matiz-1990 30.09.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 witam dzis zakupilem sobie drzwi do pokoju pełne okleinowane . Lecz zeby pasowaly mi do pokoju musze od dolu podciac jakies 2 cm . Mianowicie moje pytanie brzmi : jak mozna podciac takie drzwi zeby mi nie poszarpalo tej okleiny prosze o pomoc z gory dzieki wszystkim Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.10.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 w firmach stolarskich to mają taką cyrkularkę z dwoma piłami, jedna najpierw nacina 0,5 cm z dołu, a potem dopiero druga obcina całość z góry. Chodzi o to, że okleinę odrywa ząb wychodzący a wchodzący - nie.Jak to zrobić w warunkach amatorskich - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 01.10.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Ja to bym zrobil tak, ze najpierw zaznaczylbym ile musze sciac, po czym wzial metalowa linijke i ostrym nozem przejechal linie, ktora przecielaby okleine. Potem jakies ja wiem.... 0.5 mm nizej cialbym. Jednak czy to sie oplaca? Mysle, ze przedmowca piszac o zakladach specjalizujacych sie w tym mial racje, bo podejrzewam, ze nie wezma duzo kasy, a efekt i tak bedzie lepszy niz samemu przecierajac szlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.10.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Ręczna piła z drobnymi ząbkami, wcześniej próbka poniżej linii cięcia.Przecięcie okleiny ostrym narzędziem to dobry pomysł.PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 01.10.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 U mnie też drzwi były docinane , robiła to ekipa która je montowała drzwi DRE. Na linii cięcia oklejali (z tej nie odcinanej strony ) zwykłą papierową taśmę malarską , dzięki temu nie strzępiło i zadzierało okleiny oraz nie rysowało pozostałej okleiny od przesuwu prowadnicy piły. A przycinane było piłą tarczową do drewna z widią (elektryczna ale ta ręczna nie na stojaku). Na konieć drobny papier ścierny na klocku drewnianym pod kątem 45st przeszlifowane krawędzie. Nic się nie odkleiło poszarpało - robione ponad 3 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.10.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Efekt jest też zależny od jakości okleiny. Przy podobnym problemie użyłem elektrycznej heblarki z zadowalającym efektem. U mnie to było kilka milimetrów do odcięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflexes 01.10.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Ręczna piła z drobnymi ząbkami, wcześniej próbka poniżej linii cięcia. Przecięcie okleiny ostrym narzędziem to dobry pomysł. Pzdr J Dobry pomysł. Obcinałem tak 4 sztuki tanich drzwi Classena. Dobra piła i spokój to podstawa. Delikatne ruchy bez wielkiego nacisku. Później lekko krawędzie drobnym papierem ściernym i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 01.10.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 ups zwykła piła ręczna może być zagłębiarka na listwie prowadzącej - To tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 02.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Do wyżynarek są takie specjalne brzeszczoty do cięcia blatów itp. One maja taki układ dziwnych skośnych prawie płaskich zębów. Działa sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcorro 04.10.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ja to robię elektryczną heblarką , rysujesz linię ołowkiem ile musisz zestrugać następnie strugasz z jednej strony około 20cm do linii następnie z drógiej strony.Jeżeli będziesz strugać do końca to końcówkę ci wystrzępi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 04.10.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ja to robię elektryczną heblarką , rysujesz linię ołowkiem ile musisz zestrugać następnie strugasz z jednej strony około 20cm do linii następnie z drógiej strony.Jeżeli będziesz strugać do końca to końcówkę ci wystrzępi. ? kurcze musisz sie zgłosić do Mam Talent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.10.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ja to robię elektryczną heblarką , rysujesz linię ołowkiem ile musisz zestrugać następnie strugasz z jednej strony około 20cm do linii następnie z drógiej strony.Jeżeli będziesz strugać do końca to końcówkę ci wystrzępi. ? kurcze musisz sie zgłosić do Mam Talent Co w tym dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 04.10.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ja to robię elektryczną heblarką , rysujesz linię ołowkiem ile musisz zestrugać następnie strugasz z jednej strony około 20cm do linii następnie z drógiej strony.Jeżeli będziesz strugać do końca to końcówkę ci wystrzępi. ? kurcze musisz sie zgłosić do Mam Talent Co w tym dziwnego? to ja bym chętnie poprosił Ciebie abys popodcinał moje drzwi tą ową heblarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 04.10.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 w firmach stolarskich to mają taką cyrkularkę z dwoma piłami, jedna najpierw nacina 0,5 cm z dołu, a potem dopiero druga obcina całość z góry. Chodzi o to, że okleinę odrywa ząb wychodzący a wchodzący - nie. Jak to zrobić w warunkach amatorskich - nie wiem. w warunkach amatorskich: mocujesz listwę metalową na ściski stolarskie tak, żeby bok pilarki się po niej przesuwał, a ostrze po linii którą chcesz ciąć. głębokość cięcia powyżej połowy grubości drzwi. Potem robisz dokładnie to samo tylko z drugiej strony drzwi.. Im lepiej przymierzysz tym lepiej wyjdzie... pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.10.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Ja to robię elektryczną heblarką , rysujesz linię ołowkiem ile musisz zestrugać następnie strugasz z jednej strony około 20cm do linii następnie z drógiej strony.Jeżeli będziesz strugać do końca to końcówkę ci wystrzępi. ? kurcze musisz sie zgłosić do Mam Talent Co w tym dziwnego? to ja bym chętnie poprosił Ciebie abys popodcinał moje drzwi tą ową heblarką Wyczuwam między wierszami ironię spowodowaną prawdopodobnie dużą warstwą do usunięcia. W takim przypadku zaczynasz piłą (jakąkolwiek) i tylko kończysz heblarką. Chyba, że chodzi o drzwi metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 05.10.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Heblarka to tak nie bardzo, chyba ze sie nie ma niczego innego..Najprosciej - pilarka z dobra tarcza + prowadnica - np z poziomnicy.Tylko nie tarcza za 30zl, tylko dobra z min. 48 zebami przy fi 190.Cięcie jak w fabryce. I nie potrzeba podcinaka Od biedy mozna frezarka, choc wiecej syfu bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.10.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Heblarka to tak nie bardzo, chyba ze sie nie ma niczego innego.. Najprosciej - pilarka z dobra tarcza + prowadnica - np z poziomnicy. Tylko nie tarcza za 30zl, tylko dobra z min. 48 zebami przy fi 190. Cięcie jak w fabryce. I nie potrzeba podcinaka Od biedy mozna frezarka, choc wiecej syfu bedzie. A to tak z autopsji, czy przekorności? Skąd ta niechęć do heblarki? Skracałem i piłą i heblarką i z obu opcji wybieram heblarkę. Gdybym miał jakąś profesjonalną piłę i tarczę to może wybrałbym inaczej, ale na pewno nie dla kilku milimetrów do obcięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 07.10.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 A to tak z autopsji, czy przekorności? Skąd ta niechęć do heblarki? Skracałem i piłą i heblarką i z obu opcji wybieram heblarkę. Gdybym miał jakąś profesjonalną piłę i tarczę to może wybrałbym inaczej, ale na pewno nie dla kilku milimetrów do obcięcia. Z autopsji obslugi heblarki. Przynajmniej moja bosch gho bierze przy maksymalnym wysunieciu z 2-2.5mm. Ale oczywiscie, jezeli nie ma dobrej tarczy lepiej dokonczyc heblem. niz pila z zebami do tarcicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 07.10.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 widać ironie w postach więc myśle ze będzie wiedział Mc Gywer ale w tej dziedzinie bardziej Chuck Norris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts