Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

głowice do filtrów do wody - RX i Clack - co lepsze?

bisia

Recommended Posts

Jedna firma proponuje mi do filtrów do wody głowice RX, a inna Clack - różnica w cenie sprzętu nie jest duża, natomiast bardzo duża w robociźnie, czyli w koszcie montażu systemu. Stąd moje pytanie: czy kierować się ceną ostateczną, czy też wybrać wykonawcę ze względu na głowice, bo jedne z nich są wyraźnie lepsze?

Głowice RX produkowane są przez firmę Runxin :D (w kraju, który jutro będzie obchodził 60-lecie istnienia).

Drzewiej amerykanie zrzucali na nas stonkę, a teraz raczą nas głowicami Clack.

Dziwi mnie, że filtry są w podobnej cenie :o . Głowice Clack są standardowo trochę droższe od RX-ów.

Cena montażu powinna być taka sama (obydwie głowice podłącza się w ten sam sposób, tak samo jak np. baterie wannowe. Nie ważne, czy jest to chińszczyzna za 100 zł, czy towar z wyższej półki za 1000).

Jeżeli jest tak jak mówisz, to kup filtr i zamów hydraulika do podłączenia.

Nie znam dobrze głowic RX i nie będę się wypowiadał (spytaj w sklepie czy są do tego części zamienne :) ).

Głowice Clack są dosyć dobre: wykonane w całości z twardego tworzywa, można je rozłożyć samemu na czynniki pierwsze bez użycia narzędzi, części zamienne dostępne "od ręki".

Wybór i tak należy do Ciebie.

Różnice w cenie sprzętu są, ale niewielkie, natomiast różnica w cenie montażu jest inna, bo to dwie inne firmy montujące. Widać jedna z nich się bardzo ceni.

Akurat tak się złożyło, że firma proponująca głowice Clack ma dużo niższą cenę montażu i przez to sumarycznie wychodzi taniej.

Więc biorąc pod uwagę opinię na temat głowic dla mnie wybór jest łatwiejszy. Dziękuję zatem za pomoc.