renata g 30.09.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Bardzo proszę o poradę odnośnie pieca co. Interesuję się piecem z firmy DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS (nowa linia) oraz piecem z firmy ZĘBIEC KMW obydwa wyposażone są w sterownik i nadmuch. Mam do ogrzania dom ok.160 m.kw i starą instalację.Który powinnam wybrać który jest lepszy cena jednego i drugiego jest podobna. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.10.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Bardzo proszę o poradę odnośnie pieca co. Interesuję się piecem z firmy DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS (nowa linia) oraz piecem z firmy ZĘBIEC KMW obydwa wyposażone są w sterownik i nadmuch. Mam do ogrzania dom ok.160 m.kw i starą instalację.Który powinnam wybrać który jest lepszy cena jednego i drugiego jest podobna. ???? Nie sądzę, żeby ktoś był w stanie w pełni porównać oba kotły (nie piece) bo musiałby je oba użytkować i to jednocześnie. Osobiście użytkowuję Zębca KMW 16 i w pełni mnie zadowala, ale mam mniejszy dom. Jeśli coś jeszcze mogę dopowiedzieć to pytaj śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 01.10.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 A nie lepiej KWKD Zębiec ...czyli piec dolnego spalania ? Taki piec jest lepszą konstrukcją, którą osiągniesz dłuższą stałopalność, większa komora załadunkowa, nie stosować żadnego nadmuchu, tylko miarkownik ciągu, mniej elektroniki. W piecu zwykłym pali się praktycznie cały zład węgla na raz , duża część energii się marnuje, komin dymi, sąsiedzi i matka ziemia płacze Nie jestem specem , ale fanatykiem wątku Last Rico o spalaniu węgla. Defro z tego co wiem , jeszcze niedawno nie miało w ofercie dolniaka. Zębiec ma kotły dolnego spalania - właśnie KWKD 15kW i 20 kW . Prawdą jest , że nie mam takiego pieca , a zabieram głos, ale sam stoję przed podobnym wyborem i dzielę się tym czego się dowiedziałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.10.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 A nie lepiej KWKD Zębiec ...czyli piec dolnego spalania ? Taki piec jest lepszą konstrukcją, którą osiągniesz dłuższą stałopalność, większa komora załadunkowa, nie stosować żadnego nadmuchu, tylko miarkownik ciągu, mniej elektroniki. W piecu zwykłym pali się praktycznie cały zład węgla na raz , duża część energii się marnuje, komin dymi, sąsiedzi i matka ziemia płacze Nie jestem specem , ale fanatykiem wątku Last Rico o spalaniu węgla. Defro z tego co wiem , jeszcze niedawno nie miało w ofercie dolniaka. Zębiec ma kotły dolnego spalania - właśnie KWKD 15kW i 20 kW . Prawdą jest , że nie mam takiego pieca , a zabieram głos, ale sam stoję przed podobnym wyborem i dzielę się tym czego się dowiedziałem. Pozdrawiam Nie twierdzę, że KWKD nie jest lepszy, ale sprawność producent podaje identyczną jak dla KMW, a stałopalność jest niższa (ale oczywiście można dosypywać opału, ale wtedy to już nie stałopalność). Problem jest tylko w tym, że ogrzewanie nim będzie droższe bo do miału się nie nadaje. To tyle o porównaniu KMW16 do KWKD15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts