Moritz 23.12.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Odpowiadając na swój własny post.Żeby wszystko było jasne:Ja nikogo nie namawiam na stosowanie belek stalowych jako płatwii w konstrukcji dachu.Nie jestem związany z żadną hutą, hurtownią itp.Twierdzę tylko, że nie należy się takiego rozwiązania bać.Ma ono swoje plusy i minusy.Niewątpliwym plusem jest możliwość wygospodarowania większych powierzchni na poddaszu - i to w zasadzie tyle.Minusów jest kilka:Niechęć cieśli do tego typu rozwiązania (przeważnie namawiają inwestora, żeby wymógł na kierowniku budowy zastąpienie płatwii stalowych drewnianymi, a na odpowiedź kierownika, że to nie takie proste (bo tak rzeczywiście jest - zamiana wiąże się z montażem słupów, które też trzeba na czymś oprzeć - podciągi ukryte w stropie lub pod stropem albo słupy na parterze, zwiększenie wysokości płatwii - przy zamianie stali na drewno wchodzimy już przeważnie w drewno klejone) pada odpowiedź cieśli, że kierownik to kiepski fachowiec - takiej prostej rzeczy nie umie zmienić.Drugim minusem tego rozwiązania jest przeważnie wyższy koszt.Piszę przeważnie, ponieważ trzeba koszt obu rozwiązań przekalkulować dla danego konkretnego przypadku. Nie można brać tylko pod uwagę wyższej ceny płatwi stalowej (i dźwigu) oraz łączników.W przypadku zastosowania płatwii stalowych odpada konieczność montażu słupów/mieczy (całkowita lub częściowa) oraz podwalin pod słupy, czy podciągów w/pod stropem pod rzędy słupów.Tak więc sprawę należy spokojnie rozważyć w momencie przedstawienia nam przez projektanta koncepcji projektu, a w przypadku zakupu projektu gotowego ew. zmienić w ramach adaptacji projektu.To by było na tyle.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 23.12.2003 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 A miejsce spawane (wzmocnione blachą, czy nie) jest mocniejszą częścią konstrukcji belki niż materiał jednorodny I to by było na tyle... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 23.12.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 O Drugim minusem tego rozwiązania jest przeważnie wyższy koszt. Piszę przeważnie, ponieważ trzeba koszt obu rozwiązań przekalkulować dla danego konkretnego przypadku. Pzdr No właśnie - zreguły jest to niestety wyższy koszt. Fajnie, że dotarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 24.12.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 O Drugim minusem tego rozwiązania jest przeważnie wyższy koszt. Piszę przeważnie, ponieważ trzeba koszt obu rozwiązań przekalkulować dla danego konkretnego przypadku. Pzdr No właśnie - zreguły jest to niestety wyższy koszt. Fajnie, że dotarło Stary (mimo wigilii, muszę to napisać) poziom Twoich wypowiedzi jest na żenująco niskim poziomie merytorycznym. Rozpaczliwie chwytasz się jakiś bzdurnych argumentów, byle tylko coś napisać. Ja nie pisałem w żadnym ze swoich postów, że rozwiązanie polegjące na stosowaniu płatwii stalowych zamiast drewnianych jest lepsze, bo jest tańsze. Cały czas staram się dać Ci do zrozumienia, że jest to rozwiązanie powszechnie stosowane i wcale nie jest to jakaś kosmiczna technologia. Jak napisałem, jest przeważnie trochę droższe, ale zapewnia w pewnych przypadkach większą funkcjonalność poddasza. I proszę, nie wyjeżdżaj mi tu z tekstem Fajnie, że dotarło , bo nie miało co docierać. Nie stawiaj się w roli nauczyciela (przynajmniej na razie). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 24.12.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 A miejsce spawane (wzmocnione blachą, czy nie) jest mocniejszą częścią konstrukcji belki niż materiał jednorodny I to by było na tyle... Pozdrawiam Poczytaj sobie pierwszy lepszy podręcznik nt Konstrukcji stalowych lub Technologii spawalnictwa, a potem pisz te swoje ironiczne uwagi. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.12.