RK1719508166 28.07.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Witam serdecznie.....to teraz ja bede mial pytanie odnosnie projektowania/budowania domu energooszczednego: Teraz pytanie ! : czy jeszcze o czyms zapomnialem?? - czego dopilnowac w projektowaniu/izolowaniu plyty, - czy brac kominek z plaszczem? - jaka izolacje na poddasze?, płyta jest stosunkowo łatwa do wykonania , i jeśli robi się ją zgodnie z projektem nie ma co się obawiać o jakieś błedy ważne by styropian był dawany na zakładkę w 2 warstwach kominek bez płaszcza , bardzo możliwe że będzie przegrzewał Ci salon więc wtedy takie rozwiazanie jak u Marcina C. - GWC podłączone do kominka na poddasze wełna lub piana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 28.07.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ciekawe bo juz kiedys ktos wspominal o przegrzewaniu salonu. Ja zuzylem jakies 1/3 kubika drewna w tym sezonie i ani razu nie udalo mi sie przegrzac salonu, jak to sie robi ? Zamontowalem wklad 12kW, zasilanie w powietrze z zewnatrz, przepustnica powietrza pod kominkie, szyber. Ile trzeba "dowalic" drewna zeby przegiac? Ja dawalem po dwie szczapy max, w koncu nie mam zbyt duzego tego wkladu a i tak nagrzewalo sie pomieszczenie w miare szybko Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.07.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 jak to sie robi ? mnie nie pytaj tylko tych co wstawili zwykły kominek a później zamienili go na BIO albo tak jak u Marcina C. chwali sobie że część ciepła idzie w siną dal za pomocą WM i kanału podłączonego do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 09.08.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam serdecznie.....to teraz ja bede mial pytanie odnosnie projektowania/budowania domu energooszczednego: Co dokladnie chce?: - dom w formie nowoczesnej"stodoly", bez firewerkow - bryla w litere L, - wyjdzie najprawdopodobniej okolo do 200m2 uzytkowej, - garaze/wiaty pod auta- osobne, - plyta + jej dobra izolacja, - dom chcialbym budowac z silki 24 + 30 cm styro, - w domu wszedzie podlogowka + pompa + reku + na pewno kominek (jeszcze nie wiem czy z plaszczem czy nie), - dach chyba z blachy, - pewnie beda duze okna energo + specjalna folia izolujaca/paroprzepuszczalna w kolo okien, Teraz pytanie ! : czy jeszcze o czyms zapomnialem?? - czego dopilnowac w projektowaniu/izolowaniu plyty, - czy brac kominek z plaszczem? - jaka izolacje na poddasze?, Wystarczy silka 18 ; 20 cm styropianu i już jest 0,16 W/m2K. Na poddasze proponuje 30 cm wełny mineralnej. Kominek mały, bez płaszcza 6-8 kW. Płyta minimum 15 cm styropianu, okna dwu komorowe w warstwie ocieplenia, tylko po co ta folia, do czego ona ma służyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts