waga109 30.09.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam, jestem nowa, więc mam nadzieję, że dobrze trafiłam. Prawie 4 lata temu przeprowadziliśmy się z mężem do nowo wyremontowanego mieszkania. Nowe były też podłogi. Mam parkiet cyklinowany z wypełnieniem fug i lakierowany. Obecnie zaczyna w pewnych miejscach zaczyna matowieć i jest porysowany. Czy potrzebna jest pomoc fachowca, tj. ponowne cyklinowanie i lakierowanie, co wiążę się z dużymi kosztani czy można polakierować samemu??Jeżeli tak, to czym??Jaki lakier i czym to można zrobić??Bardzo proszę o odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 30.09.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 http://forum.muratordom.pl/cyklinowanie-podlog,t11260.htm?highlight=parkiettu masz troche o cyklinowaniu. Ja sie nie znam na tym, ale nie wiem, czy Twego parkietu, skoro jest matowy, to wypolerowac tak jak pisalem ja sie nie znam na tym, a pisze to od czego ja bym zaczal), tylkko nie wiem czym. Napewno filcem, ale co do niego. Obawiam sie jednak, ze jesli masz zarysowania, to juz cyklinowanie... Ale ekspetem nie jestem. Poszukaj na forum, a napewno o tym bylo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waga109 03.10.2009 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 No raczej polerowanie byłoby zbyteczne. Na obecnym etapie nie pomagają nawet preparaty do polerowania. Zmtowienie jest w miejscach częściej użytkowanych...eh pozostaje tylko fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 03.10.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 mysle, ze tak choc specem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.10.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam Ponowne cyklinowanie i lakierowanie podłogi faktycznie wiąże się z dużymi kosztami. Jeżeli podłoga nie ma ubytków w powłoce lakieru wystarczy zakupić środki do konserwacji i pielęgnacji podłogi firmy BONA co pozwoli za uzyskanie jednorodnej powierzchni. Środek do konserwacji pasta POLISH lub REFRESHER przykryje zarysowania i zmatowienia podłogi, jednakże czynność tą należy powtarzać 3 razy do roku. Stała konserwacji podłóg pozwala na utrzymanie ich w dobrej kondycji przez długi okres użytkowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_eu 17.10.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Witam Ponowne cyklinowanie i lakierowanie podłogi faktycznie wiąże się z dużymi kosztami. Jeżeli podłoga nie ma ubytków w powłoce lakieru wystarczy zakupić środki do konserwacji i pielęgnacji podłogi firmy BONA co pozwoli za uzyskanie jednorodnej powierzchni. Środek do konserwacji pasta POLISH lub REFRESHER przykryje zarysowania i zmatowienia podłogi, jednakże czynność tą należy powtarzać 3 razy do roku. Stała konserwacji podłóg pozwala na utrzymanie ich w dobrej kondycji przez długi okres użytkowania. Pozdrawiam Popieram kolegę skłaniał bym się jednak do środka REFRESHER jeżeli podłoga nie była zmywana sidoluksami lub prontem itp. środkami nie zamknie to drogi do późniejszego polerowania i lakierowania (raczej nie filcem a maszynowo - mimo wszystko zawsze taniej niż pełne cyklinowanie) aby ocenić co warto robić dobrze byłoby zobaczyć zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris123 19.12.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 A ja chcę ostrzec przed środkiem "LOBA® ParkettCare".Rok temu w nowym mieszkaniu zabezpieczyłem tym środkiem nowy parkiet i teraz przeklinam tę swoją decyzję. Parkiet po zabezpieczeniu tym preparatem wyglądał prześlicznie i początkowo byłem tym efektem zachwycony. Wkrótce zauważyłem jednak, już w dwa-trzy dni po sprzątaniu mieszkania, podłoga pokrywa się jakimś pyłem podobnym do kurzu. Przesunięcie po podłodze pantoflem powodowało zbieranie się malutkich pryzm tego pyłu, tak jakby mieszkanie nie było sprzątane co najmniej od miesiąca. Ponieważ wcześniej tego efektu nie obserwowałem, więc pierwsza myśl była taka, że to po wstawieniu tapicerowanych mebli (chociaż to były fabrycznie nowe meble) z nich się ten kurz jakoś ulatnia i spada na podłogę. Jednak dokładniejsza obserwacja doprowadziła do wniosku, że ten pył zbiera się tylko na parkiecie, a na płytkach ceramicznych ani na wykładzinie korkowej w tym samym pomieszczeniu tego pyłu nie ma, podobnie jak na meblach! W dodatku, najwięcej tego pyłu było tam, gdzie się najwięcej chodziło lub szurało nogami, jak np. pod stołem jadalnym! W mojej opinii ten środek konserwujący parkiet (przypominam: LOBA® ParkettCare) przy chodzeniu ściera się z powierzchni parkietu i to właśnie on jest tym tym pyłem! Jeśli nie chcecie dołożyć sobie mnóstwa niepotrzebnego sprzątania, to unikajcie tego środka jak ognia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts