kriso81 30.09.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam! mam spory problem. Mianowicie niedługo odbieram swoje pierwsze "M" gdzie ścianki działowe są z płyty kartonowo-gipsowej. Przy takiej ściance mam zrobione przyłącze pod WC. Jak mam solidnie zamocować geberit z podwieszaną miską przy czymś takim? Jest na to wogóle jakiś pewny sposób??Będę ogromnie wdzięczny za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.09.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Na stronie geberita znajdziesz plik pdf z instrukcją montaży spłuczki. Jest tam pokazany również montaż w ściance działowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.10.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 osobiście bałbym się dostawiać do takiej ścianki geberita - za każdym razem myślałbym czy ta ścianka na mnie się nie przewróci.Moze zwykły kompakcik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.10.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Na stronie geberita znajdziesz plik pdf z instrukcją montaży spłuczki. Jest tam pokazany również montaż w ściance działowej tylko że tutaj kolega ma dostawić do ścianki a nie montować w niej. No chyba że chce sobie rozwalić to co odbierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 01.10.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Moze najlepiej rozebrak kawalek takiej scianki g-k i postawic cos murowanego powiazanego od gory z istniejaca sciana murowana betonikiem. Bo sama niska scanka np. z komorkowca moze sie przewrocic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriso81 02.10.2009 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 myślałem o tym. Czy wystarczy ściana z cegły postawionej tak aby była jak najcieńsza? wiszłoby ok 5-6 cm grubości, szerokość 60cm, wysokość do sufitu...a może 2 profile zamknięte w pionie mocowane do podłogi i sufitu? i do tego geberit?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynia_ 02.10.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Są różna rodzaje systemów podtynkowych - również takie, które możesz postawić na środku łazienki, obmurować i wszystko będzie się trzymać, więc do ścianki z k-g też możesz taki system dostawić. Efekt końcowy - wizualnie i wymiarowo jest taki sam, jak zamontowanie systemu do ściany murowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 02.10.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 spokojnie można zamontować zestaw typu Gebherit w ściance GK. W końcu jest on samonośny - ma własna konstrukcję i to na niej miska ustępowa właśnie wisi. Proponuję zajrzeć na strony producentów płyt, tam wszystko, łącznie z technicznymi rysunkami jest objaśnione.Ścianki instalacyjne z GK też wyglądają inaczej, mają inną konstrukcję i jesli takie w nowym budynku występują to architekt powinien je uwzględnić - jesli nie to znaczy, że jest do ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriso81 02.10.2009 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 maryniu - widziałem takie rozwiązania na zdjęciach - jednak jak pytam w sklepach w gdańsku - robią wielkie oczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynia_ 03.10.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Wiem, że sprzedawcy w sklepach tak naprawdę niewiele wiedzą, a często nie chcą pomóc, trzeba wiedzieć gdzie robić zakupy. Zajrzyj na stronę Grohe i poszukaj systemów instalacyjnych Rapid SL do wc, do montażu wolnostojącego. Standardowej wysokości czyli 120 cm jest jeden model - 38 584. Zadzwoń do przedstawiciela handlowego na swój region i zapytaj gdzie to możesz kupić. Przed zakupem upewnij się, że zamawiasz komplet - system i pasujący do niego przycisk.To samo możesz zrobić z systemem Geberit, ja po prostu często kupuję Grohe - kwestia przyzwyczajenia. Zajmuję się wnętrzami zawodowo.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriso81 05.10.2009 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Maryniu DZIEKI!!!! rzeczywiście na stronce grohe znalazłem coś takiego- co prawda boję się troszkę ceny - ale przynajmniej SĄ takie stelarze!! Jeszcze raz dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 07.10.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 myślałem o tym. Czy wystarczy ściana z cegły postawionej tak aby była jak najcieńsza? wiszłoby ok 5-6 cm grubości, szerokość 60cm, wysokość do sufitu... a może 2 profile zamknięte w pionie mocowane do podłogi i sufitu? i do tego geberit?? Powinno być 12 cm grubości bo taka ściana przenosi obciążenia (konkretnie ma przenosić 400 kilo obciążenia dynamicznego). Sama chciałam 6 cm, drążyłam temat uparcie i wszyscy mi odpowiadali że to za mało. Oczywiście możnaby pokombinować z jakimiś dodatkowymi wzmocnieniami po bokach, wwiertać się w boczne ściany (nie GK) ale machnęłam w końcu ręką i stanęło na 12 cm. Wiem że jest możliwość montażu w ściankach szkieletowych, ale co to konkretnie znaczy to niech Ci ktoś mądrzejszy wyjaśni a ja chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriso81 07.10.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 z racji ceny zestawu wolnostojącego Grohe, wrócę chyba do mojej 1szej wersji... tzn stalowe profile zamknięte w kształcie litery L - dłuższa część idzie pionowo w górę i do niej zamiast do ściany przytwierdzam geberit, natomiast krótsza odstaje w tym samym kierunku co miska WC ( trzeba będzie podkuć wylewkę co by nie wystawało... ) co Wy na to? ps. znalazłem jeszcze zestawy wolnostojące "walraven" ze spłuczką geberit- ale tylko hurt - nie mam pojęcia gdzie to można kupić, poza tym podejrzewam zaporową cenę dla tych co chcą "cudować" ( jak powiedział pan w cast... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 08.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 równie dobrze będzie za pomąca profila UA, przykręconego kątownikami do posadzki i sufitu poprzez śruby M8, można dodatkowo przykręcić poprzeczkę z tego samego profila bezpośrednio na stelażu Gebhrita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monimak 08.04.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam! Niedawno odebrałam swoje pierwsze mieszkanie. Ściany wewnątrz łazienki są wykonane z płyt gipsowo kartonowych na konstrukcji metalowej. Grubość tych ścian to ok 15-20 cm. Chciałabym na jednej z tych ścian zamontować stelaż geberit z miską wiszącą. Proszę o poradę jaki stelaż byłby w takim przypadku najlepszy. Czy konieczne jest wzmocnienie ściany z k-g? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts