tiken 01.10.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Witam. Posiadam piec Defro na ekogroszek o mocy 35KW ze sterownikiem ST-37. Mam do ogrzania budynek pietrowy o lacznej powierzchni 370 m2. Chcialbym Was prosic o podanie opytmalnych ustawien sterownika w taki sposob aby od godziny 5 do 13.30 bylo spalanie tak do 60 C a od 13.30 do 5 piec byl na podtrzymaniu... Chodzi mi po prostu o to by nie chodzic kazdego dnia i nie rozpalac od nowa... Bede bardzo wdzieczny za udzielona mi pomoc. NIestety jestem zielony jesli chodzi o dobranie dobrych, oszczednych ustawien. Serdecznie pozdrawiam. Widze ze nikt nie potrafi mi pomoc. No coz.. siedzie od tamtej pory przy piecu i mozna powiedziec ze osiagnalem sukces, ale nie do konca:) czas podawania mam 17s, przerwy 45, nadmuch na 7 i 30% odkrytej zaslonki, czopuch na 25% zasloniety. Chcialbym zmiejszyc nadmuch, kosztem czego bylaby wieksza oszczedonsc. Ale dziwi mnie to ze piszecie ze macie na 1-2 nadmuch i wam dorze spala... mnie pozostaja kawalki groszku a piec bardzo wolno sie rozpedza. Takze poki co piluje na 7 nadmuchu. Do tego temp zadana mam na 60 a osiaga max do 52... Co mozecie poradzic zeby praca pieca byla oszczedniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapka 30.12.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam, mam Defro 25kW więc na własnym przykładzie: w instrukcji kotła na str. 14 jest tabelka zależności długości czasu podawania i długości przerwy w podawaniu która obrazuje moc pieca w zal od tych dwóch parametrów - rozumiem, że masz ten piec w firmie - wobec tego radzę zaraz po przyjściu rano ustawić moc na max jaką obsługuje piec tj. 35kW (wydłużyć czas podawania np do 10s. przy np. stałym czasie przerw np. 30s), a o 13:30 odwiedzić kotłownię i czas podawania skrócić max (u mnie 5s na tym sterowniku) a reszty nastawów nie ruszać. Przepustnicę na czopuchu otwórz na max (od tego zależy ilość popiołu która zostaje w piecu więc przy max otwartym masz czyściej i mniej do wygarniania). U mnie sprawdził się wentylator na minimalnych obrotach (popioł nie żużluje się tylko jest ładny sypki i niewiele). Ja mam na piecu ustawioną cały czas temp. 56stC i tego nie zmieniam. Ewentualnie zakup sterownika PID - z przeczytanych na forach postów wynika że to rewelka i na nim można ustalać strefy czasowe - czyli to co Ty chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiken 04.01.2010 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 dzieki za odpowiedz:) ok ustawie tak jutro rano. Co do przepustnicy to u mnie jest po srodku. Im bardziej jest odslonieta, tym wg mnie wiecej ciepla ucieka. A co do popiolu ktory idzie w komin to predziej osiadzie sie w kominie niz wyleci z niego, tym bardziej ze moj ma ponad 9 m. Ja dzis ustawielm nadmuch na 3 po to by zobaczyc co sie stanie z temperatura (akutalnie od kilku dni pracuje na 15 pod i 49 przerwy, 6 nadmuch i mam 51st i groszek jak nidgy spala sie dobrze) i okazalo sie po tym przestawieniu ze temp od razu zaczela spadac. na ktorym biegu masz wentylator?? i rozumiem ze dolne drzwiczki masz calkowiecie zamkniete? Masz moze tak ze czesto walcza Ci sie alarm nie rosnacej temperatury?? ja ustawilem jego czas na 24h a i tak mi sie prawie wlacza codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edward56 28.12.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Pomocy potrzebuje ustawienia zimowe do pieca defro 35kv że sterownikiem kiprv2 sterownik defro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edward56 28.12.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Piec ma ogrzać 200 m powierzchni. Przy fabrycznych ustawieniach nie może podnieść temperatury i zrzuca niewypalony wegiel piec defro 35 kv że sterownikiem defro kiprv 2 z pid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts