy zewnętrzne (na stronie fakro schemat skuteczności ochrony przed nagrzewaniem), te o przepuszczalności 1% (są jeszcze 10%). Z powodu reku nie zdecydowałem się na uchylno-obrotowe - i tak mają być z reguły zamknięte (zastanów sie z tym czestym wygladaniem vs. reku - to nie do końca będzie się sprawdzało)

Rolety elektryczne to moim zdaniem zbytek, co do "zaleceń" też rozważyłbym 140-tki, choć to kwestia gustu i sugeruję odwiedzić kogoś kto ma.

Z tego co piszesz to u Ciebie fakro odpada - klamka. To bardzo ważne i pewnie zdeterminuje wybór.

Dla utrudnienia wyboru dodam jeszcze, że czasami trzeba okno umyć i z reguły do tego się je otwiera, a wtedy czy wentylacja taka, czy owaka przestaje mieć znaczenie. Chyba, że jest dojście z zewnątrz.

Dodam jeszcze, że jeśli ma tam być kino to bez względu na jakość okien musi być zapewnione zaciemnienie.

Wentylacja okien z możliwością zamknięcia sprawdzi się podczas wyjazdów przy wyłączonej wentylacji mech.

enickman ... jak czytam tytuł :

" jakie wybrac okna połaciowe?"

to pierwsze skojarzenie zwsze mam :

"żadne"

i nie traktuj personalnie ... mam uraz :wink:

mam nadzieje, ze fachowców którzy beda Ci babrać przy tych oknach masz sprawdzonych i konkretnych .... bo jesli nie to witam w klubie wk..... na okna dachowe :wink:

Mały kąt nachylenia dachu więc okna w suficie. Nie ma większego znaczenia czy klamka u góry czy na dole. A z tego co piszesz to będą otwierane praktycznie tylko do mycia czyli umiejscowienie klamki nie ma żadnego znaczenia. Klapa wentylacyjna nie musi być otwarta więc to żadna wada. Widać z tego, że każde okno spełni Twoje oczekiwania. Radzę zwrócić uwagę na szybę aby miała niski współczynnik "k". Pozdrawiam.