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Kochani. Wasza dysputa zaczyna mi przypominać wymianę zdań niejakiego Bodexa i Weinroba o tym czy "perz zanika po trzecim koszeniu". Skończyła się ona zdecydowana ingerencją Admina.Każdy kto przeczytał ten watek z pewnością już wie co sądzić o stalowej więźbie i metodach łaczenia elementów. Starczy ................ Dzisiaj jest Wigilia, dzień naprawdę szczególny ........ http://obrazki.babiniec.pl/Boże%20Narodzenie/szklana%20kula.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 24.12.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Kochani. Wasza dysputa zaczyna mi przypominać wymianę zdań niejakiego Bodexa i Weinroba o tym czy "perz zanika po trzecim koszeniu". Skończyła się ona zdecydowana ingerencją Admina. Każdy kto przeczytał ten watek z pewnością już wie co sądzić o stalowej więźbie i metodach łaczenia elementów. Starczy ................ Dzisiaj jest Wigilia, dzień naprawdę szczególny ........ http://obrazki.babiniec.pl/Boże%20Narodzenie/szklana%20kula.gif Święta racja. Bierzmy się lepiej za przygotowanie karpia. Pozdrawiam i Spokojnych Świąt życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 24.12.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Poczytaj sobie pierwszy lepszy podręcznik nt Konstrukcji stalowych lub Technologii spawalnictwa, a potem pisz te swoje ironiczne uwagi. Pzdr Widzisz, kolego, czytałem i wnioski jakie się nasuwały są jasne- każda ingerencja w materiał jednorodny powoduje jego osłabienie. Może czytamy inne ksiązki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 24.12.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Stary (mimo wigilii, muszę to napisać) poziom Twoich wypowiedzi jest na żenująco niskim poziomie merytorycznym. Rozpaczliwie chwytasz się jakiś bzdurnych argumentów, byle tylko coś napisać. Ja nie pisałem w żadnym ze swoich postów, że rozwiązanie polegjące na stosowaniu płatwii stalowych zamiast drewnianych jest lepsze, bo jest tańsze. Cały czas staram się dać Ci do zrozumienia, że jest to rozwiązanie powszechnie stosowane i wcale nie jest to jakaś kosmiczna technologia. Jak napisałem, jest przeważnie trochę droższe, ale zapewnia w pewnych przypadkach większą funkcjonalność poddasza. I proszę, nie wyjeżdżaj mi tu z tekstem Fajnie, że dotarło , bo nie miało co docierać. Nie stawiaj się w roli nauczyciela (przynajmniej na razie). Pzdr Już drugi raz coś mi próbujesz udowodnić, tylko jakoś tak nieprzekonująco. A argument, że jest to rozwiązanie powszechnie stosowane, tylko potwierdza Twoją "wiedzę" w tej dziedzinie. Nie będę rozwijał tego wątku, bo uważam, że to nie ma sensu. Słowami można manipulować jak się podoba. Faktami już nie. Rozwiązania więźby stalowej widuję raz na kilkadziesiąd budów. Niec nie uzasadnia stwierdzenia "powszechnie stosowane". Z moje strony EOT, bo nie lubię impertynencji. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Baragan 24.12.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Co myslicie o metalowych szynach zamiast drewnianej więźby w domu z poddaszem użytkowym (sklepionym)? ...Każde rozwiązanie konstrukcji dachowej jest dobre ,czy to drewno czy stal , ale ważne jest właściwe wykonanie techniczne układu połączeń w danej technologii. Natomiast w każdym "mądrym i fachowym" projekcie nie każde rozwiązania są z przypadku i takie rozwiązanie pewnie jest czymś uzasadnione ze strony projektanta a jeżeli tak to skupić należy się na dobrej "funkcji" i komunikacji ludzi którzy tam zamieszkają...Nauczmy się w końcu inwestować w ARCHITEKTURĘ DLA DOBREGO JEJ DIALOGU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 24.12.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Poczytaj sobie pierwszy lepszy podręcznik nt Konstrukcji stalowych lub Technologii spawalnictwa, a potem pisz te swoje ironiczne uwagi. Pzdr Widzisz, kolego, czytałem i wnioski jakie się nasuwały są jasne- każda ingerencja w materiał jednorodny powoduje jego osłabienie. Może czytamy inne ksiązki ? Widziałeś kiedyś próbki spawanej (oczywiście poprawnie) stali? Rozerwany jest materiał łączony poza spoiną, a spoina pozostaje. Specjalnie tak się dobiera materiał na elektrody, żeby spoina miała większą wytrzymałość niż łączony materiał. A poza tym takie połączenie projektuje projektant, który je przelicza, dobiera wysokość spoiny, jaką elektrodą spawać itd. To są sprawy oczywiste i połączenie dwóch głupich HEB-ów dawno już opanowano i nie ma się nad czym rozwodzić. Gdyby wszyscy myśleli tak jak Ty to pewnie przeprawialibyśmy sie przez rzeki o szerokości mniejszej niż 12m, a przez większe już nie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 24.12.