Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domu energooszczędnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok nteraz juz rozumiem:)

przecytałem 3 razy i skumałem skad ten zysk.aczkolwiek symboliczny to jednak jest:)

pozdrawim i dzieki za wyjasnienie

Ten symboliczny zysk jest podstawowym źródłem ogrzewania w domach pasywnych ;).

Właśnie dzięki niemu ilość ciepła do ogrzewania można zredukować do 15kWh/m2 rocznie.

Ten symboliczny zysk jest podstawowym źródłem ogrzewania w domach pasywnych ;).

Właśnie dzięki niemu ilość ciepła do ogrzewania można zredukować do 15kWh/m2 rocznie.

ale abstarahujesz do punktu odniesienia:),rozpatrywalismy wyzszosc silki nad BK przez pryzmat mneijszych rachunków za ogrzewanie.Tu jest zysk symboliczny.

Nie rozpatrujemy tu domów pasywnych bo to inna bajka

tylko 24cmsilka+ 12cm styro kontra to samo BK...zysk symboliczny,poniewaz akumulacyjnosc silki nie spowoduje ze silka ,,wyprodukuje,, ciepło...ona tylko je przyjmie i odda...natomiast BK te cieplo w pomieszczeniu ,,przechowa,, przez co trzeba grzac krócej...czyli tak jak powyzej wsio radno.

Chyba ze mi to wyjasnicie logicznie to natychmiast zmienie zdanie.Tylko proszę sie trzymac pkt, odniesienia bez wycieczek w domy pasywne bo to ułamek procenta budów i inne koszty.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

ponieważ silka ma bardzo duża pojemność cieplną i trzeba grzać tydzień na maksa bez przerwy żeby skorzystać potem z jej zalet

PS ja też uważam że 12 cm styropianu na silikatach to trochę przysknerzyłaś, trzeba było odżałować te 500zł więcej i dać 15cm albo 2x8cm

Wcale nie przysknerzyłam mój projektant dał ciała bo w projekcie dał mi 10 cm styropianu ja i tak wzięłam 12, gdybym wiedziała, że trzeba 20 dałabym nawet 30 cm sąsiedzi też u niej projektowali i ten sam kłopot ale tak to jest jak tacy fachowcy biorą się za projektowanie.

Uważam podobnie, że to nie jest wina silki. Silka w dobrze zaizolowanym domu tworzy potężny akumulator ciepła, który po "naładowaniu" bardzo dobrze stabilizuje temperaturę w domu. Przyczyn należy szukać w innych miejscach : stolarce okiennej, izolacji od gruntu, wentylacji, a przede wszystkim w dokładności wykonania wszystkich robót izolacyjnych.

Wiele powiedziałby na ten temat badanie kamerą termowizyjną.

Jaki wynik EP i EK wyszedł na świadectwie charakterystyki energetycznej?

Nie musiałam mieć tego świadectwa to weszło w życie później ale na kamerę termowizyjną się zdecyduję

ale abstarahujesz do punktu odniesienia:),rozpatrywalismy wyzszosc silki nad BK przez pryzmat mneijszych rachunków za ogrzewanie.Tu jest zysk symboliczny.

Nie rozpatrujemy tu domów pasywnych bo to inna bajka

tylko 24cmsilka+ 12cm styro kontra to samo BK...zysk symboliczny,poniewaz akumulacyjnosc silki nie spowoduje ze silka ,,wyprodukuje,, ciepło...ona tylko je przyjmie i odda...natomiast BK te cieplo w pomieszczeniu ,,przechowa,, przez co trzeba grzac krócej...czyli tak jak powyzej wsio radno.

Chyba ze mi to wyjasnicie logicznie to natychmiast zmienie zdanie.Tylko proszę sie trzymac pkt, odniesienia bez wycieczek w domy pasywne bo to ułamek procenta budów i inne koszty.

pozdrawiam

Dalej nic nie kumasz. Za mało razy HenoK`a przeczytałeś jednak ;).

pzdr

Witam .Tak krótko i na temat .Mam podobny dylemat jak kolegoFRONT247 też zastanawiam się nad akumulacyjnością scian z silki i porównaniu do BK.Będę budował dom na ile się uda energooszczędny WM,dobre ocieplenie ,okna itd. Jeśli miałoby być ogrzewanie elektryczne w nocnej taryfie to dochodzę do tematu akumulacyjność...

