Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia mimo sprzeciwu miasta!

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę w sprawie zalegalizowania oczyszczalni przydomowej.

Przebieg sprawy:

1.Miasto dostało dofinansowanie z UE na wykonanie sieci kanalizacyjnej w naszej dzielnicy, gdzieś około 2004 roku zrobili projekty, które nie uwzględniły mojego domu (była to działka budowlana).

2. W 2006 do pozwolenia na budowę dostałem warunki przyłącza do sieci kanalizacyjnej. Wskazano, że będę musiał się przyłączyć do sieci zaprojektowanej w przyszłości i że nie mogę robić tymczasowego szambo, bo oni wcześniej skończą kanalizacje niż ja zbuduję dom. Takie warunki złożyłem we wniosku o pozwolenie na budowę.

3. Dzisiaj istnieje już sieć kanalizacyjna i mój dom. Okazuje się, że najbliższa studzienka, do której mogę się przyłączyć jest w odległości 70m od mojej działki i w dodatku jej dno jest powyżej mojego wylotu kanalizacyjnego, więc przyłącze grawitacyjne jest nie możliwe. Żeby spełnić warunki przyłącza muszę zbudować na własny koszt mini sieć kanalizacyjną z 2 studniami i przepompownią, zapłacić za materiały i robociznę, dodatkowo za "przekopanie drogi miejskiej", a potem płacić za kanalizację dodatkowe zużycie prądu przez pompę i serwis całości przy ewentualnej awarii. W skrócie - robią mnie w jajo i mam robić to co do nich należy za własne pieniądze.

4. Wybudowałem oczyszczalnię przydomową. Złożyłem projekt w Urzędzie, ale przysłali mi sprzeciw z uzasadnieniem:

Na terenie obowiązuje plan zagospodarowania, który zawiera sieć kanalizacyjną więc nowe budynki muszą się do niej przyłączyć.

Złożyłem odwołanie od sprzeciwu u Wojewody, ale on podtrzymał sprzeciw.

Mogę teraz zaskarżyć decyzję do Wojewódzkiego Sądu Admin. ale prawnie i tak oni mają rację.

Co mogę zrobić?

1. Zaskarżyć decyzję i wnieść sprawę do Sądu.

2. Szukać sposobu na legalizację oczyszczalni.

Moim celem jest zakończenie budowy, żeby to zrobić muszę spełnić warunki przyłączenia instalacji, obecnie ich nie spełniam. Jak mogę nakłonić miasto, żeby przyjęło odbiór budowy na obecnych warunkach?

Z góry dzięki za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/

Naruszyłeś wiele przepisów i to tak, ze powinno być nowe pozwolenie na budowę i być może, grozi Ci kara za użytkowanie domu bez przyjętego zgłoszenia o zakończeniu budowy (10.000,-), bo jakoś tak wychodzi mi, że już tam mieszkasz.

Wracając do pytania, to czy warunki przyłączenia do kanalizacji określone w pozwoleniu na budowę różnią się od tych rzeczywistych?

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3588434

Dla ścisłości. Naruszyłem najwyżej 1 przepis, że zbudowałem oczyszczalnię mimo sprzeciwu, choć i to nie jest jasne do końca, bo właściwie na oczyszczalnię nie trzeba mięć pozwolenia. Poza tym sprawa jest w toku więc, żadna decyzja aktualnie nie jest prawomocna. Za 30 dni decyzja wojewody się uprawomocni i wtedy muszę wnieść sprawę przeciw miastu, żeby nie złamać przepisów.

A nie chcę tego robić, chcę żeby Urząd uznał moją oczyszczalnię, lub zmusił wodociągi do doprowadzenia sieci do mojej działki.

Wtedy mogę się wreszcie wprowadzić i zamieszkać i płacić im podatki od nieruchomości.

Co do mieszkania to ;) Nie wiem jak można udowodnić, że mieszkam czy nie mieszkam? Na pewno urządzam i chce mieszkać ale Urząd mi to utrudnia.

Warunki przyłącza w projekcie były bardzo ogólne. Należy podłączyć się do zaprojektowanej w przyszłości sieci. Do tego dołączono mapkę z narysowaną studzienką. Aktualnie studzienka jest w innym miejscu, ale blisko tego co wtedy ktoś nagryzmolił.

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3588467

Naruszyłeś również przepis prawa budowlanego 36.a.1 w związku z 36a.5.1 i ewentualnie 36a.5.7.

I nawet jak wygrasz sprawę o samowolne postawienie oczyszczalni - w co wątpię, to „złapią” Cię (jak będą chcieli) na te zapisy.

To dla jasności.

Ale może odpowiedz na zadane pytanie.