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2003 Już drugi raz coś mi próbujesz udowodnić, tylko jakoś tak nieprzekonująco. A argument, że jest to rozwiązanie powszechnie stosowane, tylko potwierdza Twoją "wiedzę" w tej dziedzinie. Nie będę rozwijał tego wątku, bo uważam, że to nie ma sensu. Słowami można manipulować jak się podoba. Faktami już nie. Rozwiązania więźby stalowej widuję raz na kilkadziesiąd budów. Niec nie uzasadnia stwierdzenia "powszechnie stosowane". Z moje strony EOT, bo nie lubię impertynencji. Pozdrawiam Stary, nasza dyskusja naprawdę już straciła sens i sprowadza sie już do tego, czy jeżeli rozwiązanie stosowane jest raz na kilkadziesiąt, czy raz na 10, czy raz na... daje podstawę, żeby uznawać je za powszechnie stosowane. Zgadzam się, że konstrukcję stalowo-drewnianą stosuje się dużo rzadziej niż w całości drewnianą, ale się stosuje. Ja w swojej karierze zawodowej zetknąłem się taką konstrukcją może 3-4 razy, ale jakoś wszyscy moi znajomi po fachu też się z taką zetknęli i mają wiedzę, jak sie do tego zabrać. Stąd moja teza, o powszechności stosowania - może trochę na wyrost - niech Ci będzie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKuba 08.01.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Hmmm. Ostra dyskusja.Ale Moritz ma racje. Dobrze wykonane polaczenie (spaw, nakladki) jest mocniejsze niz przekroj ksztaltownika. Najlepiej wykonac praktyczne obliczenia statyczne. Pytanie Greg98 czy cos takiego wykonywales, bo czytanie ksiazek to teoria oczywiscie jej nie podwazam, ale mogles cos wyrwac z kontekstu.Wszystko moim zdaniem sprowadza sie do tego czego oczekuje Inwestor. Czasami chce miec przestronne pomieszczenia bez podpor w srodku, przy znacznych obciazeniach dachu i wtedy stal jest odpowiednim rozwianiem ale niestety cos za cos - troche kosztuje.Jednakze jesli budowa jest prowadzona systemem gospodarczym badz po najmniejszej linii oporu (czytaj najtaniej) to nie polecam tego rozwiazania bo spawac beda jak sadze osoby najtansze ktore niekoniecznie mialy z tym stycznosc no i wtedy powstaja buble. I dlatego roznosi sie wiesc o tym ze elementy stalowe sa do .... a to nieprawda.Pozdrawiam wszystkich zwolennikow i przeciwnikow elementow stalowych w dachach swoich i nieswoich domów (i nie tylko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.01.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Dyskusja ostra więc może ja trochę łagodniej. Mam w projekcie 6 słupków z zespawanych ceowników i do tego 2 płatwie. Długo rozważałem, czy by tego nie zastąpić drewnem, ale do drewna potrzeba trochę więcej elementów (nie wiem jak to się nazywa - takie podpory po skosie). Dzięki temu mam więcej miejsca i mniej słupków. Co do wbijania gwoździ to na płatwie są przewidziane nakładki drewniane. Miałem dużo obaw ale pozostawiam to tak jak jest w projekcie - i myślę, że będzie dobrze. A tę tonę stali jakoś wniosę na górę... jak - jeszcze nie wiem ale coś wymyślimy żeby nie brać dzwigu... oby się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 08.01.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Panowie Mie wiem jak wy, ale ja mam na poddaszu dach wsparty na 6 słupach (co prawda w projekcie tego nie było, bo była to konstrukcja samonośna, ale jakoś mnie to nie przekonało) i wcale z tego powodu nie narzekam. poprostu chcę zaprojektować poddasze mieszkalne z wykorzystaniem tych podpór, ładnie je obrobić, zabejcować na machoń lub palisander, uważam, że to też ma swój urok. Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts