Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domu energooszczędnego

Recommended Posts

Witam serdecznie.....to teraz ja bede mial pytanie odnosnie projektowania/budowania domu energooszczednego:

Teraz pytanie ! : czy jeszcze o czyms zapomnialem??

- czego dopilnowac w projektowaniu/izolowaniu plyty,

- czy brac kominek z plaszczem?

- jaka izolacje na poddasze?,

płyta jest stosunkowo łatwa do wykonania , i jeśli robi się ją zgodnie z projektem nie ma co się obawiać o jakieś błedy

ważne by styropian był dawany na zakładkę w 2 warstwach

kominek bez płaszcza , bardzo możliwe że będzie przegrzewał Ci salon więc wtedy takie rozwiazanie jak u Marcina C. - GWC podłączone do kominka

na poddasze wełna lub piana

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe bo juz kiedys ktos wspominal o przegrzewaniu salonu.

Ja zuzylem jakies 1/3 kubika drewna w tym sezonie i ani razu nie udalo mi sie przegrzac salonu, jak to sie robi :) ?

Zamontowalem wklad 12kW, zasilanie w powietrze z zewnatrz, przepustnica powietrza pod kominkie, szyber.

Ile trzeba "dowalic" drewna zeby przegiac?

Ja dawalem po dwie szczapy max, w koncu nie mam zbyt duzego tego wkladu a i tak nagrzewalo sie pomieszczenie w miare szybko

Pzdr.

• 2 weeks później...
Witam serdecznie.....to teraz ja bede mial pytanie odnosnie projektowania/budowania domu energooszczednego:

Co dokladnie chce?:

- dom w formie nowoczesnej"stodoly", bez firewerkow - bryla w litere L,

- wyjdzie najprawdopodobniej okolo do 200m2 uzytkowej,

- garaze/wiaty pod auta- osobne,

- plyta + jej dobra izolacja,

- dom chcialbym budowac z silki 24 + 30 cm styro,

- w domu wszedzie podlogowka + pompa + reku + na pewno kominek (jeszcze nie wiem czy z plaszczem czy nie),

- dach chyba z blachy,

- pewnie beda duze okna energo + specjalna folia izolujaca/paroprzepuszczalna w kolo okien,

Teraz pytanie ! : czy jeszcze o czyms zapomnialem??

- czego dopilnowac w projektowaniu/izolowaniu plyty,

- czy brac kominek z plaszczem?

- jaka izolacje na poddasze?,

Wystarczy silka 18 ; 20 cm styropianu i już jest 0,16 W/m2K. Na poddasze proponuje 30 cm wełny mineralnej. Kominek mały, bez płaszcza 6-8 kW. Płyta minimum 15 cm styropianu, okna dwu komorowe w warstwie ocieplenia, tylko po co ta folia, do czego ona ma służyć ?