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3588498

Co mogę zrobić?

1. Zaskarżyć decyzję i wnieść sprawę do Sądu.

2. Szukać sposobu na legalizację oczyszczalni.

Moim celem jest zakończenie budowy, żeby to zrobić muszę spełnić warunki przyłączenia instalacji, obecnie ich nie spełniam. Jak mogę nakłonić miasto, żeby przyjęło odbiór budowy na obecnych warunkach?

.

Co możesz zrobić żeby uniknąć kłopotów?

1. Wykopać oczyszczalnie

2. Wykonać przyłącz do kanalizacji , zbierając wszystkie rachunki ( najlepiej kompleksowo przez jedną firmę)

3. Wystąpić do miasta o zwrot kosztów za ten odcinek, który leży poza twoją działką.

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3588523

Widzę, że w międzyczasie dopisałeś.

Tak jak napisała aglig, lub:

Jeśli poprzednie usytuowanie studzienki, oraz inne warunki nie określały, że ścieki będą pod „górkę”, a w związku z tym, że będzie istniała konieczność budowy przepompowni na Twój koszt, to istnieje szansa, na załatwienie tej sprawy.

Nie mniej jednak, w jakiś sposób zaprzepaściłeś sprawę stawiając urząd przed faktem dokonanym, budując oczyszczalnię – z tego co piszesz wynika nawet, że wpierw postawiłeś i dopiero po fakcie zawiadomiłeś urząd. To był (jest) podstawowy błąd.

Moim zdaniem do sprawy należało podejść tak:

1. Napisać o warunkach które są inne niż te na których podstawie wydano PnB – dotyczy przyłącza kanalizacyjnego.

2. Uprawniony architekt powinien zrobić projekt zamienny zagospodarowania terenu z zaznaczeniem oczyszczalni.

3. Wystąpić o nowe PnB.

W każdym przypadku, raczej oczyszczalnia do "odkopania" :roll:

Budowa oczyszczalni jest co prawda na zezwolenie, ale jest to w trakcie budowy i przez to jest to istotne odstępstwo od zatwierdzonego projektu.

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3588553

• 1 month później...

tu jest ciekawy przypadek w Rzeczpospolitej:

http://www.rp.pl/artykul/8,389385_Kiedy_oplata_za_przylacze_jest_zgodna_z_prawem_.html

Wynika z niego, że gmina musi doprowadzić przyłącze do granicy mojej działki!!!

Jak ich mam do tego zmusić?

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3691682

Co możesz zrobić żeby uniknąć kłopotów?

1. Wykopać oczyszczalnie

2. Wykonać przyłącz do kanalizacji , zbierając wszystkie rachunki ( najlepiej kompleksowo przez jedną firmę)

3. Wystąpić do miasta o zwrot kosztów za ten odcinek, który leży poza twoją działką.

A artykuł to wyrzuć do kosza, bo komentarz dzienikarza do wyroku Sądu jest błędny.

Ustawy i rozporządzenia w których występuje przyłącze kanalizacyjne:

1. Ustawa z dnia 13 września 1996 r o utrzymaniu czystosci i porządku w Gminach

2. Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków

3. Ustawa prawo budowlane

Prawo lokalne:

1. Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego

2. Regulamin utrzymania porządku i czystości na terenie Gminy.

No to teraz po kolei wybrane artykuły z wyżej cytowanych ustaw.

Ad.1

Art. 1. 1. Ustawa określa zadania gminy oraz obowiązki właścicieli nieruchomości dotyczące utrzymania czystości i porządku, a także warunki udzielania zezwoleń podmiotom świadczącym usługi w zakresie objętym regulacją ustawy

Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do zbierania odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym;

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych

7. W przypadku stwierdzenia niewykonania obowiązków, o których mowa w ust. 1-4, wójt (burmistrz, prezydent miasta) wydaje decyzję nakazującą wykonanie obowiązku.

9. Wykonywanie decyzji, o której mowa w ust. 7, podlega egzekucji w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954).

art 10

2. Kto nie wykonuje obowiązków wymienionych w art. 5 ust. 1

- podlega karze grzywny

Ad2

Art 2

5) przyłącze kanalizacyjne - odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy usług z siecią kanalizacyjną, za pierwszą studzienką, licząc od strony budynku, a w przypadku jej braku do granicy nieruchomości gruntowej ( i wyrok Sadu o którym pisze kolega uściśla tylko tą definicje.Wszystko co poza działką jest siecią kanalizacyjną.)

2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.

Ogólnie rzecz biorąc właściciel nieruchomości jest obowiązany na własny koszt wykonać uzgodnienia zapisane w prawie budowlanym oraz przyłącz do własnej działki.

