Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat do cegły ręcznie formowanej

Recommended Posts

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś ,to szukaj impregnatów na bazie SILOKSANÓW są to preparaty profesjonalne . Nie stosuj żadnych impregnatów silikonowych , a zwłaszcza o tej porze roku. Siloksany są wyciągające kolor i neutralne takich firm jak REMERS , STO i jeszcze kilka innych . Pozdrawiam.

Dokładnie tak. Ja akurat pracuję na Remmersie od 10-ciu lat . Są to profesjonalne preparaty do hydrofobizacji cegieł klinkierowych i licowych, ktorych praktycznie nie trzeba powtarzać. Jeśli cegiełki są przetarte ( podczas transportu ) to używam Funkosil as ( wyostrza kolor i maskuje przetarcia), w [pozostałych przypadkach sln ( jest neutralny , a izolując cegłę od wilgoci zewnętrznej rozjaśnia ją . Na kominy nie żałuj płynu daj w dawce ok. 0.5 l/m2 najlepiej nanoś spryskiwaczem ( cegła może być wilgotna , wypchnie wodę na zewnątrz) .Pozdrawiam Robert.

Witam ,ja stosowalem ceresit ct-17 ,dosc niezly ,nie swieci sie jak psu pewna czesc ciala (chyba ze ktos go bedzie kilka razy malowal0 cena w miare jak sie w duzych opakownaich kupuje,ogolnie niezgorszy.Kilka zdjec starej cegly wymalowanej ct017 http://img185.imageshack.us/i/20090130005.jpg/ http://img96.imageshack.us/i/20091002012.jpg/ http://img9.imageshack.us/i/20091002017.jpg/ sory za jakosc zdjec

Dokładnie tak. Ja akurat pracuję na Remmersie od 10-ciu lat . Są to profesjonalne preparaty do hydrofobizacji cegieł klinkierowych i licowych, ktorych praktycznie nie trzeba powtarzać. Jeśli cegiełki są przetarte ( podczas transportu ) to używam Funkosil as ( wyostrza kolor i maskuje przetarcia), w [pozostałych przypadkach sln ( jest neutralny , a izolując cegłę od wilgoci zewnętrznej rozjaśnia ją . Na kominy nie żałuj płynu daj w dawce ok. 0.5 l/m2 najlepiej nanoś spryskiwaczem ( cegła może być wilgotna , wypchnie wodę na zewnątrz) .Pozdrawiam Robert.

Witam,

Gdzie mogę zakupić ten Funkosil? Chcę dodatkowo zabezpieczyć parapety z cegły klinkierowej. Mam nadzieję, że jak potraktuję tym preparatem również fugę, to też jej nie zaszkodzi.

Jeżeli chodzi o funkosil , to wejdż na stronkę reemersa i poszukaj najbliższego przedstawiciela ( potarguj się znim o cenę) . Środkami na bazie siloksanów można hydrofobizować wszystkie podłoża pochodzenia mineralnego typu klinkier, licówka, płytki wszelkiego rodzaju, kamien, tynki , betony itd. Efekt jest taki , że w przeciwieństwie do środków silikonowych (sarsil) ściana oddycha tzn. od wewnątrz odparowuje a od zewnątrz nie przyjmuje wody. Silikony tworzą powłokę i jeżeli podłoże będzie wilgotne lub dostanie się wilgoć bądż woda , podczas odparowywania podejdzie pod powłokę (para wodna) i nie mogąc się przebić rozwarstwi silikon od podłza. w efekcie np. spoina zrobi się biała ( będzie wyglądało jak wykwit , a jest to tylko rozwarstwienie ) i efekt zepsuty. Silikony można zastopsować pod pewnymi warunkami : podłoże musi być idealnie suche , musi beć odizolowane od wody podsiąkowej ( płoty) . Pozdrawiam Robert.

Ok. Tak zrobiłem i czekam na maila od przedstawiciela.

Dzisiaj znalazłem również coś takiego z firmy Unicell:

"Klinkier Pro - impregnat do klinkieru i płytek elewacyjnych

Profesjonalny środek do impregnacji klinkieru, cegieł, płytek elewacyjnych, okładzin z kamienia naturalnego, tynków, betonów i piaskowca naturalnego. Preparat utrwala i wzmacnia kolor klinkieru, przeciwdziała rozwojowi grzybów i pleśni. Klinkier Pro tworzy specjalną powłokę, która zapobiega powstawaniu wykwitów wapiennych. Do stosowania do wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń. Doskonała ochrona nawet do 30 lat.

Dostępne opakowania: 1 i 4 ltr.

Wydajność: 3-12 m2/l."

Jest na bazie żywic siloksanowych.

Kosztuje ok.14zł za 1litr.

Czy to dobry preparat?

I czy może rozpuścić styro?

chcesz smarować tym styro? :wink:

No niby nie, ale chciałem porządnie zaimpregnować również na styku ze ścianą (tu mam styropian właśnie) ..więc zaciek jest możliwy. Skoro są preparaty nie "gryzące" styropianu, to czemu nie skorzystać :)

Niestety producenci tak szybko nie odpisują na maile :(