Jest na forum człowiek(Pozdrowienia Marcin :hug:) który ma ściany zew. i wew.z BK ma dobrze ocieplony dom grzeje kablami devi i sobie to chwali a wyniki też ma dobre....

Czyli akumulacyjność tylko w wylewce ...

I tu moje pytanie czy to taka duża róznica w praktyce?Tak łopatologicznie...:)

bo jak widać da się inaczej....Pzdr.

to widać po tym co zaprojektował Twój projektant. dzisiaj taki projekt (silka +10cm styro) nie spełniłby norm które weszły chyba 2 lata temu (nie dostałabyś pozwolenia na budowę)

Przystaje do opini Henoka, ze najrozsadniejszym w tej chwili jest zrobienie badania termwizyjnego. Te 12 cm styro na sciana przy najmniejszych bledach wykonawczych moze nie spelniac zbytnio swojej roli, to samo tyczy sie ocieplenia poddasza.

Mozesz nam i_ska wrzucic jeszcze szczegoly systemu grzewczego?? jaki piec, jakie grzejniki, ile osob uzywa CWU ??

Pozdrawiam

Tak mniej więcej myślałem.:)Jak dla mnie wartości na pograniczu błędu czyli ok.

Dzięki .(a Marcina uszy pieką:))

Dokładnie mam podobne przemyslenia..stad oczekiwałem konkretnego przykładu ze budujac z silki zaoszczedze na ogrzewaniu-tak nie jest bo ta oszczednosc te przykładowe 300 zl to dokladnie statystyka błedu...wystarczy ze dzieciak mi 5 razy okno otwoerzy na ooscierz w ziemie bo mu bedszie za goraco albo gdzies bedzie mostek i juz mamy odwrotnie...

Dokładnie mam podobne przemyslenia..stad oczekiwałem konkretnego przykładu ze budujac z silki zaoszczedze na ogrzewaniu-tak nie jest bo ta oszczednosc te przykładowe 300 zl to dokladnie statystyka błedu...wystarczy ze dzieciak mi 5 razy okno otwoerzy na ooscierz w ziemie bo mu bedszie za goraco albo gdzies bedzie mostek i juz mamy odwrotnie...

To moze nie byc 10 %, moze byc 5, a moze 15%. Te 10% to przy zalozeniu, ze nic zlego sie nie dzieje, dom jest uzytkowany wiecej niz standardowo, ale jesli dorzucimy do tego kilka zdarzen losowych, np: podtrzymywanie temperatury w domu przy braku pradu, ktos zapomina zamknac okna i wyjezdza na pare dni, to okaze sie, ze ta akumulacyjnosc w niektorych sytuacjach bedzie nieoceniona. Mam przyklad z wlasnej budowy, gdzie dom juz prawie ma stan deweloperski (zostaly drzwi zewnetrzne), natomiast porzadne palenie w kominku powoduje, ze nawet jak palic przestaje to na drugi dzien mam max 1,5 - 2 stopnie mniej (caly czas chodzi WM, na noc zostawiam na najnizszym biegu). Jaka jest w tym zasluga silki nie jestem w stanie zmierzyc, ale jest znaczna :).

• 2 weeks później...

Przykłady wstawek z BK przy budowaniu silką

1) Na fundamencie ( o ile jest to zwykły fundament a nie płyta) warstwa z BK dalej silka (konstruktor powinien to zatwierdzić).

2) Progi okien balkonowych czy drzwi zewnętrznych.

3) W ścianach szczytowych ostatnie 10-20 cm ze styropianu.

4) Nieco mniej popularne: zamiast montażu w warstwie ocieplenia: cała wnęka okienna wyłożona twardym styropianem.

Edytowane przez orko