Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podciecie drzwi

matiz-1990

Recommended Posts

witam dzis zakupilem sobie drzwi do pokoju pełne okleinowane . Lecz zeby pasowaly mi do pokoju musze od dolu podciac jakies 2 cm . Mianowicie moje pytanie brzmi : jak mozna podciac takie drzwi zeby mi nie poszarpalo tej okleiny prosze o pomoc z gory dzieki wszystkim Pozdr

w firmach stolarskich to mają taką cyrkularkę z dwoma piłami, jedna najpierw nacina 0,5 cm z dołu, a potem dopiero druga obcina całość z góry. Chodzi o to, że okleinę odrywa ząb wychodzący a wchodzący - nie.

Jak to zrobić w warunkach amatorskich - nie wiem.

Ja to bym zrobil tak, ze najpierw zaznaczylbym ile musze sciac, po czym wzial metalowa linijke i ostrym nozem przejechal linie, ktora przecielaby okleine. Potem jakies ja wiem.... 0.5 mm nizej cialbym. Jednak czy to sie oplaca? Mysle, ze przedmowca piszac o zakladach specjalizujacych sie w tym mial racje, bo podejrzewam, ze nie wezma duzo kasy, a efekt i tak bedzie lepszy niz samemu przecierajac szlaki

U mnie też drzwi były docinane , robiła to ekipa która je montowała drzwi DRE.

Na linii cięcia oklejali (z tej nie odcinanej strony ) zwykłą papierową taśmę malarską , dzięki temu nie strzępiło i zadzierało okleiny oraz nie rysowało pozostałej okleiny od przesuwu prowadnicy piły.

A przycinane było piłą tarczową do drewna z widią (elektryczna ale ta ręczna nie na stojaku). Na konieć drobny papier ścierny na klocku drewnianym pod kątem 45st przeszlifowane krawędzie. Nic się nie odkleiło poszarpało - robione ponad 3 lata temu

Jerzysio napisał:
Ręczna piła z drobnymi ząbkami, wcześniej próbka poniżej linii cięcia.

Przecięcie okleiny ostrym narzędziem to dobry pomysł.

Pzdr

J

Dobry pomysł. Obcinałem tak 4 sztuki tanich drzwi Classena. Dobra piła i spokój to podstawa. Delikatne ruchy bez wielkiego nacisku. Później lekko krawędzie drobnym papierem ściernym i po sprawie.

Gość ANSEXXX
  elcorro napisał:
Ja to robię elektryczną heblarką , rysujesz linię ołowkiem ile musisz zestrugać następnie strugasz z jednej strony około 20cm do linii następnie z drógiej strony.Jeżeli będziesz strugać do końca to końcówkę ci wystrzępi.

? :o :o :o :o :o :o kurcze musisz sie zgłosić do Mam Talent

ANSE&DREW napisał:
  elcorro napisał:
Ja to robię elektryczną heblarką , rysujesz linię ołowkiem ile musisz zestrugać następnie strugasz z jednej strony około 20cm do linii następnie z drógiej strony.Jeżeli będziesz strugać do końca to końcówkę ci wystrzępi.

Co w tym dziwnego?

Gość ANSEXXX
  labas1 napisał:
  ANSE&DREW napisał:
  elcorro napisał:

Co w tym dziwnego?

to ja bym chętnie poprosił Ciebie abys popodcinał moje drzwi tą ową heblarką

retrofood napisał:
w firmach stolarskich to mają taką cyrkularkę z dwoma piłami, jedna najpierw nacina 0,5 cm z dołu, a potem dopiero druga obcina całość z góry. Chodzi o to, że okleinę odrywa ząb wychodzący a wchodzący - nie.

Jak to zrobić w warunkach amatorskich - nie wiem.

w warunkach amatorskich:

mocujesz listwę metalową na ściski stolarskie tak, żeby bok pilarki się po niej przesuwał, a ostrze po linii którą chcesz ciąć. głębokość cięcia powyżej połowy grubości drzwi. Potem robisz dokładnie to samo tylko z drugiej strony drzwi.. Im lepiej przymierzysz tym lepiej wyjdzie...

pozdro...

ANSE&DREW napisał:
  labas1 napisał:
  ANSE&DREW napisał:
  elcorro napisał:

Co w tym dziwnego?

to ja bym chętnie poprosił Ciebie abys popodcinał moje drzwi tą ową heblarką

Wyczuwam między wierszami ironię spowodowaną prawdopodobnie dużą warstwą do usunięcia. W takim przypadku zaczynasz piłą (jakąkolwiek) i tylko kończysz heblarką. Chyba, że chodzi o drzwi metalowe. :)

Heblarka to tak nie bardzo, chyba ze sie nie ma niczego innego..

Najprosciej - pilarka z dobra tarcza + prowadnica - np z poziomnicy.

Tylko nie tarcza za 30zl, tylko dobra z min. 48 zebami przy fi 190.

Cięcie jak w fabryce. I nie potrzeba podcinaka

Od biedy mozna frezarka, choc wiecej syfu bedzie.

bst napisał:
Heblarka to tak nie bardzo, chyba ze sie nie ma niczego innego..

Najprosciej - pilarka z dobra tarcza + prowadnica - np z poziomnicy.

Tylko nie tarcza za 30zl, tylko dobra z min. 48 zebami przy fi 190.

Cięcie jak w fabryce. I nie potrzeba podcinaka

Od biedy mozna frezarka, choc wiecej syfu bedzie.

A to tak z autopsji, czy przekorności? Skąd ta niechęć do heblarki? Skracałem i piłą i heblarką i z obu opcji wybieram heblarkę. Gdybym miał jakąś profesjonalną piłę i tarczę to może wybrałbym inaczej, ale na pewno nie dla kilku milimetrów do obcięcia.

zbigmor napisał:

A to tak z autopsji, czy przekorności? Skąd ta niechęć do heblarki? Skracałem i piłą i heblarką i z obu opcji wybieram heblarkę. Gdybym miał jakąś profesjonalną piłę i tarczę to może wybrałbym inaczej, ale na pewno nie dla kilku milimetrów do obcięcia.

Z autopsji obslugi heblarki. Przynajmniej moja bosch gho bierze przy maksymalnym wysunieciu z 2-2.5mm.

Ale oczywiscie, jezeli nie ma dobrej tarczy lepiej dokonczyc heblem. niz pila z zebami do tarcicy.