Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich obeznanych w temacie i bardzo proszę o pomoc.

Jestem właścicielką działki rolnej (10 ar) - grunty rolne i pastwiska - kl. V. Poprzednia właściciela odziedziczyła pole, podzieliła je na wiele działek i sprzedała. Grunty leżą bezpośrednio za drogą polną oddzielającą je od jeziora. Na żadnej działce nie jest prowadzona produkcja rolna.

Gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, ale wg wójta są to ciągle tereny rolne i nie można na nich budować. Sąsiednie działki są traktowane przez właścicieli jako działki rekreacyjne, lecz nawet jeśli zostały na nich postawione jakieś domki letniskowe, są to samowole budowlane.

Pytanie 1) Czy występując o wydanie decyzji o warunkach zabudowy mogę otrzymać decyzję odmowną, uzasadnioną tym, że nie ma w sąsiedztwie działki, dostępnej z tej samej drogi publicznej, zabudowanej w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy ... (art. 61 ust. 1 pkt 1 ust o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym), tj. czy wójt może odmówić wydania zgody, czy też byłoby to niedopuszczalne (może ktoś zna podstawy prawne lub jakieś orzeczenia w tym zakresie). Wg mnie moja działka - grunty kl. V nie wymaga wydania decyzji o wyłączeniu ich z produkcji rolnej.

Pytanie 2) Czy zmieni to coś, jeśli o wydanie decyzji o warunkach zabudowy wystąpią właściciele dwóch sąsiednich działek?

Pytanie 3) Czy powyższe dotyczy zarówno domków letniskowych czy również tzw. domku holenderskiego, czyli dużej przyczepy, niezarejestrowanej w Wydziale Komunikacji, o wymiarach 9 x 3 m, która stałaby na działce przez cały rok.

https://forum.murator.pl/topic/130793-dzia%C5%82ka-rolna-a-domek-letniskowy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

ad1. Tak

ad2. Nie

Ad3. Domek holenderski z dużym samozaparciem Nie, pozostałe Tak

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli dobrze zrozumiałam nie muszę się starać o wz dla domku holenderskiego, a w takim razie czy muszę zgłosić w starostwie, że go postawiłam?

Jeśli działka nie ma statusu (przeznaczenia) budowlanej, to moim zdaniem, możesz postawić mobilną przyczepę mieszkalną.

Nie zgłaszaj, bo na 99,99% otrzymasz sprzeciw.

Jak postawisz, a urząd będzie twierdził, że nie można, to ścieżkę przetarł Michał Drzymała.

Ale to w przypadku kiedy działka nie jest budowlana.

A ja mam wątpliwości, bo podzielono na działki mniejsze niż 30 ar, a to jest możliwe tylko w przypadku kiedy dzielona działka ma inne przeznaczenie niż rolne.

Być może przy podziale tego pola było wydane WZ. Sprawdź to, bo to zmienia status prawny tych działek.

• 4 weeks później...