Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domu energooszczędnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam mały problem z progami pod oknami i drzwiami zewnętrznymi.

Na całym łączeniu fundamentu z chudziakiem, mamy położony Isomur.

Niestety Isomur ma tylko 12cm wysokości, a wylewki będą miały 24cm.

Co położyć na Isomur żeby było:

- wytrzymałe (musi utrzymać ramę duuużego okna/drzwi)

- trwałe

- ciepłe

Najprościej byłoby to zaklajstrować betonem/zaprawą, ale wtedy zrobimy mostek termiczny i to tuż nad Isomurem, co z lekka pozbawi sensu fakt jego wmurowania.

Tak wiem, trzeba było myśleć wcześniej ale jakoś ten oczywisty fakt wyleciał mi z głowy przy murowaniu ścian :(

Hmm, chyba dobry pomysł. Może by tak XPS-em wykleić wnękę. np 5cm

Zastosował ktoś takie rozwiązanie??

Tu był wałkowany temat docieplenia ościeża styropianem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=4201050&viewfull=1#post4201050

Daj BK lub isomur ale tylko na tych progach. Nie musisz murować całej warstwy dookoła.

Ale ja już tam mam jedną warstwę Isomuru.

Nie bardzo widzę w czym danie drugiej warstwy Isomuru będzie lepsze od położenia tam warstwy cegły pełnej (pomijając trochę mniejszą wytrzymałość i sporo wyższą cenę)?

Co położyć na Isomur żeby było:

- wytrzymałe (musi utrzymać ramę duuużego okna/drzwi)

- trwałe

- ciepłe

:(

nie bardzo wiem, gdzie masz problem. również mam isomur, również jak policzę styropian i wylewkę to będę miał jakieś 24 cm. okna zamówiłem z poszerzeniami systemowymi na 12 cm wysokimi. spełniają wszystkie podane przez Ciebie wymagania, dobrał je ten sam człowiek co robił pomiary. zero kombinowania.

Co położę pod drzwi wejściowe jeszcze nie wiem, może też isomur bo mi dwie albo 3 sztuki zostało.

Edytowane przez desmear

Ale ja już tam mam jedną warstwę Isomuru.

Nie bardzo widzę w czym danie drugiej warstwy Isomuru będzie lepsze od położenia tam warstwy cegły pełnej (pomijając trochę mniejszą wytrzymałość i sporo wyższą cenę)?

Bo ciepło będzie uciekać przez cegłę na zewnątrz ściany, myślę że można by też zastosować styrodur.

podepnę się pod wątek:) długo myślałem nad tym i dzisiaj zdecydowałem. Myślę, że pomożeci.

Zastanawiam się dalej nad źródłem ogrzewania domu. Teoretycznie miał być gaz ale............sama przyłącz kosztowała by 5tyś, później opłaty stałe i inne pieprzoty.

Do głowy przychodzą różne pomysły:

- energia elektryczna + bufor 1000l + dla oszczędności jakiś piecyk wszystko palny (kominka nie będzie)

- ekogroszek + piec z podajnikiem + zasobnik CWU

W pierwszej opcji fajnie bo można sobie w przyszłości solarki podpiąć albo małą pompę ciepła pow-woda. Ciekawe jak cenowo by to wyglądało biorąc pod uwagę budowę kotłowni???? Wiele pytań a odpowiedzi brak. Pytam znajomych instalatorów ale oni jednym chórem: piec z podajnikiem, po co ci ten bufor, grzanie prądem!!! to cię zrujnuje.

Czekam na obliczenia zapotrzebowania energii to myślę, że wiele wyjaśni się.

Dodam, że założenia budowy są w moim dzienniku.

tzn.: ściany porotherm+20cm styr, podłoga 20 styr, podłogówka na całości, reku, gwc, poddasze styr 30cm

Nad PC do ogrzewania domu nawet się nie zastanawiałem. Myślałem raczej o takiej małej do CWU ale to w przyszłości. Wydaje mi się, że koszty kotłowni w obu przypadkach które podałem będą przybliżone lub kotłownia z podajnikiem będzie droższa no ale chyba mniej obsługowa. Nie wiem jak z piecem na podajnik, czy to ekonomiczne, jak się będzie zachowywał zasilając tylko niskotemperaturowo. Zaczyna czytać wątki o kotłach na ekogroszek. Może coś znajdę.

Ma ktoś takie rozwiązanie w domu energooszczędnym?

Dzięki, już mnie głowa boli:D

W dzisiejszym dniu ma przewagę bufor + piec wszystko palny + grzałki (200zł), czyli 2 źródła ciepła.

Instalatorzy namawiają mnie na podajnik ale raczej nie mają doświadczenia z domami energooszczędnymi, ciężko z Nimi rozmawiać na inny temat niż standardowe. Przy założeniach że będzie to dom 5litrowy (140m2) wychodzi mi zapotrzebowanie 7000kWh (jak oczywiście dobrze liczę):) Jeżeli miał bym grzać tylko prądem to i tak nie jest źle. A piecyk za 2-3tyś zastąpi kominek z salonu:)

110 m2 w tej bryle i takie założenia to max 4 tyś Kwh rocznie .

Postaw bufor z 2 wężownicami ( cwu + solar ) i zrób podłogowe na całości.

W zbiorniku dodatkowo grzały .

Albo nie rób kotłowni i centralnego ogrzewania tylko powieś piece akumulacyjne.

Koszty ogrzewania będą podobne a zyskasz pomieszczenie i z 10 tyś przy inwestycji.

Wersja pierwsza to wybór, prąd albo węgiel/drewno, druga to tylko prąd .

Do odważnych świat należy :)