salik 04.02.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Ja robiłem na cele grzewcze . No właśnie - to jeden z powodów dla których chciałem robić (chociaż u nas właściwie piec kondensacyjny przesądzony, bo mamy gaz w ulicy) - kolejny, to montaż okien w warstwie ocieplenia. Na razie wychodzi mi że to drugie się nie zwróci w czasie życia okien. Ciekawe czy gdzieś w Polsce są instalacje kolektorów idące prostopadle do połaci dachu, a nie równolegle Na południu Europy to bardzo popularne rozwiązanie, ale wygląda że w Polsce wszystkie firmy robią tylko instalacje na połaci dachu i o 'stojakach' nikt nie słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 04.02.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Wersja pierwsza to wybór, prąd albo węgiel/drewno, druga to tylko prąd . Do odważnych świat należy Ta wersja pierwsza bardziej mi się podoba. Wiele możliwości. Czytałem Twój dziennik i to chyba z 10 razy i bardzo mi się podobają Twoje rozwiązania. Teraz muszę to przeliczyć ile taki bufor wyjdzie, u ciebie jak się nie mylę coś koło 3tys. Ciekawy też jestem czy mój instalator podejmie się takiej instalacji hehe już się boję go spytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.02.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 U mnie na wsi jeden hydraulik ma kolektor próżniowy postawiony na trawniku, ciepłociągiem podpiął do baniaka w piwnicy i gra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.02.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Teraz muszę to przeliczyć ile taki bufor wyjdzie, u ciebie jak się nie mylę coś koło 3tys. 1800 zł , paliwo,robocizna i materiał . Razem z kotłem,pierdołami w kotłowni i podłogówką całkowity koszt CO zamknął się w 10 tyś ! Ale sporo wykonałem sam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 04.02.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 r na 100% się nie podejmie bo się przerazi nieznanego, taką inwestycję trzeba prowadzić samodzielnie, a instalatorom zlecać tylko konkretne proste zadania, typu: tą rurę to pan podłączy tutaj, a tą tam, w między nie ten zawór zwrotny i żadnych pytań po co to, ma tak być i kropka he tak też myślę. Będę opierał się na waszej wiedzy! "pomożecie, .............."cyt.Gierek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 16.02.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Przystaje do opini Henoka, ze najrozsadniejszym w tej chwili jest zrobienie badania termwizyjnego. Te 12 cm styro na sciana przy najmniejszych bledach wykonawczych moze nie spelniac zbytnio swojej roli, to samo tyczy sie ocieplenia poddasza. Mozesz nam i_ska wrzucic jeszcze szczegoly systemu grzewczego?? jaki piec, jakie grzejniki, ile osob uzywa CWU ?? Pozdrawiam Oczywiście piec jednof. TERMET 24 Kw, jakiej wielkości grzejniki nie pamiętam, podłogówka cały dół oprócz salonu , 2 osoby korzystają z CWU. Ostatnio stwierdziłam, że chyba jest też trochę winy w projekcie ogrzewania na dole, jedna rozdzielnia na prawie 50 m2 pomieszczenia bliżej kotłowni podłogę mają gorącą kuchnia i jadalnia są lekko ciepłe i może to jest jeden z powodów niedogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.04.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 coś może więcej o tym doświadczeniu, może wielkość domu, koszt budowy, eksploatacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 16.05.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 martyna8 reklama dźwigną handlu, szkoda że tak nachalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruun2 18.05.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 nei sadze ze to dobra reklama... ten dom przypomina mi raczej szklarnie... moze inne projekty mają dobre ale ten... ejstem na nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rekkk 31.05.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Ja własciwie budowalem typowy dom, ale wraz z konstruktorem zastosowalismy po prostu troche rozwiązan pasywnych... zamiast typowego stropu wzialem np Terive Termo system z Konbetu, ma bardzo niski opór przenikania ciepła. Wszystko ocieplone, pewne funkcje domu inteligentnego. Ale projekt nie był cąłkowicie zmieniany jedynie modernizowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 31.05.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Ja własciwie budowalem typowy dom, ale wraz z konstruktorem zastosowalismy po prostu troche rozwiązan pasywnych... zamiast typowego stropu wzialem np TeriveXXXXXXXX, ma bardzo niski opór przenikania ciepła. Wszystko ocieplone, pewne funkcje domu inteligentnego. Ale projekt nie był cąłkowicie zmieniany jedynie modernizowany. śmiać się? płakać? a sio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.06.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 z jakiego biura projektów korzystaliście, macie sprawdzone projekty domów pasywnych? odpowiem ci na to pytanie tak .... budowanie domu tylko po to by był pasywny mija się z celem dom to coś więcej niż tylko wynik w postaci określonej cyfry przyjętej jako ogrzewanie wole wybrać projekt domu który mi i zonie odpowiada pod względem funkcjonalności, a następnie robić wszystko by wybudować go w parametrach zbliżonych do pasywniaka niż odwrotnie - kupować jakiś projekt uważany za pasywny i się w nim męczyć ja już decyzję podjąłem - projekt mam wybrany, a nawet kupiony - na 1 rzut oka ktoś powie - daleko mu do pasywnego - wiele można zmienić - i to zrobię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.06.