Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mam się czego czepiać?

skalin

Recommended Posts

ale co i jak mogą poprawić - wrzuciłem im temat krzywej kalenicy i braku wiatrówki za kominem i poprawili ale co jeszcze i jak poprawić? nie mam już pomysłu - najchętniej bym to wszystko zerwał i położył od nowa - i to pewnie sam... - mam dość fachowców...

Wg mnie wszystko jest źle, a zaczynając od podstaw to rolki papy powinny być rozkładane poziomo, a widzę tam też odcinki pionowo (tak wygodniej, przerzucić przez grzbiet dachu i gotowe), ten kto to robił zdecydowanie nie wie o co w tej robocie chodzi, ewntualnie chciał tak zrobić - za rok, dwa (albo wcześniej) będzie można znowu zarobić.

Mi przy kryciu blachodachówką też robiła firma - bardzo polecana, blache wg sztuki zaczyna się ZAWSZE kłaść od prawej dolnej krawędzi dachu do lewej, ale że nie dotarł na czas wyłaz dachowy wiec zaczeli od lewej no i nie wyrobili równo. Z mojego doświadczenia - niewiadomo jak dobra jest firma, musisz zawsze być przy robocie i patrzeć na łapy oraz się w tej robocie orientować - to przykre, bo kto na etacie sobie może na to pozwolić.

Takie dziwne czasy nastały, że ludzie wychodzą nawet na dach żeby zobaczyć za co płacą :)

Ale słyszałem o ludziach, którzy są nieuczciwi w drugą stronę, szukają tylko jakiegoś potknięcia i cieszą się w duchu jak takie coś się zdarzy (zawsze coś jest nie tak) - potem mają pretekst, żeby nic nie płacić za robotę, bo usuniecie usterek jest niemozliwe albo zbyt kosztowne, natomiast w funkcjonowaniu budynku niektóre wady nie przeszkadzają i nikt ich nie zauważa.

Dla tego w sobotę będzie u mnie inspektor nadzoru budowlanego - też się boję bo wziąłem go z ogłoszenia.... zrobi odbiór dachu i jeśli stwierdzi że wszystko OK zamykam sprawę - wypłacam kasę i tyle.

dach nie cieknie ale nie było jeszcze porządnego deszczu - zarobić nie bardzo bo wymusiłem na szefie gwarancję na wady wykonania na 10 lat :)

Dla tego myślę że nie jest to zrobione celowo tylko przez problemy szef - pracownicy nie do ogarnięcia....

był dziś na dachu człowiek z nadzoru budowlanego - stwierdził że trafił mi się najgorszy układ - trudna papa + niekompetentni i niechlujni wykonawcy. Znależliśmy kawałki papy które na brzegach nie były zgrzane, stwierdził brak wytopów, źle wykonana kalenica, brak uszczelnień między elementami kalenicy, poradził zdjęcie blachy i wykonanie kalenicy z papy , błędy w wykonaniu orynnowania. Doradzil zaszpachlowanie masą bitumiczną łaczy papy i wszelkich niedoróbek, oraz zasypanie tego posypką w kolorze i ponowne wykonanie krawędzi dachowej to jest odeskowanie czoła dachu i podniesienie rynny do płaszczyzny dachu.

odradził powtórne rozgrzewanie papy.