Kasia242 11.01.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ok nteraz juz rozumiem:)przecytałem 3 razy i skumałem skad ten zysk.aczkolwiek symboliczny to jednak jest:)pozdrawim i dzieki za wyjasnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ok nteraz juz rozumiem:) przecytałem 3 razy i skumałem skad ten zysk.aczkolwiek symboliczny to jednak jest:) pozdrawim i dzieki za wyjasnienie W normalnie funkcjonującym domu zyski ciepła nie są symboliczne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ok nteraz juz rozumiem:) przecytałem 3 razy i skumałem skad ten zysk.aczkolwiek symboliczny to jednak jest:) pozdrawim i dzieki za wyjasnienie Ten symboliczny zysk jest podstawowym źródłem ogrzewania w domach pasywnych . Właśnie dzięki niemu ilość ciepła do ogrzewania można zredukować do 15kWh/m2 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 11.01.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Ten symboliczny zysk jest podstawowym źródłem ogrzewania w domach pasywnych . Właśnie dzięki niemu ilość ciepła do ogrzewania można zredukować do 15kWh/m2 rocznie. ale abstarahujesz do punktu odniesienia:),rozpatrywalismy wyzszosc silki nad BK przez pryzmat mneijszych rachunków za ogrzewanie.Tu jest zysk symboliczny. Nie rozpatrujemy tu domów pasywnych bo to inna bajka tylko 24cmsilka+ 12cm styro kontra to samo BK...zysk symboliczny,poniewaz akumulacyjnosc silki nie spowoduje ze silka ,,wyprodukuje,, ciepło...ona tylko je przyjmie i odda...natomiast BK te cieplo w pomieszczeniu ,,przechowa,, przez co trzeba grzac krócej...czyli tak jak powyzej wsio radno. Chyba ze mi to wyjasnicie logicznie to natychmiast zmienie zdanie.Tylko proszę sie trzymac pkt, odniesienia bez wycieczek w domy pasywne bo to ułamek procenta budów i inne koszty. pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 11.01.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ponieważ silka ma bardzo duża pojemność cieplną i trzeba grzać tydzień na maksa bez przerwy żeby skorzystać potem z jej zalet PS ja też uważam że 12 cm styropianu na silikatach to trochę przysknerzyłaś, trzeba było odżałować te 500zł więcej i dać 15cm albo 2x8cm Wcale nie przysknerzyłam mój projektant dał ciała bo w projekcie dał mi 10 cm styropianu ja i tak wzięłam 12, gdybym wiedziała, że trzeba 20 dałabym nawet 30 cm sąsiedzi też u niej projektowali i ten sam kłopot ale tak to jest jak tacy fachowcy biorą się za projektowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 11.01.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Uważam podobnie, że to nie jest wina silki. Silka w dobrze zaizolowanym domu tworzy potężny akumulator ciepła, który po "naładowaniu" bardzo dobrze stabilizuje temperaturę w domu. Przyczyn należy szukać w innych miejscach : stolarce okiennej, izolacji od gruntu, wentylacji, a przede wszystkim w dokładności wykonania wszystkich robót izolacyjnych. Wiele powiedziałby na ten temat badanie kamerą termowizyjną. Jaki wynik EP i EK wyszedł na świadectwie charakterystyki energetycznej? Nie musiałam mieć tego świadectwa to weszło w życie później ale na kamerę termowizyjną się zdecyduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 11.01.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 A ja bym jeszcze dodał, że i_ska niepotrzebnie panikuje. Pewnie to u niej pierwszy sezon grzewczy i jako taki musi być droższy bez względu na ocieplenie. Niestety to już 4 okres grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.01.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Niestety to już 4 okres grzewczy to widać po tym co zaprojektował Twój projektant. dzisiaj taki projekt (silka +10cm styro) nie spełniłby norm które weszły chyba 2 lata temu (nie dostałabyś pozwolenia na budowę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.01.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ale abstarahujesz do punktu odniesienia:),rozpatrywalismy wyzszosc silki nad BK przez pryzmat mneijszych rachunków za ogrzewanie.Tu jest zysk symboliczny. Nie rozpatrujemy tu domów pasywnych bo to inna bajka tylko 24cmsilka+ 12cm styro kontra to samo BK...zysk symboliczny,poniewaz akumulacyjnosc silki nie spowoduje ze silka ,,wyprodukuje,, ciepło...ona tylko je przyjmie i odda...natomiast BK te cieplo w pomieszczeniu ,,przechowa,, przez co trzeba grzac krócej...czyli tak jak powyzej wsio radno. Chyba ze mi to wyjasnicie logicznie to natychmiast zmienie zdanie.Tylko proszę sie trzymac pkt, odniesienia bez wycieczek w domy pasywne bo to ułamek procenta budów i inne koszty. pozdrawiam Dalej nic nie kumasz. Za mało razy HenoK`a przeczytałeś jednak . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 11.