Dorota i Andrzej 01.10.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Witam, proszę o pomoc... Mam piętrowy dom i chciałam zrobić podbitkę z płyty OSB na stelażu drewnianym, zaciągniętą klejem, siatką i otynkowaną.Ekipy od podbitek twierdzą, że przy takiej podbitce zawsze prędzej czy później pojawią się pęknięcia ze względu na pracę dachu. A może nawet zdarzyć się, że tynk będzie płatami odpadał.Powiedziano mi też, że cenowo (materiał + robocizna) taka podbitka kosztuje tyle, co 3 razy drewno. Co Wy na to? Czy ktoś z Was może zwerfykiować te informacje? Będę niezmiernie wdzięczna. JUż ocieplają budynek i kwestia wyboru podbitki musi być rozwiązana w trybie pilnym. dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.10.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam, proszę o pomoc... Mam piętrowy dom i chciałam zrobić podbitkę z płyty OSB na stelażu drewnianym, zaciągniętą klejem, siatką i otynkowaną. Ekipy od podbitek twierdzą, że przy takiej podbitce zawsze prędzej czy później pojawią się pęknięcia ze względu na pracę dachu. A może nawet zdarzyć się, że tynk będzie płatami odpadał. Powiedziano mi też, że cenowo (materiał + robocizna) taka podbitka kosztuje tyle, co 3 razy drewno. Co Wy na to? Czy ktoś z Was może zwerfykiować te informacje? Będę niezmiernie wdzięczna. JUż ocieplają budynek i kwestia wyboru podbitki musi być rozwiązana w trybie pilnym. dorota Co do pękania to pewnie mają część racji, ale pewnie idzie to tak zrobić, żeby nie opękało. Co do kosztów to kwestia cen, ale na logikę to OSB tanie nie jest (w porównaniu do drewna), a pewnie i pracy sporo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 02.10.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam, proszę o pomoc... Mam piętrowy dom i chciałam zrobić podbitkę z płyty OSB na stelażu drewnianym, zaciągniętą klejem, siatką i otynkowaną. Ekipy od podbitek twierdzą, że przy takiej podbitce zawsze prędzej czy później pojawią się pęknięcia ze względu na pracę dachu. A może nawet zdarzyć się, że tynk będzie płatami odpadał. Powiedziano mi też, że cenowo (materiał + robocizna) taka podbitka kosztuje tyle, co 3 razy drewno. Co Wy na to? Czy ktoś z Was może zwerfykiować te informacje? Będę niezmiernie wdzięczna. JUż ocieplają budynek i kwestia wyboru podbitki musi być rozwiązana w trybie pilnym. dorota Zajrzyj do mojego dziennika, mam tak wykonaną podbitkę. Koszt materiałów to ok. 50-55 zł/m2 … robocizna to kwestia dogadania Ja z wyglądu jestem zadowolony, takie wykończenie dodaje elegancji … zresztą sami oceńcie. Co do trwałości to nie uważam żeby to miało prawo pękać, w końcu jest zrobiona normalna warstwa zbrojąca … ewentualnie zawsze jest gwarancja wykonawcy zaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Tynkowanie gołej płyty OSB nie jest dobrym rozwiązaniem. Należałoby do nie mechanicznie mocować cienki styropian (np. 2 cm) i go zaciągnąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 03.10.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Ekipy od podbitek twierdzą, że przy takiej podbitce zawsze prędzej czy później pojawią się pęknięcia ze względu na pracę dachu. A może nawet zdarzyć się, że tynk będzie płatami odpadał. Jeżeli zaciągną "gołą" płytę OSB klejem i zatynkują, to daję Ci 100% pewności, że odpadnie po max. 2 miesiącach Prawidłowo wykonana podbitka z OSB jest warstwą elastyczną i prawdopodobieństwo, że popęka jast dokładnie takie samo jak przy ścianach ocieplonych styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolix 04.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Niektórzy wykonawcy podklejaja pod tynk warstwę fizeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.10.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Z osb na 100% odpadniestyro 20 lub 30 mm klejony na piankę PU ( tytan, ceresit lub coś podobnego)+ siatka klej + tynk, tynk możne mieć niższe uziarnienie nie wywijać siatki z podbitki na elewacje pracy dużo i dla niewprawnej ekipy to robota do d...... bo wszystko na głowę leci ale efekt wizualny niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 11.06.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) 1. Chciałbym zrobić podbitkę z płyty OSB, + styropian, klej i tynk. - Ale jak zwentylować dach? Dajecie jakieś kratki? Wiercicie otwory w podbitce? Jeśli tak, to co ile metrów należy zrobić kratkę wentylacyjną w podbitce? 2. Martwi mnie styk ściany z podbitką.Czy dajecie listwę dylatacyjną na styku ściany i podbitki? Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Adam Maciejewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts