enickman 01.10.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Witam, Potrzebuję zaimpregnować komin i parapety z cegły ręcznie formowanejCzy ktoś może polecić jakiś dobry środek - najlepiej zupełnie bezbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 01.10.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 z impregnatami to sam nie wiemjedni chwala, inni wrecz przeciwnie wiem, ze chwala wykonawcy, ktorym to podobno ulatwia robote, bo cegla sie nie brudzi.Producenci najczesciej jednak wyraznie przestrzegaja przez impregnacja, grozac ze stracimy gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 01.10.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 cegła się nie brudzi???ale ja już mam te kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo2206 08.10.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Jeżeli jeszcze nie kupiłeś ,to szukaj impregnatów na bazie SILOKSANÓW są to preparaty profesjonalne . Nie stosuj żadnych impregnatów silikonowych , a zwłaszcza o tej porze roku. Siloksany są wyciągające kolor i neutralne takich firm jak REMERS , STO i jeszcze kilka innych . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 11.10.2009 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 coś takiego? http://www.remmers.pl/76+M51a62f46b2d.0.html http://pl-pl.sopro.com/products/tfp/fliesentechnik/rpm/reinigungs-pflegemittel/10900/sopro_fad_712.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo2206 11.10.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Dokładnie tak. Ja akurat pracuję na Remmersie od 10-ciu lat . Są to profesjonalne preparaty do hydrofobizacji cegieł klinkierowych i licowych, ktorych praktycznie nie trzeba powtarzać. Jeśli cegiełki są przetarte ( podczas transportu ) to używam Funkosil as ( wyostrza kolor i maskuje przetarcia), w [pozostałych przypadkach sln ( jest neutralny , a izolując cegłę od wilgoci zewnętrznej rozjaśnia ją . Na kominy nie żałuj płynu daj w dawce ok. 0.5 l/m2 najlepiej nanoś spryskiwaczem ( cegła może być wilgotna , wypchnie wodę na zewnątrz) .Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 11.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 do moich kominów z ręcznie formowanej cegły zastosowałem Sarsil... jednak ... dekarz powiedział że i tak trzeba to powtarzać co jakies 2-3 lata..Czy jest jakiś środek... po którym bedę miał spokój na min...5-8 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 11.10.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witam ,ja stosowalem ceresit ct-17 ,dosc niezly ,nie swieci sie jak psu pewna czesc ciala (chyba ze ktos go bedzie kilka razy malowal0 cena w miare jak sie w duzych opakownaich kupuje,ogolnie niezgorszy.Kilka zdjec starej cegly wymalowanej ct017 http://img185.imageshack.us/i/20090130005.jpg/ http://img96.imageshack.us/i/20091002012.jpg/ http://img9.imageshack.us/i/20091002017.jpg/ sory za jakosc zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 11.10.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 A czy do plytek klinkierowych na cokole tez mozna stosowac te preparaty? I kiedy zaraz po polozeniu czy odczekac i posmarowac na wiosne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 11.10.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Dokładnie tak. Ja akurat pracuję na Remmersie od 10-ciu lat . Są to profesjonalne preparaty do hydrofobizacji cegieł klinkierowych i licowych, ktorych praktycznie nie trzeba powtarzać. Jeśli cegiełki są przetarte ( podczas transportu ) to używam Funkosil as ( wyostrza kolor i maskuje przetarcia), w [pozostałych przypadkach sln ( jest neutralny , a izolując cegłę od wilgoci zewnętrznej rozjaśnia ją . Na kominy nie żałuj płynu daj w dawce ok. 0.5 l/m2 najlepiej nanoś spryskiwaczem ( cegła może być wilgotna , wypchnie wodę na zewnątrz) .Pozdrawiam Robert. Witam, Gdzie mogę zakupić ten Funkosil? Chcę dodatkowo zabezpieczyć parapety z cegły klinkierowej. Mam nadzieję, że jak potraktuję tym preparatem również fugę, to też jej nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo2206 11.10.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jeżeli chodzi o funkosil , to wejdż na stronkę reemersa i poszukaj najbliższego przedstawiciela ( potarguj się znim o cenę) . Środkami na bazie siloksanów można hydrofobizować wszystkie podłoża pochodzenia mineralnego typu klinkier, licówka, płytki wszelkiego rodzaju, kamien, tynki , betony itd. Efekt jest taki , że w przeciwieństwie do środków silikonowych (sarsil) ściana oddycha tzn. od wewnątrz odparowuje a od zewnątrz nie przyjmuje wody. Silikony tworzą powłokę i jeżeli podłoże będzie wilgotne lub dostanie się wilgoć bądż woda , podczas odparowywania podejdzie pod powłokę (para wodna) i nie mogąc się przebić rozwarstwi silikon od podłza. w efekcie np. spoina zrobi się biała ( będzie wyglądało jak wykwit , a jest to tylko rozwarstwienie ) i efekt zepsuty. Silikony można zastopsować pod pewnymi warunkami : podłoże musi być idealnie suche , musi beć odizolowane od wody podsiąkowej ( płoty) . Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 12.10.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ok. Tak zrobiłem i czekam na maila od przedstawiciela. Dzisiaj znalazłem również coś takiego z firmy Unicell: "Klinkier Pro - impregnat do klinkieru i płytek elewacyjnych Profesjonalny środek do impregnacji klinkieru, cegieł, płytek elewacyjnych, okładzin z kamienia naturalnego, tynków, betonów i piaskowca naturalnego. Preparat utrwala i wzmacnia kolor klinkieru, przeciwdziała rozwojowi grzybów i pleśni. Klinkier Pro tworzy specjalną powłokę, która zapobiega powstawaniu wykwitów wapiennych. Do stosowania do wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń. Doskonała ochrona nawet do 30 lat.Dostępne opakowania: 1 i 4 ltr.Wydajność: 3-12 m2/l." Jest na bazie żywic siloksanowych.Kosztuje ok.14zł za 1litr. Czy to dobry preparat?I czy może rozpuścić styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 12.10.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 chcesz smarować tym styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo2206 12.10.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jeżeli jest to siloksan to o.k. ( nie stosowałem produktów tej firmy , więc nie wiem ) . Czy rozpuści styro ? Siloksany są na bazie rozpuszczalników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 12.10.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 chcesz smarować tym styro? No niby nie, ale chciałem porządnie zaimpregnować również na styku ze ścianą (tu mam styropian właśnie) ..więc zaciek jest możliwy. Skoro są preparaty nie "gryzące" styropianu, to czemu nie skorzystać Niestety producenci tak szybko nie odpisują na maile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo2206 12.10.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Te "nie gryzące" są na bazie akryli , powtarza się je co 5-lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 12.10.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Te "nie gryzące" są na bazie akryli , powtarza się je co 5-lat No tak. a ten preparat (Klinkier Pro) ponoć trzyma przez 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 13.10.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Szanowny Panie! Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami. Klinkier Pro nie wchodzi wreakcję ze styropianem. Może Pan bez obaw impregnować cegły. A taka jest wypowiedź producenta.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts