Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacha na dach...JAKA?

Agacka1719499039

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam blachodachówkę Budmatu - Aria nova mat.

O przebojach nie nie ze strony producenta czy sprzedawcy - lecz mojej :oops: pisałam w dzienniku.

Teraz po kilku miesiącach, do litanii superlatyw mogę dorzucić jeszcze - ,że powłoka jest nie do zdarcia :D

Kilka tygodni temu , przy wielkim wietrze na dach spadła kilkunasto kilogramowa gałąź.

Byłam przekonana, że rysy bedą jak diabli :roll: wlazłam więc na dach z farbą zaprawkową w zębach i zeszłam z nią nawet nie otwierając puszki :D

Ani sladu podrapania, uderzenia - nic :o :D

Dodam jeszcze, że drzewko z konarami nad dachem to ok 100 letni dąb,właśnie zrzuca kilogramy zołędzi, które z impetem walą o dach i nic :lol: :lol: poza hałasem :roll: , ale dach nie ocieplony jeszcze.

Fotki dachu w dzienniku, nasz lokalny dystrybutor - ideał :D

a no i gwarancja na blachę (powłokę) - 30lat :D

najdokładniej będzie jak wybierzesz sobie interesującą Cię dachówkę i blachę i pójdziesz do lokalnego sprzedawcy z projektem

wyceni Ci oba dachy

(najlepiej idź do dwóch)

dach dachowi nie równy - na jednym cena wyjdzie podobna, bo będzie dużo odpadów z blachy, na innym róznica będzie kolosalna, bo z kolei dużo tzw. dodatków - gąsiorów, obróbek w koszach (chociaż zwykle tam gdzie dużo trójników, tam też i dużo odpadów)

liczył ktoś może jak procentowo drożej wychodzi dachówka niz blachodachówka? myślę żę średnia cena blachy i tansza-średnia cena dachówki. chodzi mi ogólnie o koszty z montażem. tak pi razy drzwi.

Jeśli chodzi o sam materiał, przy dachach dwuspadowych i niewielkich odpadach blachy, blachodachówka zawsze wychodzi taniej.

Przy dachach kopertowych, może się to wyrównać. W nieznacznych przypadkach taniej wyjdzie dachówka cementowa.

Pozdrawiam

• 3 years później...

Jeśli ktoś ma zamiar kupić panel na rąbek stojący SRP firmy Lindab to zdecydowanie odradzam. Najwiekszy szajs jaki widziałem. Panele z uwagi na cieńką blachę strasznie falują i tutaj z tym nic się nie zrobi. Najlepszy dekarz, najlepsza powierzchnia pod blachą w tym przypadku płyta osb za każdym razem powodują, że panel faluje w kilku miejscach- każdy!!! Wiem bo jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego "badziewia". Byłem od poczatku nastawiony na panel Ruukki Classic Premium, ale jedna z lokalnych hurtowni pokryć dachowych namówiła mnie właśnie na ten panel bo w ofercie nie mieli Ruukki. Nie zostałem poinformowany, że panele bez przetloczeń SRP Lindab falują i jest to ich normalną cechą. Człowiek chce wykonać nowoczesny dach, który ma być ozdobą całego budynku ( u mnie nachylnie 40st), a po położenieu kilku paneli Lindab okazuje się, że go tylko "szczpeci". Licząc, że każdy panel faluje od 4 do ok 10 razy, na całą stronę dachu takich pofalowań będzie kilkaset. Niech sobie teraz każdy wyobrazi jak to wygląda patrząc na ten dach. Kupiłem najlepszy model z najlepszą powłoką Elite za kilkanaście tysięcy i okazuje się, że mogę teraz te panele wywieźć do najbliższego skupu złomu. Lindab broni się tym, że na stronie zaznaczył sobie gwiazdką, że w tych panelach istnieje możliwość pofalowań. Niestety ja tego nie zauważyłem, a sprzedawca nie poinformowal mnie o tym i do tego nawet przez myśl mi nie przeszło, że kupując taki panel renomowanej firmy Lindab po jego ułożeniu na dachu otrzymam właśnie taki efekt.

Przestrzegam wszystkich,którzy chcą wykonać dach nowoczesnego budynku z panelu na rąbek, aby nie kupowali tego szajsu z Lindabu. W przeciwnym razie nadzieją się jak ja i zostaną na placu budowy z kilkuset kilogramami blachy, która nadaje się już tylko na zezłomowanie, no chyba że dla kogoś nieistotny jest wygląd dachu. Wygląda to tak jakby ktoś chodził po dachu i powgniatał blachę, albo ekipa dekarska spartaczyła swoją robotę. Tutaj nie ma mowy o złym montażu, bo próbowane to było na różne sposoby- efekt zawsze był ten sam- pofalowany dach!!!

panel lindab.jpg

.....W przeciwnym razie nadzieją się jak ja i zostaną na placu budowy z kilkuset kilogramami blachy, która nadaje się już tylko na zezłomowanie, no chyba że dla kogoś nieistotny jest wygląd dachu. ...

Ile masz tej blachy i jaki kolor? Jaki zastosowałeś rozstaw łat i jakiej długości są panele, da się ją zdjąć bez niszczenia, są jakieś wkręty kręcone od góry? Ja jestem minimalistą, dla mnie idealna oferta.