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ktoś może wypowiedzieć się na temat projektów domów energooszczędnych od Lipińskich?? konkretnie chodzi mi o projekt Walencja DCB49 http://projekty.lipinscy.pl/Walencja/# nie wiem coś się tak kobieto uparła na tych Lipinskich - chyba płacą Ci za reklamę - co ??!?! na na wszystkich wątkach piszesz o nich i pytasz .... a jeśli już chodzi o sam projekt to: NA PEWNO NIE JEST TO PROJEKT DOMU PASYWNEGO 1. zależy jak będzie ustawiony (strony świata) - żadna ze ścian domu w jednoznaczny sposób nie nadaje się na północną 2. ma aż 2 kominy - moim zdaniem o 2 za dużo 3. niesamowity rozrzut jeśli chodzi o Kanalizacje (Kuchnia , WC, Łazienka, Pomieszczenie gospodarcze) etc etc etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.06.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Zakup projektu lub adaptacja / każdy projekt można adoptować pod katem budowy domu energooszczędnego, pasywnego/ to jedno a budowa w technologii energooszczędnej to całkiem inny temat Na rynku jest bardzo mało firm które posiadaj~ą w tej materii wiedzę oraz doświadczenie Krzysztof Zgadzam się z przedmówcą. Niestety jest też i na forum sporo rzekomych specjalistów, którzy niewinnymi postami przypominającymi ten powyżej naganiają sobie klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 01.07.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 W motoryzacji co kilka lat wchodzi norma, która określa stopień czystości ekologicznej silnika. Mamy Euro 5, a od przyszłego roku będzie Euro 6. W budownictwie takiego bata nie ma. W prawdzie z dniem 1.01.2009r. weszły klasy energetyczne, ale kto je przestrzega i jak. Obowiązuje zasada, na skróty i do przodu. Mimo że materiały budowlane są coraz lepsze i aż chce się budować. Na własnej budowie trzeba być kierownikiem budowy i patrzeć ludziom na ręce. Dom energooszczędny, powinien być prosty w wykonaniu i mieć umiar w oknach (w naszej strefie klimatycznej). Teraz mamy przerost form nad treścią. Tu wykusz, tam załamanie, weranda z oknami do podłogi. Wszędzie mogą być mostki termiczne. Chęci będą dobre, a wyjdzie jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manjusha 04.07.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 To prawda, przeglądałam masę projektów energooszczędnych i mam podobne wnioski. Jednym z kilku, na które zwróciłam uwagę jest Dijon II, nie ma przesytu formy nad treścią, rozsądna architektura, praktycznie pomyślany projekt, tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja_k 26.07.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Proponuję najpierw poczytać o domach energooszczędnych....Domy energooszczędne o architekturze, konstrukcji i instalacjach...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.07.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Na rynku jest bardzo mało firm które posiadaj~ą w tej materii wiedzę oraz doświadczenie Krzysztof a te które posiadają - niestety - sprzedają klientom rozwiązania wygodne dla nich - a nie dla klienta - czyli wykonać dom jak najszybciej, jak najtaniej (oczywiście teoretycznie zgodnie ze sztuka) z jak największym zyskiem Pan Panie Krzysztofie nie podjął się wyceny mojego projektu wg moich założeń - wszystko stanęło na stropie drewnianym którego ja raczej nie chciałem ... a nie poznałem nawet jego wyceny .... cała prawda o firmach oferujących budowę od A-Z także wychodzi na to że trzeba sprawę brać w swoje ręce i budować siłami mniejszych firm i wiedzą innych forumowiczów - bo nikt nie chce budować i być rozliczany z konkretnych efektów Edytowane 26 Lipca 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 27.07.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam serdecznie.....to teraz ja bede mial pytanie odnosnie projektowania/budowania domu energooszczednego: Co dokladnie chce?:- dom w formie nowoczesnej"stodoly", bez firewerkow - bryla w litere L,- wyjdzie najprawdopodobniej okolo do 200m2 uzytkowej,- garaze/wiaty pod auta- osobne,- plyta + jej dobra izolacja,- dom chcialbym budowac z silki 24 + 30 cm styro,- w domu wszedzie podlogowka + pompa + reku + na pewno kominek (jeszcze nie wiem czy z plaszczem czy nie),- dach chyba z blachy,- pewnie beda duze okna energo + specjalna folia izolujaca/paroprzepuszczalna w kolo okien, Teraz pytanie ! : czy jeszcze o czyms zapomnialem??- czego dopilnowac w projektowaniu/izolowaniu plyty,- czy brac kominek z plaszczem?- jaka izolacje na poddasze?, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 28.07.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ja mam kominek w salonie i teraz juz widze ze dobrze zrobilem nie kupujac wkladu z plaszczem wodnym. Tak rzadko sie pali w kominku ze bylby to przerost formy nad trescia a i problemow moze pzysporzyc szczelnosc tych "urzadzen" a raczej nieszczelnosci. Tak po za tym to satndard, no moze poza plyta fundamentowa a na dach wybral bym dachowke, sa tez nowoczesne wzory. Jesli duze okna to od poludnia i zachodu, od polnocy czy wschodu to raczej jak najmniejsze a i o przyslanianiu ich latem nie zapomnij bo ugotujesz sobie co nieco podczas upalow. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts