Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro ekogroszek 35KW - optymalne ustawienia

tiken

Recommended Posts

Witam. Posiadam piec Defro na ekogroszek o mocy 35KW ze sterownikiem ST-37. Mam do ogrzania budynek pietrowy o lacznej powierzchni 370 m2. Chcialbym Was prosic o podanie opytmalnych ustawien sterownika w taki sposob aby od godziny 5 do 13.30 bylo spalanie tak do 60 C a od 13.30 do 5 piec byl na podtrzymaniu... Chodzi mi po prostu o to by nie chodzic kazdego dnia i nie rozpalac od nowa... Bede bardzo wdzieczny za udzielona mi pomoc. NIestety jestem zielony jesli chodzi o dobranie dobrych, oszczednych ustawien. Serdecznie pozdrawiam.

Widze ze nikt nie potrafi mi pomoc. No coz..:) siedzie od tamtej pory przy piecu i mozna powiedziec ze osiagnalem sukces, ale nie do konca:) czas podawania mam 17s, przerwy 45, nadmuch na 7 i 30% odkrytej zaslonki, czopuch na 25% zasloniety.

Chcialbym zmiejszyc nadmuch, kosztem czego bylaby wieksza oszczedonsc. Ale dziwi mnie to ze piszecie ze macie na 1-2 nadmuch i wam dorze spala... mnie pozostaja kawalki groszku a piec bardzo wolno sie rozpedza. Takze poki co piluje na 7 nadmuchu. Do tego temp zadana mam na 60 a osiaga max do 52... Co mozecie poradzic zeby praca pieca byla oszczedniejsza?

• 2 months później...

Witam,

mam Defro 25kW więc na własnym przykładzie:

w instrukcji kotła na str. 14 jest tabelka zależności długości czasu podawania i długości przerwy w podawaniu która obrazuje moc pieca w zal od tych dwóch parametrów - rozumiem, że masz ten piec w firmie - wobec tego radzę zaraz po przyjściu rano ustawić moc na max jaką obsługuje piec tj. 35kW (wydłużyć czas podawania np do 10s. przy np. stałym czasie przerw np. 30s), a o 13:30 odwiedzić kotłownię i czas podawania skrócić max (u mnie 5s na tym sterowniku) a reszty nastawów nie ruszać. Przepustnicę na czopuchu otwórz na max (od tego zależy ilość popiołu która zostaje w piecu więc przy max otwartym masz czyściej i mniej do wygarniania). U mnie sprawdził się wentylator na minimalnych obrotach (popioł nie żużluje się tylko jest ładny sypki i niewiele). Ja mam na piecu ustawioną cały czas temp. 56stC i tego nie zmieniam.

Ewentualnie zakup sterownika PID - z przeczytanych na forach postów wynika że to rewelka i na nim można ustalać strefy czasowe - czyli to co Ty chcesz.

dzieki za odpowiedz:)

ok ustawie tak jutro rano. Co do przepustnicy to u mnie jest po srodku. Im bardziej jest odslonieta, tym wg mnie wiecej ciepla ucieka. A co do popiolu ktory idzie w komin to predziej osiadzie sie w kominie niz wyleci z niego, tym bardziej ze moj ma ponad 9 m. Ja dzis ustawielm nadmuch na 3 po to by zobaczyc co sie stanie z temperatura (akutalnie od kilku dni pracuje na 15 pod i 49 przerwy, 6 nadmuch i mam 51st i groszek jak nidgy spala sie dobrze) i okazalo sie po tym przestawieniu ze temp od razu zaczela spadac. na ktorym biegu masz wentylator?? i rozumiem ze dolne drzwiczki masz calkowiecie zamkniete?

Masz moze tak ze czesto walcza Ci sie alarm nie rosnacej temperatury?? ja ustawilem jego czas na 24h a i tak mi sie prawie wlacza codziennie.

• 11 years później...