No i wyrok Sądu

Uchwała z dnia 13 września 2007 r. Sąd Najwyższy

III CZP 79/07

Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Stanisława P. i Elżbiety P. przeciwko "P.W.K.", sp. z o.o. w O. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 13 września 2007 r. zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Olsztynie postanowieniem z dnia 8 marca 2007 r.:

"Czy odcinek przewodu kanalizacyjnego położony między granicą nieruchomości osoby, która z własnych środków dokonała podłączenia wewnętrznych urządzeń kanalizacyjnych w budynku wzniesionym na nieruchomości do sieci przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego, a tą siecią stanowi urządzenie kanalizacyjne, o którym mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (jedn. tekst: Dz.U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858)?"

podjął uchwałę:

"Wybudowany z własnych środków przez odbiorcę usług zbiorowego odprowadzania ścieków odcinek przewodu kanalizacyjnego łączący wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości tego odbiorcy z istniejącą siecią kanalizacyjną stanowi w części leżącej poza granicą jego nieruchomości gruntowej urządzenie kanalizacyjne, o jakim mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (jedn. tekst: Dz.U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858 ze zm.). "

Czyli wszystko co jest w granicach działki jest przyłączem kanalizacyjnym a poza nią siecią kanalizacyjną.

http://forum.muratordom.pl/precedens-zwrot-za-przylacze-wod-kan-od-granicy-dzialki,t112193.htm

USTAWA

z dnia 7 czerwca 2001 r.

o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.1)

(Dz. U. z dnia 13 lipca 2001 r)

Art. 31.1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.

Do wybudowania już nie zmusisz nikogo ( a chyba chcesz mieszkać)

na podanej niżej podstawie powiedzą że zrobią to za lat np. 5

Art. 21. 1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne opracowuje wieloletni plan rozwoju i modernizacji urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych będących w jego posiadaniu, zwany dalej "planem".

2. Plan określa w szczególności:

1) planowany zakres usług wodociągowo-kanalizacyjnych;

2) przedsięwzięcia rozwojowo-modernizacyjne w poszczególnych latach;

3) przedsięwzięcia racjonalizujące zużycie wody oraz wprowadzanie ścieków;

4) nakłady inwestycyjne w poszczególnych latach;

5) sposoby finansowania planowanych inwestycji.

3. Plan powinien być zgodny z kierunkami rozwoju gminy określonymi w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, z ustaleniami miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz ustaleniami zezwolenia wydanego temu przedsiębiorstwu na prowadzenie zbiorowego zaopatrzenia w wodę i zbiorowego odprowadzania ścieków.

4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne przedkłada plan wójtowi (burmistrzowi, prezydentowi miasta), który sprawdza, czy spełnia on warunki określone w ust. 3.

5. Plan spełniający warunki określone w ust. 3 rada gminy uchwala w terminie 3 miesięcy od dnia przedłożenia planu wójtowi (burmistrzowi, prezydentowi miasta).

6. W przypadku niepodjęcia uchwały w terminie, o którym mowa w ust. 5, plan stanowi podstawę do określenia i jednorazowego zatwierdzenia taryf.

7. Obowiązek opracowania planu nie dotyczy przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych, które nie planują budowy urządzeń wodociągowych lub urządzeń kanalizacyjnych

Wybuduj i przekaż odpłatnie.

A pisanie przez dziennikarzy takich bzdur ( mieszanie podstawowych pojęć) powinno być karalne

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3691700

Ups....

Myślałem że wobec tego obowiązek przyłącza spoczywa na gminie. Ja mam to w nosie.

Gmina musi pociągnąć sieć do mojej działki, a cały czas mówili że to mój obowiązek. To zupełnie zmienia postać rzeczy.

Ja doprowadzam sieć do studzienki na granicy, a oni niech sobie z tym robią co chcą. Nic mnie to nie interesuje.

Tylko jak to wytłumaczyć MPWiK?

;)

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3691746

Gmina musi pociągnąć sieć do mojej działki, a cały czas mówili że to mój obowiązek. To zupełnie zmienia postać rzeczy.

Ja doprowadzam sieć do studzienki na granicy, a oni niech sobie z tym robią co chcą. Nic mnie to nie interesuje.

Tylko jak to wytłumaczyć MPWiK?

;)

NIC NIE MUSI. Tym bardziej że bedzie to sieć do jednej działki. Twoja jedyna droga to samemu wybudować i odpłatnie przekazać. Chyba że chcesz mieszkać nielegalnie na budowie. Bo odbioru budynku nie dostaniesz.

https://forum.murator.pl/topic/130833-oczyszczalnia-mimo-sprzeciwu-miasta/#findComment-3693284