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam .Tak krótko i na temat .Mam podobny dylemat jak kolegoFRONT247 też zastanawiam się nad akumulacyjnością scian z silki i porównaniu do BK.Będę budował dom na ile się uda energooszczędny WM,dobre ocieplenie ,okna itd. Jeśli miałoby być ogrzewanie elektryczne w nocnej taryfie to dochodzę do tematu akumulacyjność... Jest na forum człowiek(Pozdrowienia Marcin ) który ma ściany zew. i wew.z BK ma dobrze ocieplony dom grzeje kablami devi i sobie to chwali a wyniki też ma dobre.... Czyli akumulacyjność tylko w wylewce ... I tu moje pytanie czy to taka duża róznica w praktyce?Tak łopatologicznie... bo jak widać da się inaczej....Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 11.01.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Tak mniej więcej myślałem.:)Jak dla mnie wartości na pograniczu błędu czyli ok. Dzięki .(a Marcina uszy pieką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 11.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Raczej żadnej kotłowni na paliwo stałe..... chcę coś bezobsługowego.. Mi też o tą ideę chodziło nie o liczby.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.01.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Silikaty generują całkiem spore mostki cieplne stąd różnego typu wstawki z BK czy innego cieplejszego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.01.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 to widać po tym co zaprojektował Twój projektant. dzisiaj taki projekt (silka +10cm styro) nie spełniłby norm które weszły chyba 2 lata temu (nie dostałabyś pozwolenia na budowę) Przystaje do opini Henoka, ze najrozsadniejszym w tej chwili jest zrobienie badania termwizyjnego. Te 12 cm styro na sciana przy najmniejszych bledach wykonawczych moze nie spelniac zbytnio swojej roli, to samo tyczy sie ocieplenia poddasza. Mozesz nam i_ska wrzucic jeszcze szczegoly systemu grzewczego?? jaki piec, jakie grzejniki, ile osob uzywa CWU ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 12.01.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Dalej nic nie kumasz. Za mało razy HenoK`a przeczytałeś jednak . pzdr Bo mielicie masło maslane a konkretów brak.Wytłumaczcie jak 4 latkowi to zrozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 12.01.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Tak mniej więcej myślałem.:)Jak dla mnie wartości na pograniczu błędu czyli ok. Dzięki .(a Marcina uszy pieką) Dokładnie mam podobne przemyslenia..stad oczekiwałem konkretnego przykładu ze budujac z silki zaoszczedze na ogrzewaniu-tak nie jest bo ta oszczednosc te przykładowe 300 zl to dokladnie statystyka błedu...wystarczy ze dzieciak mi 5 razy okno otwoerzy na ooscierz w ziemie bo mu bedszie za goraco albo gdzies bedzie mostek i juz mamy odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.01.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Dokładnie mam podobne przemyslenia..stad oczekiwałem konkretnego przykładu ze budujac z silki zaoszczedze na ogrzewaniu-tak nie jest bo ta oszczednosc te przykładowe 300 zl to dokladnie statystyka błedu...wystarczy ze dzieciak mi 5 razy okno otwoerzy na ooscierz w ziemie bo mu bedszie za goraco albo gdzies bedzie mostek i juz mamy odwrotnie... To moze nie byc 10 %, moze byc 5, a moze 15%. Te 10% to przy zalozeniu, ze nic zlego sie nie dzieje, dom jest uzytkowany wiecej niz standardowo, ale jesli dorzucimy do tego kilka zdarzen losowych, np: podtrzymywanie temperatury w domu przy braku pradu, ktos zapomina zamknac okna i wyjezdza na pare dni, to okaze sie, ze ta akumulacyjnosc w niektorych sytuacjach bedzie nieoceniona. Mam przyklad z wlasnej budowy, gdzie dom juz prawie ma stan deweloperski (zostaly drzwi zewnetrzne), natomiast porzadne palenie w kominku powoduje, ze nawet jak palic przestaje to na drugi dzien mam max 1,5 - 2 stopnie mniej (caly czas chodzi WM, na noc zostawiam na najnizszym biegu). Jaka jest w tym zasluga silki nie jestem w stanie zmierzyc, ale jest znaczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.01.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Nie musiałam mieć tego świadectwa to weszło w życie później ale na kamerę termowizyjną się zdecyduję Poczytałem Twój dziennik budowy i już to wiem. Kamera termowizyjna pozwoli wyłapać największe "dziury" energetyczne w Twoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 25.01.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Silikaty generują całkiem spore mostki cieplne stąd różnego typu wstawki z BK czy innego cieplejszego materiału. A możesz podać przykłady tych wstawek bo chetnie rozważę ich uwzględnienie na swojej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Przykłady wstawek z BK przy budowaniu silką1) Na fundamencie ( o ile jest to zwykły fundament a nie płyta) warstwa z BK dalej silka (konstruktor powinien to zatwierdzić). 2) Progi okien balkonowych czy drzwi zewnętrznych.3) W ścianach szczytowych ostatnie 10-20 cm ze styropianu.4) Nieco mniej popularne: zamiast montażu w warstwie ocieplenia: cała wnęka okienna wyłożona twardym styropianem. Edytowane 25 Stycznia 2011 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts